Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Cvičení ze Speciální fytotechniky

«»
Přípona
.pdf
Typ
skripta
Stažené
4 x
Velikost
1,7 MB
Jazyk
český
ID projektu
4238
Poslední úprava
07.10.2014
Zobrazeno
1 743 x
Autor:
kralova.lucie
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Úvod
Skripta jsou základním studijním materiálem na cvičení pro studenty České zemědělské univerzity, u nichž je výuka pěstování rostlin soustředěna do jediného semestru, pro obory Provozně ekonomické, Lesnické a environmentální a Technické fakulty a dalších oborů. Poskytují základní informace o hlavních zemědělských plodinách pěstovaných v ČR, jejich rozdělení, rozlišovacích znacích a hodnocení růstu a vývoje. Součástí je i stručné hodnocení jakosti zemědělských produktů a hlavní zásady obchodování s nimi. Samostatné kapitoly jsou věnovány zahradnictví (Zelinářství a Ovocnictví) a Pícninářství. Další informace jsou studentům přístupné ve specializované literatuře, případněv internetových publikacích na internetových stránkách Katedry rostlinné výroby.

Klíčová slova:

semenářství

obilniny

plod

semeno

olejniny

okopaniny

brambory

len

chmel

květ

tráva



Obsah:
  • Úvod -6-
    1. Semenářství -7-
    1.1.Semenářská terminologie -7-
    1.2.Uznávání množitelských porostů -7-
    1.3.Uznávání rozmnožovacího materiálu -8-
    Vzorkování osiva -8-
    Zkouška čistoty -9-
    Zkouška klíčivosti -9-
    Zkoušení vlhkosti -10-
    Stanovení hmotnosti tisíce semen (HTS) -10-
    1.4. Výpočet normy výsevu -10-
    2.Agrobiologická kontrola (ABK) v rostlinné produkci -11-
    3.Obilniny -12-
    3.1.Rozdělení obilnin -12-
    3.2.Morfologická stavba obilnin a rozlišovací znaky -13-
    Kořenový systém -13-
    Listy -13-
    Stéblo -14-
    Květenství -15-
    Plod -15-
    3.3. Hodnocení růstu obilnin -16-
    Makrofenologická růstová stupnice pro obilniny I. skupiny (BBCH) -17-
    Makrofenologická růstová stupnice pro kukuřici (BBCH) -17-
    3.4. Hodnocení jakosti obilovin -17-
    Sledované jakostní ukazatele u obilovin -18-
    Stručné charakteristiky jakostních ukazatelů -18-
    4. Luskoviny -19-
    4.1. Rozdílení luskovin -19-
    Hospodářsky významné rody a druhy: -19-
    4.2. Stavba a rozlišovací znaky na rostlinách -19-
    Kořenový systém -19-
    Lodyha -20-
    Listy -20-
    Květ a květenství -20-
    Plod -21-
    Semeno -21-
    4.3. Hodnocení růstu luskovin -22-
    Makrofenologická růstová stupnice luskovin (BBCH) -22-
    4.4. Kvalita luskovin a obchodování s nimi -22-
    5. Olejniny -23-
    5.1.Rozdělení olejnin -23-
    5.2.Stavba a rozlišovací znaky -23-
    Rozlišování rostlin -23-
    Plody olejnin -24-
    Stavba semene -25-
    Rozlišování semen olejnin -25-
    5.3. Hodnocení růstu ozimé řepky -26-
    Makrofenologická růstová stupnice řepky (BBCH) -26-
    5.4. Kvalitativní hodnocení olejnin -26-
    Problematika tuků -26-
    Olejnatost a složení mastných kyselin vybraných olejnin -27-
    Problematika bílkovin a antinutričních látek -27-
    Typy řepky -28-
    Kvalita máku a slunečnice -28-
    6. Bulevnaté okopaniny -29-
    6.1.Rozdělení bulevnatých okopanin -29-
    6.2.Stavba a rozlišovací znaky bulevnatých okopanin -29-
    Rozlišování bulev -29-
    Rozlišovací znaky bulev řepy -30-
    Rozlišovací znaky bulev ostatních bulevnatých okopanin -30-
    Anatomická stavba bulev -30-
    Stavba klubíčka řepy -31-
    Typy osiva řepy -32-
    6.3.Makrofenologická růstová stupnice pro cukrovku -32-
    6.4.Hodnocení jakosti a odbyt cukrovky -33-
    Nákup (odbyt) cukrovky -33-
    7. Brambory -35-
    7.1.Rozdělení brambor podle užitkových směrů a délky vegetační doby -35-
    7.2.Morfologická znaky brambor -35-
    7.3.Hodnocení růstu brambor -37-
    Růstová stupnice brambor (BBCH) -37-
    7.4. Kvalitativní hodnocení brambor -38-
    Odolnost proti mechanickému poškození -38-
    Stanovení škrobnatosti -38-
    Hodnocení stolní hodnoty brambor -38-
    Sadba brambor -39-
    8. Len -40-
    8.1.Charakteristika forem lnu -40-
    8.2.Stavba rostliny lnu -40-
    Morfologie stonku přadného lnu -41-
    8.3.Hodnocení růstu lnu -42-
    8.4.Kvalitativní hodnocení lnu -42-
    Ukazatele jakosti roseného lněného stonku -42-
    9. Chmel -43-
    9.1.Stavba rostliny chmele -43-
    9.2.Sadba chmele -44-
    9.3.Odbyt chmele -45-
    10. Zelinářství -46-
    10.1.Spotřeba zeleniny -46-
    10.2.Produkce zeleniny v ČR -46-
    Pracnost pěstování zeleniny v hodinách na 1 ha -46-
    Spotřeba, výroba, vývoz a dovoz zeleniny v roce 2003 (odhad MZe ) -47-
    10.3. Agrotechnické podmínky pěstování zeleniny -48-
    11. Ovocnictví -50-
    11.1.Zásady řezu vybraných druhů ovocných dřevin -50-
    11.2.Doba řezu jednotlivých skupin ovocných dřevin -50-
    11.3.Obecné zásady tvarování a rozdělení řezu ovocných dřevin -51-
    11.4.Technika řezu a nářadí používané při řezu -52-
    Zásady tvarování a řezu jabloní -52-
    Výchovný řez při zapěstování klasických korun stromů -52-
    Udržovací řez (průklest) jabloní -53-
    Zmlazovací řez stárnoucích korun -53-
    Zásady tvarování a řezu třešní -54-
    Zásady tvarování a řezu višní -54-
    Zásady tvarování a řezu slivoní -55-
    12. Pícninářství -56-
    12.1.Určování jetelovin v květním stavu -56-
    12.2.Určování semen kulturních jetelovin -60-
    12.3.Poznávání nejdůležitějších trav v květním stavu -60-
    12.4.Semenářství trav -63-
    Květenství trav -64-
    Přílohy -65-
    Makrofenologická růstová stupnice obilnin -65-
    Makrofenologická růstová stupnice luskovin -65-
    Makrofenologická růstová stupnice řepy -66-
    Makrofenologická růstová stupnice ozimé řepky -67-
    Makrofenologická růstová stupnice brambor -68-
    Makrofenologická růstová stupnic lnu (hlavní růstové fáze) -69-
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše