Popis:
1. SYROVÉ MLÉKO
(PRODUKCE, KRITERIA A KONTROLA JAKOSTI)
1.1 Dojnice
Syrové mléko a mlezivo musí pocházet od zvířat:
· která nevykazují žádný příznak nakažlivé choroby přenosné mlékem a mlezivem na člověka
· která jsou celkově v dobrém zdravotním stavu, nevykazují známky nákazy, která by mohla mít za následek kontaminaci mléka a mleziva, a zejména netrpí žádnou infekcí pohlavního ústrojí doprovázenou výtokem, ani enteritidou s průjmem, doprovázenou horečkou, nebo viditelným zánětem vemene
· která nevykazují žádné zranění vemene, jež by mohlo mít vliv na mléko a mlezivo
· kterým nebyly podány nepovolené látky či přípravky a která nebyla protiprávně ošetřena
· u nichž byla v případě podání povolených přípravků či látek dodržena ochranná lhůta stanovená pro tyto přípravky a látky.
1.2. Hygiena zemědělských podniků vyrábějících mléko
1.2.1. Požadavky na prostory a vybavení
Zařízení k dojení a prostory pro skladování a chlazení mléka a mleziva a pro manipulaci s nimi musí být umístěny a konstruovány tak, aby se omezilo riziko kontaminace mléka a mleziva. Prostory pro skladování mléka a mleziva musí být chráněny proti škůdcům, musí být dostatečně odděleny od prostor, kde jsou zvířata ustájena, a musí mít vhodné chladicí
zařízení.
Povrch zařízení, které má přijít do styku s mlékem a mlezivem (nástroje, nádoby, cisterny atd. určené k dojení, sběru nebo k přepravě), musí být snadno čistitelný a případně dezinfikovatelný a musí být udržován v řádném stavu.
Nádoby a cisterny použité při přepravě mléka a mleziva musí být před dalším použitím vhodným způsobem vyčištěny a vydezinfikovány, a to po každé přepravě nebo sérii přeprav, jestliže mezi vykládkou a následnou nakládkou uplynula velmi krátká doba, v každém případě však minimálně jedenkrát za den.
Klíčová slova:
mléko
máslo
sýry
sušené mléko
mlékařství
konzumní mléko
Obsah:
- 1. Syrové mléko (produkce, kriteria a kontrola jakosti)
2. Přejímka mléka na farmě, přeprava mléka, příjem mléka v mlékárně
3. Mlékárenské ošetření mléka - odstředění, tepelné ošetření mléka, deaerace, standardizace, homogenizace
4. Konzumní mléko a smetana
5. Zahuštěné mléko a mléčné výrobky
6. Sušené mléko a mléčné výrobky
7. Máslo
8. Mlékařské mikrobiální kultury
9. Fermentované mléčné výrobky
10. Sýry
11. Moderní technologie v mlékařství