Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Mikrobiologie potravin - praktická cvičení II. - Metody stanovení mikroorganismů v potravinách

«»
Přípona
.pdf
Typ
skripta
Stažené
4 x
Velikost
1,0 MB
Jazyk
český
ID projektu
9161
Poslední úprava
05.12.2016
Zobrazeno
1 153 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Mikrobiologie potravin je na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno vyučována v rámci bakalářského i magisterského studijního programu. Je samozřejmé, že v obou případech jsou na studenty kladeny rozdílné nároky vyplývající z různého zaměření uvedených studijních oborů. Na druhou stranu odlišnost praktické výuky mikrobiologie potravin není natolik významná, aby vyžadovala samostatné studijní materiály, zvlášť pro bakalářský a zvlášť pro magisterský studijní program. Z tohoto důvodu jsme považovaly za účelnější vytvořit jednotný studijní materiál rozdělený do dvou dílů.

Klíčová slova:

mikrobiologické vyšetření

mikroorganismy

indikátory

patogenní mikroorganismy

alimentární intoxikace

mikrobiologie

vyšetřovací metoda



Obsah:
  • 1. Odběr a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření
    1.1. Odběr vzorků -11-
    1.2. Přeprava, příjem a uchovávání vzorků -15-
    1.3. Zpracování vzorků v laboratoři -16-
    2. Metody stanovení počtu mikroorganismů -21-
    2.1. Kultivační metody stanovení počtu mikroorganismů -21-
    2.2. Mikroskopické metody stanovení počtu mikroorganismů -32-
    2.3. Nepřímé metody stanovení počtu mikroorganismů -33-
    2.4. Praktické rady pro provedení kvantitativního vyšetření -34-
    3. Stanovení indikátorových mikroorganismů -38-
    3.1. Stanovení celkového počtu mikroorganismů -38-
    3.2. Stanovení baktérií čeledi enterobacteriaceae -41-
    3.3. Stanovení koliformních baktérií -47-
    3.4. Stanovení escherichia coli -48-
    3.5. Stanovení baktérií enterococcus spp. -50-
    3.6. Stanovení kvasinek a plísní -52-
    3.7. Stanovení mezofilních baktérií mléčného kvašení -56-
    3.8. Stanovení proteolytických a lipolytických mikroorganismů -58-
    3.9. Stanovení ostatních indikátorových mikroorganismů -60-
    4. Stanovení patogenních mikroorganismů -63-
    A. významní původci alimentárních infekcí a toxoinfekcí
    4.1. Stanovení baktérií salmonella spp. -63-
    4.2. Stanovení campylobacter spp. -66-
    4.3. Stanovení listeria monocytogenes -68-
    4.4. Stanovení escherichia coli o157 -73-
    4.5. Stanovení cronobacter sakazakii -74-
    4.6. Stanovení clostridium perfringens -76-
    B. významní původci alimentárních intoxikací
    4.7. Stanovení staphylococcus aureus -78-
    4.8. Stanovení bacillus cereus -81-
    5. Doplňkové mikrobiologické vyšetřovací metody -84-
    5.1. Stanovení účinku pasterace -84-
    5.2. Mikrobiologické vyšetření čistých mlékařských kultur -86-
    5.3. Mikrobiologické vyšetření pitné vody -88-
    5.4. Stanovení mikrobiální kontaminace prostředí potravinářských provozů 91
    5.5. Mikrobiologické vyšetření obalů a obalových materiálů -92-
    5.6. Stanovení reziduí inhibičních látek -94-
    6. Legislativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin 99
    6.1. Nařízení komise (es) č. 2073/2005 -99-
    6.2. Čsn 56 9609 - pravidla správné hygienické a výrobní praxe -103-
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše