Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Chemie potravin a chemické laboratorní metody - praktická cvičení

«»
Přípona
.pdf
Typ
skripta
Stažené
1 x
Velikost
1,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
8846
Poslední úprava
11.10.2016
Zobrazeno
1 730 x
Autor:
katerina.loumova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1 ZÁSADY PRÁCE V LABORATOŘI

Nezbytnou podmínkou úspěšné práce v laboratoři je dobrá teoretická příprava posluchače. Proto je nezbytné, aby posluchači při příchodu do praktických cvičení měli prostudovány kapitoly vztahující se k experimentální práci a to jak z návodů na cvičení, tak popřípadě i z další literatury. Jedině tak je možno zvládnout, v řadě případů náročné metodiky analýzy potravin.

Vzhledem k bezpečné práci v chemické laboratoři, ale i podmínkou úspěchu je pořádek a čistota v laboratoři. Použité chemické sklo se po předběžném vypláchnutí ukládá do určených košů. Papírový a tuhý odpad, zrovna tak jako rozbité sklo je nutno třídit do předem označených nádob. Je třeba udržovat v čistotě výlevky (nevyhazovat tuhý odpad), digestoře, váhové stoly a pracovní stoly. Zvláštní pozornost je třeba věnovat udržování čistoty analytických vah a předvážek. V čistotě je potřeba udržovat i přípravnu pro vzorky a další společné prostory.

Po skončení práce si každý uklidí své pracovní místo a přesvědčí se, zda jsou vypnuta elektrická zařízení, případně přívod vody a plynu. Své pracovní místo předá asistentovi cvičení.

Před odchodem z laboratoře si studenti umyjí pečlivě ruce. Ochranný oděv (plášť) odloží až po opuštění laboratoře.

1.1 Bezpečnost práce v laboratoři

Bezpečná práce v chemické laboratoři předpokládá dodržování následujících zásad:
» Vstup do laboratoře je zakázán osobám, které v ní nepracují.
» Povolené je vykonávat jen přikázané práce a ty, ke kterým dal povolení odpovědný vedoucí laboratorního cvičení.
» V laboratoři je třeba používat ochranný plášť (je potřeba jej obléci před vstupem do laboratoře) a podle potřeby i jiné ochranné pomůcky (brýle, štíty, rukavice).
» V laboratoři se nesmí jíst, pít ani kouřit.
» Chemikálie a roztoky se nesmí zkoušet ochutnáváním.
» Při zkoušce čichem je třeba postupovat opatrně - přivanout si výpary rukou.
» Tuhé chemikálie se nabírají jen laboratorními lžičkami, nepoužité se nevracejí do původních obalů.

Klíčová slova:

laboratoř

maso

masné výrobky

mléko

mléčné výrobky

vejce

med



Obsah:
  • 1 Zásady práce v laboratoři -4-
    1.1 Bezpečnost práce v laboratoři -4-
    1.2 Vedení laboratorních záznamů -7-
    2 Fyzikálně-chemické parametry masa -8-
    2.1 Stanovení kyseliny mléčné -8-
    2.2 Stanovení pH elektrometricky -11-
    2.3 Stanovení hydroxyprolinu -13-
    2.4 Stanovení histaminu v rybách -16-
    2.5 Stanovení amoniaku pomocí iontově selektivní elektrody -18-
    2.6 Stanovení amoniaku spektrofotometricky -20-
    2.7 Extrakce polycyklických aromatických uhlovodíků z rybí svaloviny metodou QuEChERS (Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged, Safe) -22-
    3 Fyzikálně-chemické parametry masných výrobků -24-
    3.1 Stanovení dusitanů -24-
    3.2 Potenciometrické stanovení chloridů z popela -26-
    3.3 Stanovení obsahu volného tuku (ČSN ISO 1444) -28-
    4 Fyzikálně - chemické parametry mléka -30-
    4.1 Stanovení pH (ČSN 57 0530) -30-
    4.2 Stanovení titrační kyselosti podle Soxhlet-Henkela (rozhodčí metoda) (ČSN 57 0530) -31-
    4.3 Stanovení laktózy polarimetricky (rozhodčí metoda podle ČSN 57 0530) -32-
    4.4 Stanovení vápníku komplexonem (provozní metoda podle ČSN 57 0530) -34-
    4.5 Stanovení chloridových iontů (rozhodčí metoda podle ČSN 57 0530) -36-
    4.6 Stanovení bílkovin pomocí SDS PAGE (elektroforéza na polyakrylamidovém gelu s přídavkem dodecyl sulfátu sodného) -37-
    4.7 Extrakce na pevné fázi (SPE) tetracyklinových antibiotik -41-
    5 Fyzikálně-chemické parametry mléčných výrobků -43-
    5.1 Stanovení pH (ČSN 57 0530) -43-
    5.2 Stanovení titrační kyselosti podle Soxhlet-Henkela (rozhodčí metoda) (ČSN 57 0530; ČSN 57 0107) -44-
    5.3 Stanovení chloridu sodného v sýrech rozhodčí metoda (ČSN 57 0107) -47-
    5.4 Extrakce tukové složky pomocí onePSE extraktoru -49-
    5.5 Stanovení cholesterolu v mléce a mléčných výrobcích metodou HPLC -51-
    6 Fyzikálně-chemické parametry vajec -54-
    6.1 Stanovení cholesterolu enzymovou metodou -54-
    7 Fyzikálně-chemické parametry medu -56-
    7.1 Stanovení hydroxymethylfurfuralu podle Winklera -57-
    7.2 Stanovení obsahu vody refraktometricky -60-
    7.3 Stanovení elektrické vodivosti -62-
    7.4 Stanovení titrační kyselosti -63-
    7.5 Důkaz porušení medu škrobovým sirupem, škrobovým cukrem a sladovými výtažky (Fieheho reakce II) -64-
    7.6 Stanovení aktivity diastázy v medu enzymovou metodou -65-
    8 Literatura -68-
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše