Mikrobiologie potravin - praktická cvičení II. - Metody stanovení mikroorganismů v potravinách
Popis:
Mikrobiologie potravin je na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno vyučována v rámci bakalářského i magisterského studijního programu. Je samozřejmé, že v obou případech jsou na studenty kladeny rozdílné nároky vyplývající z různého zaměření uvedených studijních oborů. Na druhou stranu odlišnost praktické výuky mikrobiologie potravin není natolik významná, aby vyžadovala samostatné studijní materiály, zvlášť pro bakalářský a zvlášť pro magisterský studijní program. Z tohoto důvodu jsme považovaly za účelnější vytvořit jednotný studijní materiál rozdělený do dvou dílů.
Klíčová slova:
mikrobiologické vyšetření
mikroorganismy
indikátory
patogenní mikroorganismy
alimentární intoxikace
mikrobiologie
vyšetřovací metoda
Obsah:
- 1. Odběr a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření
1.1. Odběr vzorků -11-
1.2. Přeprava, příjem a uchovávání vzorků -15-
1.3. Zpracování vzorků v laboratoři -16-
2. Metody stanovení počtu mikroorganismů -21-
2.1. Kultivační metody stanovení počtu mikroorganismů -21-
2.2. Mikroskopické metody stanovení počtu mikroorganismů -32-
2.3. Nepřímé metody stanovení počtu mikroorganismů -33-
2.4. Praktické rady pro provedení kvantitativního vyšetření -34-
3. Stanovení indikátorových mikroorganismů -38-
3.1. Stanovení celkového počtu mikroorganismů -38-
3.2. Stanovení baktérií čeledi enterobacteriaceae -41-
3.3. Stanovení koliformních baktérií -47-
3.4. Stanovení escherichia coli -48-
3.5. Stanovení baktérií enterococcus spp. -50-
3.6. Stanovení kvasinek a plísní -52-
3.7. Stanovení mezofilních baktérií mléčného kvašení -56-
3.8. Stanovení proteolytických a lipolytických mikroorganismů -58-
3.9. Stanovení ostatních indikátorových mikroorganismů -60-
4. Stanovení patogenních mikroorganismů -63-
A. významní původci alimentárních infekcí a toxoinfekcí
4.1. Stanovení baktérií salmonella spp. -63-
4.2. Stanovení campylobacter spp. -66-
4.3. Stanovení listeria monocytogenes -68-
4.4. Stanovení escherichia coli o157 -73-
4.5. Stanovení cronobacter sakazakii -74-
4.6. Stanovení clostridium perfringens -76-
B. významní původci alimentárních intoxikací
4.7. Stanovení staphylococcus aureus -78-
4.8. Stanovení bacillus cereus -81-
5. Doplňkové mikrobiologické vyšetřovací metody -84-
5.1. Stanovení účinku pasterace -84-
5.2. Mikrobiologické vyšetření čistých mlékařských kultur -86-
5.3. Mikrobiologické vyšetření pitné vody -88-
5.4. Stanovení mikrobiální kontaminace prostředí potravinářských provozů 91
5.5. Mikrobiologické vyšetření obalů a obalových materiálů -92-
5.6. Stanovení reziduí inhibičních látek -94-
6. Legislativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin 99
6.1. Nařízení komise (es) č. 2073/2005 -99-
6.2. Čsn 56 9609 - pravidla správné hygienické a výrobní praxe -103-
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.