Popis:
Předmluva
Měření a klasifikace surového dříví v České republice, dosud vycházející z původních ČSN, by měly odpovídat současným potřebám existujícího trhu se surovým dřívím. Rozvoj vzájemného zahraničního obchodu s touto komoditou a postupně také příliv zahraničních investic do tuzemských dřevozpracujících podniků s sebou přináší potřebu aplikace evropských předpisů a uzancí. K tomu přistupuje skutečnost, že od 1. dubna 1997, kdy se ČR stala členem CEN (Evropský výbor pro normalizaci), jsme povinni implementovat evropské normy i v oblasti surového dříví. Budoucí integrace ČR do struktur Evropské unie bude vyžadovat přizpůsobení národní legislativy příslušným předpisům EU.
Doporučená pravidla pro měření a třídění dříví v České republice zpracovala komise zástupců Společenstva dřevozpracujících podniků České republiky, Svazu zaměstnavatelů dřevozpracujícího průmyslu, České asociace podnikatelů v lesním hospodářství, Lesů České republiky, s. p., a Hradecké lesní a dřevařské společnosti, a. s. Tato pravidla pro měření a třídění dříví respektují závazné evropské normy, jsou v souladu s uzancemi běžně užívanými v zemích Evropské unie a vytvářejí tak vhodný rámec pro dodavatelsko-odběratelské vztahy mezi lesním hospodářstvím a dřevozpracujícím průmyslem v České republice.
Předkládaná pravidla jsou doporučena Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem průmyslu a obchodu k praktickému používání při obchodování se dřívím v rámci České republiky.
Klíčová slova:
označování sortimentů
dřeviny
suky
trhliny
ostatní vady
objem dříví
Obsah:
- Obsah
Předmluva 3
1. Úvodní ustanovení 6
1.1 Označení dříví v průvodních dokladech 6
1.2 Označování (popisování) sortimentů 6
2. Pokyny pro výrobu 7
3. Jakostní třídění dříví 8
3.1 Jakostní třídění jehličnatého dříví 8
3.2 Jakostní třídění listnatého dříví 9
4. Dřeviny - názvy a zkratky 10
5. Terminologie a pojmy podle evropských a českých norem 11
5.1 Všeobecně 11
5.2 Jakostní třídy 16
5.3 Suky 17
5.4 Trhliny 18
5.5 Vady růstu 19
5.6 Vady způsobené houbami 21
5.7 Napadení hmyzem 22
5.8 Ostatní vady 22
6. Metody měření rozměrů a stanovení objemu dříví 24
6.1 Úvod 24
6.2 Měření jednotlivě 24
6.3 Stanovení objemu jednotlivých výřezů 30
6.4 Hromadné měření dříví 32
6.5 Hromadné stanovení objemu dříví 35
Příloha 1: Srážka na kůru v cm 37
Příloha 2: Související normy a směrnice 39
Příloha 3: Třídění kulatiny pro pilařské zpracování podle rozměrů 41
Tabulka 1: Rezonanční výřezy, výřezy pro výrobu krájené dýhy 42
Tabulka 2: Výřezy pro výrobu loupané dýhy, jiné speciální výřezy 43
Tabulka 3: Výřezy pro pilařské zpracování - SM/JD 44
Tabulka 4: Výřezy pro pilařské zpracování - BO 45
Tabulka 5: Výřezy pro pilařské zpracování - MD 46
Tabulka 6: Výřezy pro pilařské zpracování - BK 47
Tabulka 7: Výřezy pro pilařské zpracování - DB 48