Podniková ekonomika v definicích a příkladech
Popis:
Podniková ekonomika v definicích a příkladech je publikace, která je určena pro praktické procvičení teoretické problematiky vyučované v předmětech Nauka o podniku a Ekonomika podniku A. Publikace využijí studenti bakalářského stupně ve všech oborech a formách studia na Obchodně podnikatelské fakultě. Studijní text doplňuje a rozšiřuje některé problémové oblasti, umožňuje podrobněji a intenzivněji si procvičit témata, jako jsou zásobovací, výrobní, prodejní činnosti, výnosy, náklady, výsledek hospodaření. Součástí textu jsou typové příklady testů s řešením a kvizy, jež dovolí ověřit si úroveň teoretických znalostí získaných studiem předmětné literatury.
Klíčová slova:
podnikatelské činnosti
výstavba podniku
výrobní kapacita
ubytovací kapacita
bod zvratu
kalkulace
financování podniku
Obsah:
- 1 Zahájení podnikatelské činnosti -7-
1.1 Výdaje při založení firmy -8-
2 Majetková a kapitálová struktura podniku -18-
2.1 Stručná charakteristika rozvahy (bilance) -18-
2.1.1 Změny v rozvahových účtech -19-
2.2 Stručná charakteristika výkazu zisku a ztrát (výsledovky) -21-
2.2.1 Výkaz cash flow -22-
2.3 Optimalizace kapitálové struktury -25-
2.3.1 Vlastní a cizí kapitál -25-
2.3.2 Optimální poměr mezi vlastním a cizím kapitálem -27-
2.3.3 Ekonomická přidaná hodnota (eva) a výsledek hospodaření -29-
3 Organizační výstavba podniku -34-
3.1 Organizování a organizační struktura -34-
4 Zásobovací činnost -40-
4.1 Pojmy, druhy, definice -40-
4.1.1 Klasifikace zásob -40-
4.1.2 Metody výpočtu pojistné zásoby -44-
4.2 Řízení zásob -46-
4.2.1 Metody plánování a řízení zásob -46-
4.2.2 Optimalizace zásob -47-
4.2.3 Určení velikosti zásoby -50-
4.2.4 Stanovení velikosti nákupu -50-
5 Výrobní kapacita -57-
5.1 Struktura časového fondu -58-
5.2 Výpočet výrobní kapacity -58-
6 Ubytovací kapacita a zásobování v hotelnictví -65-
6.1 Ubytovací kapacita a její využití -65-
6.1.1 Plánovaný počet přenocování -66-
6.1.2 Využití kapacity -67-
6.2 Stravovací kapacita a její využití -68-
6.3 Příklady na zásoby v hotelnictví -70-
7 Náklady a výnosy -73-
7.1 Význam nákladů -73-
7.2 Klasifikace nákladů -73-
7.3 Stanovení nákladová funkce -77-
7.3.1 Metody užívané ke stanovení nákladové funkce -79-
7.4 Výnosy -82-
7.4.1 Vztah mezi výnosy a náklady, hospodářský výsledek -83-
8 Analýza bodu zvratu -88-
8.1 Analýza bodu zvratu v homogenní výrobě -88-
8.2 Bod zvratu v heterogenní výrobě -92-
9 Kalkulace -97-
9.1 Kalkulační metody -97-
9.1.1 Prostá kalkulace dělením -98-
9.1.2 Kalkulace přirážková -99-
9.2 Princip kalkulací s poměrovými čísly -108-
9.3 Kalkulace neúplných nákladů -116-
10 Financování podniku -120-
10.1 Působení základních faktorů ve finančním řízení -120-
10.1.1 Působení faktoru času -121-
10.2 Financování oběžného majetku -123-
10.2.1 Stanovení výše oběžného majetku -124-
10.3 Finanční analýza -126-
10.3.1 Zdroje informací pro finanční analýzu -126-
10.3.2 Základní poměrové ukazatele finanční analýzy -127-
11 Řídící činnosti -137-
11.1 Vrozené a získané kvality manažera -137-
11.2 Řídící činnosti -138-
11.2.1 Plánování -138-
11.2.2 Tvorba plánu -139-
11.3 Organizování -140-
11.3.1 Organizační struktura -141-
11.4 Operativní řízení -141-
11.5 Kontrola -142-
11.5.1 Podstata a klasifikace kontroly -142-
11.5.2 Fáze kontrolního procesu -142-
12 Příklady na opakování -144-
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.