Skripta na Balení potravin
Popis:
Balení výrobků obecně je v současné době jedna z nejdynamičtěji rozvíjejících se oblastí výroby, což platí zvláště u potravin. Studenti získají teoretické a praktické znalosti o funkcích a vlastnostech obalů a současně o požadavcích na ně, zvláště o těch, jež jsou významné při uplatňování výrobků na současném trhu. V celé řadě případů platí „Není umění vyrobit, ale prodat“, „Obal prodává“ atp. Úloha a význam obalů je mnohdy ve vztahu prodávající - kupující zásadní. O narůstajícím významu balení v konkurenčním tržním prostředí svědčí i jedna ze skutečností: u řady výrobků cena obalu přesahuje i 50% z celkové prodejní ceny.
Získané znalosti v předmětu Balení a potravin jsou využitelné pro studenty všech oborů i fakult na VFU Brno. Tato disciplína se vyučuje na univerzitách orientovaných do oblasti „Life Sciences“ na celém světě a zahrnuje také ekologické aspekty balení. Kapitoly probírané v předmětu obsahově odpovídají identickým disciplínám vyučovaným v zemích EU a Severní Americe.
Klíčová slova:
obaly
obalové prostředky
bariérové účinky
inteligentní balení
technické normy
Obsah:
- 1.0 Úvod; obal - definice, charakteristika, funkce a kritéria pro rozdělování. Náklady na balení, vratné a nevratné obaly.
2.0 Požadavky na obaly ve sféře oběhu, spotřeby a skladování (výroba, přeprava a skladování, spotřebitel, obchod). Normalizace v balicí technice a související předpisy, Zákon o obalech 477/2001 Sb.
3.0 Obalové prostředky (obalové materiály a pomocné obalové materiály) a jejich významné vlastnosti, zkoušení: dřevo, papír, karton, lepenka, sklo, kov, tkaniny, poživatelné látky, plasty; lepidla, vázací materiály, potisk.
4.0 Bariérové účinky obalů, koeficient ochranné účinnosti obalu. Údržnost potraviny. Vliv teploty a vlhkosti na údržnost potraviny, vodní aktivita biologických materiálů, rozvoj mikroorganismů v zabalené potravině. Interakce mezi potravinou a obalem.
5.0 Bariérové účinky obalů. Ochrana potravin obalem před mechanickým poškozením, pronikáním par a plynů, změnami vlhkosti, změnami chuti a vůně, změnami teplot, vlivy záření, před kontaminací cizorodými látkami, mikrobiálním znehodnocením a působením hmyzu a hlodavců.
6.0 Hodnocení kvality obalových materiálů pro potraviny
7.0 Balení v modifikované atmosféře (MAP)
8.0 Inteligentní balení (SP)
9.0 Označování obalů a použitých materiálů, identifikace a dohledatelnost (EAN, RFID)
10.0 Identifikace a dohledatelnost (EAN, RFID)
11.0 Technické normy pro vyhodnocení, zda obal splňuje požadavky pro uvedení obalu na trh
12.0 Základní klasifikace balicích linek a strojů
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.