Procesní inženýrství I, II pro kombinované studium
Popis:
Procesní inženýrství je zobecněná metoda studia a popisu procesu a zařízení ve zpracovatelském průmyslu výroby a použití plastů, pryže a usní. Kromě názvu “procesní inženýrství” se používají i jiné názvy, jako je chemické inženýrství, teoretické základy chemické techniky, procesy a zařízení nebo procesy a aparáty.
Procesní inženýrství uplatňuje v maximální možné míře matematicko-fyzikální popis dějů probíhajících ve výrobě, což pak umožňuje racionalizovat postup pro návrh výroby nebo jejího řízení a kontroly.
Postup řešení úloh využitím procesního inženýrství odpovídá tzv. systémovému přístupu aplikovanému na technologický proces. Z teoretického hlediska tedy využívá poznatků obecné teorie systémů a systémové analýzy a při řešení vychází z fyzikálněchemické podstaty dějů a směřuje k matematickému modelu procesu.
Klíčová slova:
fyzikální veličiny
bilance
tekutina
sdílení tepla
difúze
sušení
Obsah:
- Procesní inženýrství I, II pro kombinované studium.
Úvod -4-
1 Základní pojmy -5-
1.1 Fyzikální veličiny -5-
1.1.1 Veličiny fyzikální, technické a kvalimetrické -5-
1.1.2 Fyzikální veličina -6-
1.1.3 Jednotka a numerická hodnota fyzikální veličiny -7-
1.1.4 Rozměr fyzikální veličiny -7-
1.2 Fyzikální rovnice -7-
1.2.1 Rozměrové fyzikální rovnice -8-
1.2.2 Bezrozměrové fyzikální rovnice -8-
1.3 Přehled základních procesů -9-
2 Bilance -10-
3 Proudění tekutin -12-
3.1 Tekutina -12-
3.2 Spojité prostředí -12-
3.3 Místní a okamžité veličiny -13-
3.4 Síly působící v tekutině -15-
3.5 Proudění tekutiny -17-
3.6 Makroskopické bilance -22-
3.6.1 Makroskopická bilance hmoty -23-
3.6.2 Makroskopická bilance mechanické energie - Bernoulliova rovnice -24-
3.7 Tok tekutiny potrubím -25-
3.7.1 Součinitel tření -26-
3.7.2 Místní odpory -27-
3.7.3 Výkon, příkon a účinnost čerpadla -27-
4 Sdílení tepla -29-
4.1 Základní pojmy -29-
4.2 Mechanismy sdílení tepla -29-
4.3 Fourierův zákon sdílení tepla vedením -30-
4.4 Sdílení tepla prouděním -32-
4.5 Sdílení tepla sáláním -41-
5 Difúze -44-
6 Sušení -50-
7 Separační procesy -60-
7.1 Filtrace -60-
7.2 Usazování -68-
7.3 Destilace a rektifikace -73-
7.4 Odstřeďování -80-
7.5 Fermentační procesy -83-
Literatura -87-
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.