Popis:
1 ZÁSADY PRÁCE V LABORATOŘI
Nezbytnou podmínkou úspěšné práce v laboratoři je dobrá teoretická příprava posluchače. Proto je nezbytné, aby posluchači při příchodu do praktických cvičení měli prostudovány kapitoly vztahující se k experimentální práci a to jak z návodů na cvičení, tak popřípadě i z další literatury. Jedině tak je možno zvládnout, v řadě případů náročné metodiky analýzy potravin.
Vzhledem k bezpečné práci v chemické laboratoři, ale i podmínkou úspěchu je pořádek a čistota v laboratoři. Použité chemické sklo se po předběžném vypláchnutí ukládá do určených košů. Papírový a tuhý odpad, zrovna tak jako rozbité sklo je nutno třídit do předem označených nádob. Je třeba udržovat v čistotě výlevky (nevyhazovat tuhý odpad), digestoře, váhové stoly a pracovní stoly. Zvláštní pozornost je třeba věnovat udržování čistoty analytických vah a předvážek. V čistotě je potřeba udržovat i přípravnu pro vzorky a další společné prostory.
Po skončení práce si každý uklidí své pracovní místo a přesvědčí se, zda jsou vypnuta elektrická zařízení, případně přívod vody a plynu. Své pracovní místo předá asistentovi cvičení.
Před odchodem z laboratoře si studenti umyjí pečlivě ruce. Ochranný oděv (plášť) odloží až po opuštění laboratoře.
1.1 Bezpečnost práce v laboratoři
Bezpečná práce v chemické laboratoři předpokládá dodržování následujících zásad:
» Vstup do laboratoře je zakázán osobám, které v ní nepracují.
»
Povolené je vykonávat jen přikázané práce a ty, ke kterým dal povolení odpovědný vedoucí laboratorního cvičení.
»
V laboratoři je třeba používat ochranný plášť (je potřeba jej obléci před vstupem do laboratoře) a podle potřeby i jiné ochranné pomůcky (brýle, štíty, rukavice).
»
V laboratoři se nesmí jíst, pít ani kouřit.
»
Chemikálie a roztoky se nesmí zkoušet ochutnáváním.
»
Při zkoušce čichem je třeba postupovat opatrně - přivanout si výpary rukou.
»
Tuhé chemikálie se nabírají jen laboratorními lžičkami, nepoužité se nevracejí do původních obalů.
Klíčová slova:
laboratoř
maso
masné výrobky
mléko
mléčné výrobky
vejce
med
Obsah:
- 1 Zásady práce v laboratoři -4-
1.1 Bezpečnost práce v laboratoři -4-
1.2 Vedení laboratorních záznamů -7-
2 Fyzikálně-chemické parametry masa -8-
2.1 Stanovení kyseliny mléčné -8-
2.2 Stanovení pH elektrometricky -11-
2.3 Stanovení hydroxyprolinu -13-
2.4 Stanovení histaminu v rybách -16-
2.5 Stanovení amoniaku pomocí iontově selektivní elektrody -18-
2.6 Stanovení amoniaku spektrofotometricky -20-
2.7 Extrakce polycyklických aromatických uhlovodíků z rybí svaloviny metodou QuEChERS (Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged, Safe) -22-
3 Fyzikálně-chemické parametry masných výrobků -24-
3.1 Stanovení dusitanů -24-
3.2 Potenciometrické stanovení chloridů z popela -26-
3.3 Stanovení obsahu volného tuku (ČSN ISO 1444) -28-
4 Fyzikálně - chemické parametry mléka -30-
4.1 Stanovení pH (ČSN 57 0530) -30-
4.2 Stanovení titrační kyselosti podle Soxhlet-Henkela (rozhodčí metoda) (ČSN 57 0530) -31-
4.3 Stanovení laktózy polarimetricky (rozhodčí metoda podle ČSN 57 0530) -32-
4.4 Stanovení vápníku komplexonem (provozní metoda podle ČSN 57 0530) -34-
4.5 Stanovení chloridových iontů (rozhodčí metoda podle ČSN 57 0530) -36-
4.6 Stanovení bílkovin pomocí SDS PAGE (elektroforéza na polyakrylamidovém gelu s přídavkem dodecyl sulfátu sodného) -37-
4.7 Extrakce na pevné fázi (SPE) tetracyklinových antibiotik -41-
5 Fyzikálně-chemické parametry mléčných výrobků -43-
5.1 Stanovení pH (ČSN 57 0530) -43-
5.2 Stanovení titrační kyselosti podle Soxhlet-Henkela (rozhodčí metoda) (ČSN 57 0530; ČSN 57 0107) -44-
5.3 Stanovení chloridu sodného v sýrech rozhodčí metoda (ČSN 57 0107) -47-
5.4 Extrakce tukové složky pomocí onePSE extraktoru -49-
5.5 Stanovení cholesterolu v mléce a mléčných výrobcích metodou HPLC -51-
6 Fyzikálně-chemické parametry vajec -54-
6.1 Stanovení cholesterolu enzymovou metodou -54-
7 Fyzikálně-chemické parametry medu -56-
7.1 Stanovení hydroxymethylfurfuralu podle Winklera -57-
7.2 Stanovení obsahu vody refraktometricky -60-
7.3 Stanovení elektrické vodivosti -62-
7.4 Stanovení titrační kyselosti -63-
7.5 Důkaz porušení medu škrobovým sirupem, škrobovým cukrem a sladovými výtažky (Fieheho reakce II) -64-
7.6 Stanovení aktivity diastázy v medu enzymovou metodou -65-
8 Literatura -68-