Popis:
1. Hodnocení úrovně výživy
To, že člověk musí zdravě jíst, aby byl odolný vůči chorobám, zajistil si celkovou práceschopnost, výkonnost a délku života už-víme z předmětu Potraviny a výživa. Z tohoto předmětu také víme, že odborníci z oblasti výživy nejsou se současným stavem úrovně výživy obyvatelstva spokojeni - respektive se strukturou a množstvím konzumované stravy.
Nato jak jsme na tom s výživou mi sami, by nám měla odpovědět tato kapitola. Jinými slovy naučíme se hodnotit vlastní jídelníček, srovnávat jej s výživovými doporučeními a vyvozovat opatření, která povedou k odstranění zjištěných nedostatků.
1.1. Výživová doporučení v číslech
Doposud jste se v Potravinách a výživě seznámili s výživovými doporučeními slovními, která nám obecně říkala, které potraviny je třeba v naší potravě omezovat, a které potraviny bychom naopak měli do naší výživy dostat ve vyšší míře. Tato doporučení měla případně obrazovou podobu - tzv. výživové pyramidy.
Nyní se seznámíme s výživovými doporučeními uváděnými v číslech - doporučenými výživovými dávkami (DVD), s kterými budeme v následující kapitole pracovat. DVD jsou vhodnější pro odborníky. Výživová doporučení se pro svoji jednoduchost hodí pro užití široké veřejnosti.
Klíčová slova:
úroveň výživy
hmotnost
normování pokrmů
kalkulace pokrmů
objem
hmotnost
Obsah:
- Obsah:
1. Hodnocení úrovně výživy -3-
1.1. Výživová doporučení v číslech -3-
1.2. BMI - Body Mass Index -4-
1.3. Časové rozložení energetického příjmu -4-
1.3.1. Energetická hodnota snídaně a dopolední svačiny -5-
1.3.2. Energetická hodnota oběda -6-
1.3.3. Energetická hodnota odpolední svačiny a večeře -7-
1.3.4. Energetická hodnota celodenní stravy -8-
1.4. Systematické sledování energetického přijmu -9-
1.5. Systematické sledování přijmu základních živin -9-
2. Objem a hmotnost -14-
2.1. Převody jednotek objemu -14-
2.2. Převody jednotek hmotnosti -14-
3. Normování pokrmů -15-
3.1. Polévky -15-
3.1.1. Množství polévky, hmotnost vybraných vložek a zavářek do polévek -15-
3.1.2 Normování polévek a vývarů -15-
3.1.3. Průměrné ztráty zeleniny -17-
3.2. Hlavní jídla -18-
3.2.1. Normování hlavních jídel -18-
3.2.2. Výtěžnost pokrmu -19-
3.2.3. Průměrné ztráty mas -20-
3.3. Moučníky -21-
3.4. Výrobky studené kuchyně -23-
3.4.1. Průměrné ztráty při opracování surovin -23-
3.4.2. Normování výrobků studené kuchyně -23-
4. Kalkulace pokrmů -24-
4.1. Výpočet cen nakupovaných surovin -24-
4.2. Výpočet prodejní ceny -25-
4.3. Kalkulační vzorec -26-