Hygiena a technologie brambor, škrobu, luštěnin, olejnatých semen a tuků
Popis:
Předkládané skriptum je určeno pro studenty navazujícího magisterského programu na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno. Jde o souhrn informací a poznatků získaných z odborné literatury, které mají za cíl poskytnout informace z oblasti technologie a hygieny potravin rostlinného původu se zaměřením na brambory, luštěniny, škrob, olejniny a výrobky z nich.
Text je zaměřen především na hygienu a technologii zpracování výše uvedených surovin a jejich chemické a fyzikální vlastnosti, kvalitu a význam v potravinářském průmyslu.
Věříme, že předkládaný text poslouží posluchačům k získání vědomostí z daného oboru, které budou dále rozšiřovat dle doporučené literatury.
Klíčová slova:
brambory
luskoviny
luštěniny
škrob
tuky
oleje
olejniny
výrobky
chemické složení
Obsah:
- 1. BRAMBORY 6
1.1 Obecná charakteristika 6
1.2 Hospodářský význam brambor 6
1.3 Anatomická stavba bramborové hlízy 7
1.4 Chemické složení 8
1.5 Pěstování brambor 14
1.6 Posuzování kvality a hodnocení bramborových hlíz 15
1.7 Výrobky z brambor 18
2. LUSKOVINY, LUŠTĚNINY 23
2.1 Pěstování luskovin 24
2.2 Stavba zrna luštěnin 25
2.3 Chemické složení luštěnin 26
2.4 Hodnocení jakosti luštěnin 27
2.5 Výrobky z luštěnin 27
2.6 Pěstované druhy a způsoby jejich potravinářského využití 28
3. ŠKROB 38
3.1 Fyzikální a chemické vlastnosti škrobu 38
3.2 Výroba škrobu 42
3.3 Modifikované škroby 54
4. TUKY A OLEJE 63
4.1 Charakteristika tuků 63
4.2 Olejniny 69
4.3 Výroba rostlinných tuků a olejů 92
4.4 Ztužování olejů 95
5. SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY 103
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.