Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Kvalitologie a řízení jakosti

«»
Přípona
.doc
Typ
skripta
Stažené
2 x
Velikost
1,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
2589
Poslední úprava
12.12.2013
Zobrazeno
1 896 x
Autor:
leonek
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Definice jakosti dle ISO 9000
Jakost neoznačuje znamenitost věci a nevztahuje se pouze na výrobky, ale na všechny objekty systému péče o jakost - tzv. entity (jednotky, položky):
hardware (výrobky, polotovary, vedlejší - nezáměrné produkty)
software (projekty, informace, programy) - zpracovávané materiály (suroviny, přísady, obaly), služby (pojištění, doprava, výsadba), proces (výroba vína), činnost (certifikace), organizace, systém, jejich kombinace aj.
Jakost (kvalita) je celkový souhrn znaků entity, které ovlivňují schopnost uspokojovat stanovené a předpokládané potřeby.

Důležitost jakosti
Konkurence se zvětšuje na zahraničním i domácím trhu. Možným řešením je uspokojovat kvalitou, dodacími lhůtami a cenami pomocí systematického vedení a řízení jakosti a tak dosáhnout:
zvýšení příjmů (např. zlepšením výrobku, lepším zajištěním dodávek)
snížení nákladů (např. vyšší produktivitou, snížením počtu závad)
zlepšení využití kapitálu (např. jeho rychlejším a bezpečnějším oběhem)
Jakost je konkurenčním prostředkem
Demingův řetězec jakosti




Obsah pojmu JAKOST - neustálý vývoj dle aktuálních potřeb populace
tržní (konkurenční) prostředí
možnosti exportu a importu
změny ekonomických podmínek
rostoucí nároky spotřebitelů
legislativní podmínky
životní prostředí
energetické zdroje
zabezpečení výživy
zabezpečení zdraví
materiální a duševní uspokojení
dosažení shody s životní filozofií
Heslo prvního světového dne jakosti (9. 11. 1898): Jakostí k lepšímu životu

Klíčová slova:

jakost

kvalita

ISO

kvalitologie

dozor



Obsah:
  • Vývojové trendy v řízení jakosti a význam péče o jakost pro producenty a spotřebitele
    Mezinárodní a národní organizace a aktivity v oblasti jakosti
    Faktory jakosti entity a její životní cyklus
    Principy normalizace jakosti
    Podnikové řízení jakosti a ekonomika jakosti
    Budování managementu jakosti dle norem ISO 9000
    Nástroje pro analýzu a řízení jakosti
    Statistická přejímka jakosti
    Nutriční a fyzikální charakteristiky jakosti zahradnických produktů

Zdroje:
  • Kopec,K., Balík,J.: Kvalitologie zahradnických produktů - Nauka o hodnocení a řízení jakosti produktů a produkčních procesů, Brno, skriptum MZLU, 2008
  • Balík, J., Kopec, K.: Zahradnická kvalitologie - seminární praktikum, Brno, skriptum MZLU, 1997 - spíš na senzoriku
  • Nenadál, J. et al.: Moderní systémy řízení jakosti, Praha, Management Press - do praxe
  • Český normalizační Institut: http://domino.cni.cz
  • Česká Společnost pro Jakost: http://www.csq.cz
  • Národní Podpora Jakosti: http://www.npj.cz
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše