Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Technologie mléka a mléčných výrobků - pro studenty kombinované formy bakalářského studijního programu

«»
Přípona
.pdf
Typ
skripta
Stažené
0 x
Velikost
1,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
8871
Poslední úprava
17.10.2016
Zobrazeno
539 x
Autor:
katerina.loumova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. SYROVÉ MLÉKO
(PRODUKCE, KRITERIA A KONTROLA JAKOSTI)


1.1 Dojnice
Syrové mléko a mlezivo musí pocházet od zvířat:
· která nevykazují žádný příznak nakažlivé choroby přenosné mlékem a mlezivem na člověka
· která jsou celkově v dobrém zdravotním stavu, nevykazují známky nákazy, která by mohla mít za následek kontaminaci mléka a mleziva, a zejména netrpí žádnou infekcí pohlavního ústrojí doprovázenou výtokem, ani enteritidou s průjmem, doprovázenou horečkou, nebo viditelným zánětem vemene
· která nevykazují žádné zranění vemene, jež by mohlo mít vliv na mléko a mlezivo
· kterým nebyly podány nepovolené látky či přípravky a která nebyla protiprávně ošetřena
· u nichž byla v případě podání povolených přípravků či látek dodržena ochranná lhůta stanovená pro tyto přípravky a látky.

1.2. Hygiena zemědělských podniků vyrábějících mléko
1.2.1. Požadavky na prostory a vybavení

Zařízení k dojení a prostory pro skladování a chlazení mléka a mleziva a pro manipulaci s nimi musí být umístěny a konstruovány tak, aby se omezilo riziko kontaminace mléka a mleziva. Prostory pro skladování mléka a mleziva musí být chráněny proti škůdcům, musí být dostatečně odděleny od prostor, kde jsou zvířata ustájena, a musí mít vhodné chladicí
zařízení.

Povrch zařízení, které má přijít do styku s mlékem a mlezivem (nástroje, nádoby, cisterny atd. určené k dojení, sběru nebo k přepravě), musí být snadno čistitelný a případně dezinfikovatelný a musí být udržován v řádném stavu.

Nádoby a cisterny použité při přepravě mléka a mleziva musí být před dalším použitím vhodným způsobem vyčištěny a vydezinfikovány, a to po každé přepravě nebo sérii přeprav, jestliže mezi vykládkou a následnou nakládkou uplynula velmi krátká doba, v každém případě však minimálně jedenkrát za den.

Klíčová slova:

mléko

máslo

sýry

sušené mléko

mlékařství

konzumní mléko



Obsah:
  • 1. Syrové mléko (produkce, kriteria a kontrola jakosti)
    2. Přejímka mléka na farmě, přeprava mléka, příjem mléka v mlékárně
    3. Mlékárenské ošetření mléka - odstředění, tepelné ošetření mléka, deaerace, standardizace, homogenizace
    4. Konzumní mléko a smetana
    5. Zahuštěné mléko a mléčné výrobky
    6. Sušené mléko a mléčné výrobky
    7. Máslo
    8. Mlékařské mikrobiální kultury
    9. Fermentované mléčné výrobky
    10. Sýry
    11. Moderní technologie v mlékařství
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše