Popis:
Definice jakosti dle ISO 9000
Jakost neoznačuje znamenitost věci a nevztahuje se pouze na výrobky, ale na všechny objekty systému péče o jakost - tzv. entity (jednotky, položky):
hardware (výrobky, polotovary, vedlejší - nezáměrné produkty)
software (projekty, informace, programy) - zpracovávané materiály (suroviny, přísady, obaly), služby (pojištění, doprava, výsadba), proces (výroba vína), činnost (certifikace), organizace, systém, jejich kombinace aj.
Jakost (kvalita) je celkový souhrn znaků entity, které ovlivňují schopnost uspokojovat stanovené a předpokládané potřeby.
Důležitost jakosti
Konkurence se zvětšuje na zahraničním i domácím trhu. Možným řešením je uspokojovat kvalitou, dodacími lhůtami a cenami pomocí systematického vedení a řízení jakosti a tak dosáhnout:
zvýšení příjmů (např. zlepšením výrobku, lepším zajištěním dodávek)
snížení nákladů (např. vyšší produktivitou, snížením počtu závad)
zlepšení využití kapitálu (např. jeho rychlejším a bezpečnějším oběhem)
Jakost je konkurenčním prostředkem
Demingův řetězec jakosti
Obsah pojmu JAKOST - neustálý vývoj dle aktuálních potřeb populace
tržní (konkurenční) prostředí
možnosti exportu a importu
změny ekonomických podmínek
rostoucí nároky spotřebitelů
legislativní podmínky
životní prostředí
energetické zdroje
zabezpečení výživy
zabezpečení zdraví
materiální a duševní uspokojení
dosažení shody s životní filozofií
Heslo prvního světového dne jakosti (9. 11. 1898): Jakostí k lepšímu životu
Klíčová slova:
jakost
kvalita
ISO
kvalitologie
dozor
Obsah:
- Vývojové trendy v řízení jakosti a význam péče o jakost pro producenty a spotřebitele
Mezinárodní a národní organizace a aktivity v oblasti jakosti
Faktory jakosti entity a její životní cyklus
Principy normalizace jakosti
Podnikové řízení jakosti a ekonomika jakosti
Budování managementu jakosti dle norem ISO 9000
Nástroje pro analýzu a řízení jakosti
Statistická přejímka jakosti
Nutriční a fyzikální charakteristiky jakosti zahradnických produktů
Zdroje:
- Kopec,K., Balík,J.: Kvalitologie zahradnických produktů - Nauka o hodnocení a řízení jakosti produktů a produkčních procesů, Brno, skriptum MZLU, 2008
- Balík, J., Kopec, K.: Zahradnická kvalitologie - seminární praktikum, Brno, skriptum MZLU, 1997 - spíš na senzoriku
- Nenadál, J. et al.: Moderní systémy řízení jakosti, Praha, Management Press - do praxe
- Český normalizační Institut: http://domino.cni.cz
- Česká Společnost pro Jakost: http://www.csq.cz
- Národní Podpora Jakosti: http://www.npj.cz