Popis:
Živočišná produkce zaujímá v zemědělství významnou část. Hlavním úkolem je produkce potravin potřebných v lidské výživě, jako je maso, mléko, vejce apod. Pro vysokou produkci těchto potravin potřebují zvířata dobrou krmivovou základnu bohatou nejen na bílkoviny, sacharidy a tuky, ale také na vitamíny a minerály.
Vitamíny jsou látky, které jsou pro tělo životně důležité. Slovo vitamín pochází z latinského slova „vita“, což v překladu znamená život a amin je chemický termín. Vitamíny rozpustné v tucích, se na rozdíl od těch rozpustných ve vodě ukládají v tukové tkání a játrech, a jejich absorpce probíhá současně s tuky, což znamená, že jejich přítomnost v těle trvá po delší dobu (i po několik let) a je zde možnost vzniku otrav, nebo i horších zdravotních komplikací.
Klíčová slova:
vitamíny
výživa
deficit
toxický příjem
krmiva
aplikace
pícninářství
výroba krmiv
Obsah:
- 1 Úvod 3
2 Cíl práce 4
3 Vitamíny a jejich rozdělení 5
3.1 Potřeba vitamínů 5
3.2 Vitamín A (retinol) 6
3.2.1 Deficit 7
3.2.2 Toxický příjem 7
3.3 Vitamín D (Kalciferoly) 7
3.3.1 Deficit 7
3.3.2 Toxický příjem 7
3.4 Vitamín E (Tokoferol) 7
3.4.1 Deficit 8
3.4.2 Toxický příjem 8
3.5 Vitamín K (Fylochinon) 8
3.5.1 Deficit 8
3.5.2 Toxický příjem 8
3.6 Krmiva bohatá na vitamíny rozpustné v tucích 9
3.7 Aplikace 9
4 Závěr 10
5 Seznam použité literatury 11