Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Učební text - Pivo

«»
Přípona
.doc
Typ
seminární práce
Stažené
0 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
10367
Poslední úprava
29.05.2017
Zobrazeno
1 146 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
PIVO
Práce s textem

Učební text slouží k výuce předmětu Nápojová kultura. K úspěšnému ukončení předmětu je nutno nastudovat především výrobu piva a členění dle zákona. Pro praxi je vhodné se seznámit s textem Pivo v restauračním provozu a zákony. Úkolem pro samostudium je zjištění značek českých piv v následujícím pořadí a počtech. Pivo výčepní 10 druhů, ležák 10 druhů, pivní speciály 10 druhů.

Definice pojmu
Pivo jest důležitou pochutinou i potravinou, pro člověka tělesně pracujícího s mírou užívané jest bez následků škodlivých. Byť bylo množství výživných látek v pivě poskrovnu, jsou přece všechny obsaženy ve formě velice příhodné…. (Ottův slovník naučný díl XIX, str. 816)
Podle českých předpisů se pivem rozumí: pěnivý nápoj vyrobený zkvašením mladiny připravené ze sladu, vody, neupraveného chmele, upraveného chmele nebo chmelových produktů, který vedle kvasným procesem vzniklého ethanolu a oxidu uhličitého, obsahuje i určité množství neprokvašeného extraktu (§ 11 písm. a/ vyhlášky č. 335/1997 Sb.).
Pokud bychom chtěli pro potřeby výuky vymezit pivo nějakou definicí, její nejvýstižnější znění by bylo zřejmě následující: „ Pivo je mírně alkoholický, neúplně prokvašený nápoj připravený za pomoci alkoholového kvašení z vody, sladu, chmele a pivovarských kvasinek.

Klíčová slova:

pivo

novověk

suroviny

voda

výroba piva

výroba sladu

servis piva

zákony

alkohol



Obsah:
  • PIVO
    Práce s textem
    Definice pojmu
    Historie
    Starověk
    Raný středověk
    Středověk a renesance
    Novověk
    Historie piva v Česku
    Chemické složení piva
    Energetická hodnota piva
    Suroviny pro výrobu piva
    Voda
    Slad
    Chmel
    Oblastmi pěstování chmele v ČR
    Oblasti pěstování chmele ve světě
    Chmel a zdraví:
    Pivovarské kvasinky
    Členění kvasinek podle druhu fermentace
    Výroba piva
    Výroba sladu
    Fáze výroby sladu
    Úseky výroby piva
    Fáze výroby piva
    Vaření na varně
    Spilkou je nazývána:
    Chemická rovnice alkoholového (lihového) kvašení
    Rozdělení piva dle způsobu výroby
    Dokvašování
    Filtrování
    Pasterizace
    Stabilizace
    Stáčení
    Značení piva
    Kategorizace piva dle zákona
    Marketing
    Pivo a zákony
    Pivo v restauračním zařízení
    Smluvní vztah
    Objednávka
    Rozvoz
    Příjem na sklad
    Tlačná média
    Pivní vedení
    Narážení
    Výčepní zařízení
    Zásady pro čepování piva
    Servis piva
    Negativní složky piva
    Alkohol a další těkavé látky
    Negativní vliv piva na zdraví
    Obsah alkoholu
    Vliv piva na obezitu
    Pivo a jeho pozitivní vliv na zdraví
    Pivo a zákony
    Zákon na ochranu spotřebitele č. 634/ 1992 Sb.
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše