Technologie I Technologie obrábění - 3. část Interaktivní multimediální text pro bakalářský a magisterský studijní program
Popis:
1. ABRAZIVNÍ METODY OBRÁBĚNÍ
Abrazivní metody obrábění jsou charakterizovány použitím nástrojů s nedefinovanou geometrií břitu a představují nejvíce využívané aplikace při obrábění strojírenských součástí, u kterých jsou kladeny vysoké požadavky na přesnost tvaru a rozměrů a drsnost povrchu ob-robených ploch - dosahované parametry jsou uvedeny v tabulce 1.1. K abrazivním metodám obrábění patří zejména broušení, honování, lapování a superfinišování.
1.1. BROUŠENÍ
Broušení lze charakterizovat jako obrábění mnohobřitým nástrojem vytvořeným ze zrn brusiva, která jsou spojena pojivem. Historicky patří mezi nejstarší metody obrábění materiá-lů, které člověk využíval již v prehistorických dobách k výrobě nebo úpravě životně důleži-tých pomůcek, především k ostření pracovních nástrojů a zbraní.
V současné době je broušení využíváno jako hlavní metoda dokončovacího obrábění ve strojírenské výrobě, např. v automobilové výrobě, tvoří brusky a další dokončovací obrá-běcí stroje 25 % a ve výrobě valivých ložisek až 60 % všech obráběcích strojů.
S vývojem výkonných brousicích nástrojů a brusek se význam broušení rozšiřuje z původní oblasti dokončování i na hrubovací operace a je zřejmé, že z hlediska produktivity i výrobních nákladů může konkurovat ostatním metodám obrábění. K hlavním charakteristic-kým znakům broušení patří:
Klíčová slova:
broušení
lapování
hlazení
leštění
brusky
ostření
Obsah:
- 1. Abrazivní metody obrábění 3
1.1. Broušení 3
1.2. Honování 22
1.3. Lapování 25
1.4. Superfinišování 27
2. Beztřískové metody dokončování obrobených ploch 28
2.1. Otryskávání, kuličkování, balotinování 29
2.2. Válečkování 29
2.3. Hlazení 31
3. Nekonvenční metody obrábění 32
3.1. Elektroerozivní obrábění 34
3.2. Obrábění paprskem plazmy 38
3.3. Obrábění laserem 39
3.4. Obrábění paprskem elektronů 42
3.5. Elektrochemické obrábění 42
3.6. Chemické obrábění 45
3.7. Obrábění ultrazvukem 46
3.8. Obrábění vodním paprskem 47
4. Literatura 51
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.