Skripta z předmětu Systémy řízení a kontroly organizace
Popis:
ÚVOD
Tento studijní text poskytuje výchozí informace a souvislosti o používaných systémech řízení a kontroly v organizacích. Nejčastěji se lze s těmito systémy nebo jejich principy setkat v podnicích, využívají se však také i v neziskových organizacích a veřejných institucích. Kontrolování je jednou z funkcí (komponent) managementu a je třeba se na jeho rámec a obsah dívat v kontextu s ostatními funkcemi. Při studiu tohoto textu je potom dobré mít na paměti mnohokrát potvrzenou pravdu, že „bez kontroly není řízení...“.
1 Kontrola - její význam a pojetí
Kontrola je nedílnou součástí každé řídící činnosti. Všeobecně jsou známá hesla jako např.: „Kdo řídí, ten kontroluje“ nebo „Důvěřuj, ale prověřuj!“. V procesu řízení kontrola zajišťuje zpětnou vazbu mezi řídícím subjektem a řízeným objektem, mezi strategickým či taktickým záměrem managementu a průběhem řízeného procesu. Kontrola též zabezpečuje dynamickou rovnováhu mezi skutečným stavem konkrétního jevu a stavem, jaký by měl být dosažen rozhodnutím řídícího orgánu.
Pojem kontrola pochází z latinských výrazů „contra“ (proti) a „rotulus“ (svitek); v překladu cosi jako protisvitek, protizápis, protilistina.
Klíčová slova:
kontrola
subjekt
cykly řízení
kontrolní systém
kritéria zhodnocování
controlling
certifikace
Obsah:
- OBSAH 1
ÚVOD 5
1 Kontrola - její význam a pojetí 5
1.1 Informační pojetí kontroly 6
1.2 Regulační pojetí kontroly 6
1.3 Institucionální pojetí kontroly 14
1.4 Negační (represivní) pojetí kontroly 14
2 Subjekt a objekt kontroly 15
2.1 Vztahy mezi subjektem a objektem 15
2.2 Veřejná kontrola 15
2.3 Občanská kontrola 16
2.4 Státní kontrola 17
2.5 Hospodářská kontrola 24
2.6 Finanční kontrola 25
3 Kontrola a její místo v řídícím procesu 28
3.1 Řídící činnosti 28
3.1.1 Vytyčení cílů 28
3.1.2 Organizování 29
3.1.3 Operativní řízení 29
3.1.4 Analýza výsledků 29
3.2 Cykly řízení 30
3.2.1 Informování 30
3.2.2 Rozhodování 31
3.2.3 Ovlivňování 31
3.3 Fáze kontroly 32
3.3.1 Zjištění skutečností 32
3.3.2 Zhodnocení skutečností 33
3.3.3 Uplatnění výsledků kontroly v praxi 34
4 Kontrolní systém 35
4.1 Míra uplatnění vlivu na řízené objekty 35
4.1.1 Kontrolovaný objekt 35
4.1.2 Nekontrolovaný objekt 35
4.1.3 Nekontrolovatelný objekt 35
4.2 Organizace kontrolního systému 36
4.2.1 Kontrolní rozpětí 36
4.2.2 Automatizmus kontroly 36
4.2.3 Delegace kontroly 36
4.2.4 Struktura kontroly 37
4.3 Nástroje kontroly 37
5 Hodnocení kontrolního systému 38
5.1 Kontrola navrhovaných rozhodnutí 38
5.2 Kontrola plnění rozhodnutí 39
5.3 Kontrola vhodnosti původních rozhodnutí 39
5.4 Kontrola organizování 39
5.5 Kontrola vedení lidí 40
6 Kontrolní orgány 41
6.1 Mocenské kontrolní orgány 42
6.2 Speciální kontrolní orgány 42
7 Druhy kontrol 45
7.1 Rozsah kontroly 45
7.2 Místo kontroly 45
7.3 Časové období kontroly 45
7.4 Způsob měření kontrolovaných jevů 48
7.5 Způsob ovlivňování zájmů 49
8 Kritéria hodnocení 49
8.1 Kritéria hodnocení výrobní činnosti 50
8.1.1 Rozsah prováděných výkonů 50
8.1.2 Kvalita prováděných výkonů 51
8.1.3 Časový průběh prováděných výkonů 51
8.1.4 Kritéria tržní realizace produkce 52
8.1.5 Kritéria využití kapacit 54
8.2 Kritéria hodnocení ekonomické úrovně 54
8.2.1 Hospodářský výsledek 54
8.2.2 Rentabilita 59
8.2.3 Produktivita práce 60
8.2.4 Platební schopnost 60
8.3 Kritéria hodnocení stavu lesa 61
9 Controlling 64
10 Systémy řízení 66
10.1 Angažované instituce 67
10.1.1 Mezinárodní organizace pro normalizaci 67
10.1.2 Národní organizace pro normalizaci 68
10.1.3 Národní organizace činné v oblasti systémů řízení 68
10.1.3.1 Český institut pro akreditaci (ČIA, 2013) 68
10.1.3.2 Rada kvality České republiky (NPJ, 2013) 69
10.1.3.3 CENIA 69
10.1.3.4 Certifikační orgán 70
10.2 Procesy certifikace 70
10.2.1 Certifikace výrobků 71
10.2.2 Certifikace osob 71
10.2.3 Certifikace systémů řízení 71
10.2.3.1 Některé obecné důvody certifikace 71
10.2.3.2 Hlavní systémy managementu 72
10.2.3.3 Další známé certifikované (ověřované) systémy: 72
10.3 Systém managementu kvality 73
10.3.1 Principy systému 73
10.3.2 Dokumentace v QMS 75
10.3.3 Analýza dat 77
10.3.4 ISO 9001 77
10.3.5 ISO 9000 79
10.3.6 ISO 9004 79
10.3.7 ISO 19011 79
10.4 Systém environmentálního managementu 80
10.4.1 Vybrané definice 80
10.4.2 ISO 14001 81
10.4.3 ISO 14004 82
10.5 Systém managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci 83
10.5.1 Vybrané definice 83
10.5.2 OHSAS 18001 83
10.6 Systém managementu bezpečnosti informací 86
10.6.1 Vybrané definice 86
10.6.2 ISO/IEC 27001 86
10.7 Integrované systémy řízení 88
10.7.1 Podstata IMS 88
10.7.2 Výhody a možnosti integrace 88
10.8 Postup implementace systémů řízení 89
10.8.1 Výběr systému - manažerské rozhodnutí 89
10.8.2 Výběr poradenské firmy 89
10.8.3 Vlastní implementace 90
10.8.4 Certifikační a akreditační orgány 92
10.8.5 Význam akreditované certifikace 94
10.9 Prověrky systémů řízení 94
10.9.1 Vybrané definice 94
10.9.2 Interní audity 95
10.9.2.1 Důvody pro prověřování systémů managementu 95
10.9.2.2 Druhy prověrek a jejich základní charakteristiky 95
10.9.2.3 Plánování interní prověrky 96
10.9.2.4 Průběh prověrky a její dokumentování 97
10.9.2.5 Kvalifikace interních auditorů, jejich komunikace a osobní vlastnosti 98
10.9.3 Externí audity 99
10.9.3.1 Zákaznické audity 99
10.9.3.2 Certifikační, recertifikační a dozorové audity 99
10.9.3.3 Witness audity 99
10.10 Národní cena kvality České republiky 100
10.10.1 Princip a používané modely 100
10.10.2 Model excellence EFQM 100
10.10.3 Model CAF 101
11 Certifikace v lesním hospodářství 103
11.1 Certifikační systémy lesního hospodaření 103
11.2 Systém certifikace lesů PEFC 104
12 EUTR - EU Timber Regulation 107
12.1 Systém náležité péče 109
12.2 Angažované instituce 110
12.3 Kontroly hospodářských subjektů 111
12.4 Národní prováděcí legislativa 112
13 Kontrolní otázky 113
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.