Fyzika - Laboratorní cvičení - skripta
Popis:
Měření různých veličin a charakteristik technických, přírodních i biologických procesů patří do náplně činnosti zemědělského nebo lesnického inženýra. Proto je nutné, aby si každý student osvojil praktické postupy při měření základních fyzikálních veličin, dokázal stanovit nebo odhadnout chyby měření a také výsledky svých měření dokázal vhodným způsobem zpracovat a prezentovat. Z těchto důvodů je možné tato skripta rozdělit na několik částí.
V části první se student seznámí s problematikou stanovení chyby měření a jejím výpočtem a stanovením relativní chyby měření. Na závěr je objasněno jak stanovit chybu výpočtu, pokud jsou hodnoty, které se do výpočtu dosazují známy pouze s určitou přesností.
V druhé části jsou vysvětleny základy a použití metody nejmenších čtverců. Protože v současné době se již použití výpočetní techniky stává samozřejmostí, je možné tuto metodu považovat za standardní. Její teoretické zvládnutí není příliš obtížné a numerické výpočty se dají provést již s pomocí jednoduché kalkulačky.
V části třetí jsou položeny základy správného postupu při zpracování protokolu o měření. Je zdůrazněno co a v jaké formě každý protokol musí obsahovat. Zvláštní důraz je kladen na tvorbu grafické dokumentace. Protože grafy se dnes již většinou tvoří za pomoci výpočetní techniky, je možné zvýšit náročnost na jejich zpracování a z tohoto hlediska se přistupovalo i ke zpracování této části skript.
Klíčová slova:
měření
protokol
experiment
pevnost
pružnost
sluneční kolektor
hustota
účinnost
měrné teplo
elektrický odpor
termočlánek
Obsah:
- Předmluva 7
1 Zpracování výsledků měření 9
2 Vyrovnání měření 19
3 Protokol o měření 23
4 Stanovení koeficientu statického a dynamického tření 29
5 Měření pevnosti slupky dužnatých plodin 35
6 Určení modulu pružnosti v tahu 39
7 Měření tíhového zrychlení reverzním kyvadlem 43
8 Měření účinnosti slunečního kolektoru 49
9 Stanovení hustoty pevných a kapalných látek 55
10 Stanovení měrného tepla pevných látek 61
11 Úvod do měření elektrických veličin různými typy měřících přístrojů 67
12 Měření elektrických odporů 71
13 Kalibrace termočlánku 77
14 Stanovení indexu lomu a cukernatosti vodného roztoku sacharózy refraktometrem 83
15 Stanovení koncentrace vodného roztoku sacharózy kruhovým polarimetrem 87
Tabulky 91
Doporučená literatura 95
Rejstřík 97
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.