Cvičení ze Speciální fytotechniky
«»
Popis:
Úvod
Skripta jsou základním studijním materiálem na cvičení pro studenty České zemědělské univerzity, u nichž je výuka pěstování rostlin soustředěna do jediného semestru, pro obory Provozně ekonomické, Lesnické a environmentální a Technické fakulty a dalších oborů. Poskytují základní informace o hlavních zemědělských plodinách pěstovaných v ČR, jejich rozdělení, rozlišovacích znacích a hodnocení růstu a vývoje. Součástí je i stručné hodnocení jakosti zemědělských produktů a hlavní zásady obchodování s nimi. Samostatné kapitoly jsou věnovány zahradnictví (Zelinářství a Ovocnictví) a Pícninářství. Další informace jsou studentům přístupné ve specializované literatuře, případněv internetových publikacích na internetových stránkách Katedry rostlinné výroby.
Klíčová slova:
semenářství
obilniny
plod
semeno
olejniny
okopaniny
brambory
len
chmel
květ
tráva
Obsah:
- Úvod -6-
1. Semenářství -7-
1.1.Semenářská terminologie -7-
1.2.Uznávání množitelských porostů -7-
1.3.Uznávání rozmnožovacího materiálu -8-
Vzorkování osiva -8-
Zkouška čistoty -9-
Zkouška klíčivosti -9-
Zkoušení vlhkosti -10-
Stanovení hmotnosti tisíce semen (HTS) -10-
1.4. Výpočet normy výsevu -10-
2.Agrobiologická kontrola (ABK) v rostlinné produkci -11-
3.Obilniny -12-
3.1.Rozdělení obilnin -12-
3.2.Morfologická stavba obilnin a rozlišovací znaky -13-
Kořenový systém -13-
Listy -13-
Stéblo -14-
Květenství -15-
Plod -15-
3.3. Hodnocení růstu obilnin -16-
Makrofenologická růstová stupnice pro obilniny I. skupiny (BBCH) -17-
Makrofenologická růstová stupnice pro kukuřici (BBCH) -17-
3.4. Hodnocení jakosti obilovin -17-
Sledované jakostní ukazatele u obilovin -18-
Stručné charakteristiky jakostních ukazatelů -18-
4. Luskoviny -19-
4.1. Rozdílení luskovin -19-
Hospodářsky významné rody a druhy: -19-
4.2. Stavba a rozlišovací znaky na rostlinách -19-
Kořenový systém -19-
Lodyha -20-
Listy -20-
Květ a květenství -20-
Plod -21-
Semeno -21-
4.3. Hodnocení růstu luskovin -22-
Makrofenologická růstová stupnice luskovin (BBCH) -22-
4.4. Kvalita luskovin a obchodování s nimi -22-
5. Olejniny -23-
5.1.Rozdělení olejnin -23-
5.2.Stavba a rozlišovací znaky -23-
Rozlišování rostlin -23-
Plody olejnin -24-
Stavba semene -25-
Rozlišování semen olejnin -25-
5.3. Hodnocení růstu ozimé řepky -26-
Makrofenologická růstová stupnice řepky (BBCH) -26-
5.4. Kvalitativní hodnocení olejnin -26-
Problematika tuků -26-
Olejnatost a složení mastných kyselin vybraných olejnin -27-
Problematika bílkovin a antinutričních látek -27-
Typy řepky -28-
Kvalita máku a slunečnice -28-
6. Bulevnaté okopaniny -29-
6.1.Rozdělení bulevnatých okopanin -29-
6.2.Stavba a rozlišovací znaky bulevnatých okopanin -29-
Rozlišování bulev -29-
Rozlišovací znaky bulev řepy -30-
Rozlišovací znaky bulev ostatních bulevnatých okopanin -30-
Anatomická stavba bulev -30-
Stavba klubíčka řepy -31-
Typy osiva řepy -32-
6.3.Makrofenologická růstová stupnice pro cukrovku -32-
6.4.Hodnocení jakosti a odbyt cukrovky -33-
Nákup (odbyt) cukrovky -33-
7. Brambory -35-
7.1.Rozdělení brambor podle užitkových směrů a délky vegetační doby -35-
7.2.Morfologická znaky brambor -35-
7.3.Hodnocení růstu brambor -37-
Růstová stupnice brambor (BBCH) -37-
7.4. Kvalitativní hodnocení brambor -38-
Odolnost proti mechanickému poškození -38-
Stanovení škrobnatosti -38-
Hodnocení stolní hodnoty brambor -38-
Sadba brambor -39-
8. Len -40-
8.1.Charakteristika forem lnu -40-
8.2.Stavba rostliny lnu -40-
Morfologie stonku přadného lnu -41-
8.3.Hodnocení růstu lnu -42-
8.4.Kvalitativní hodnocení lnu -42-
Ukazatele jakosti roseného lněného stonku -42-
9. Chmel -43-
9.1.Stavba rostliny chmele -43-
9.2.Sadba chmele -44-
9.3.Odbyt chmele -45-
10. Zelinářství -46-
10.1.Spotřeba zeleniny -46-
10.2.Produkce zeleniny v ČR -46-
Pracnost pěstování zeleniny v hodinách na 1 ha -46-
Spotřeba, výroba, vývoz a dovoz zeleniny v roce 2003 (odhad MZe ) -47-
10.3. Agrotechnické podmínky pěstování zeleniny -48-
11. Ovocnictví -50-
11.1.Zásady řezu vybraných druhů ovocných dřevin -50-
11.2.Doba řezu jednotlivých skupin ovocných dřevin -50-
11.3.Obecné zásady tvarování a rozdělení řezu ovocných dřevin -51-
11.4.Technika řezu a nářadí používané při řezu -52-
Zásady tvarování a řezu jabloní -52-
Výchovný řez při zapěstování klasických korun stromů -52-
Udržovací řez (průklest) jabloní -53-
Zmlazovací řez stárnoucích korun -53-
Zásady tvarování a řezu třešní -54-
Zásady tvarování a řezu višní -54-
Zásady tvarování a řezu slivoní -55-
12. Pícninářství -56-
12.1.Určování jetelovin v květním stavu -56-
12.2.Určování semen kulturních jetelovin -60-
12.3.Poznávání nejdůležitějších trav v květním stavu -60-
12.4.Semenářství trav -63-
Květenství trav -64-
Přílohy -65-
Makrofenologická růstová stupnice obilnin -65-
Makrofenologická růstová stupnice luskovin -65-
Makrofenologická růstová stupnice řepy -66-
Makrofenologická růstová stupnice ozimé řepky -67-
Makrofenologická růstová stupnice brambor -68-
Makrofenologická růstová stupnic lnu (hlavní růstové fáze) -69-
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.