Popis:
1. ANATOMICKO - FYZIOLOGICKÝ PŘEHLED ORGÁNOVÝCH SYSTÉMŮ SKOTU A PRASAT
1.1 Kosterní soustava
Kosterní soustava (systema skeletale) představuje pevnou oporu těla a schránku pro vnitřní orgány. Je tvořena kostmi, částečně chrupavkami, které jsou navzájem spojeny klouby a vazivem. Kosterní soustava je jedna ze složek pohybového aparátu. Základními jednotkami kosterní soustavy jsou kosti, které lze podle tvaru rozlišit na kosti dlouhé, krátké, ploché a pneumatické. Povrch každé kosti kryje vazivová okostice, která nezasahuje na kloubní plochy - ty jsou naopak kryty chrupavkou. Vlastní kost tvoří kostní tkáň, uvnitř kostí se nachází kostní dřeň.
Kostra zvířat se skládá z osové kostry a kostry končetin. Osovou kostru tvoří kosti hlavy, páteř, žebra včetně hrudní kosti, kostru končetin lze rozdělit na pletenec a kostru vlastních končetin.
Lebka
Lebka je tvořena párovými i nepárovými kostmi, které s určitými výjimkami tvoří nepohyblivý celek. Kostra hlavy vytváří pevnou schránku pro mozek, jsou zde uloženy také smyslové orgány - oko, ucho a horní část trávící a dýchací soustavy. Kostru hlavy lze rozdělit na kosti lebeční (ossa cranii) a tvářové (ossa faciei). S výjimkou jazylky (os hyoideum) a spodní čelisti (os mandibulare), kde jsou pravá kloubní spojení, jsou zbylé kosti lebky spojeny švy, které postupně srůstají. Největšími kostmi hlavy jsou spodní a dolní čelist. Kostra hlavy charakterizuje druh zvířete i jeho plemenné znaky.
Klíčová slova:
kosterní soustava
svalová soustava
lymfatický systém
porážení
skot
prasata
drůbež
Obsah:
- 1. Anatomicko fyziologický přehled orgánových systémů skotu a prasat 4
1.1 kosterní soustava 4
1.2 svalová soustava 7
1.3 trávící soustava 10
1.4 dýchací soustava 15
1.5 vylučovací soustava 17
1.6 pohlavní soustava 19
1.7 oběhová soustava 21
1.8 nervová soustava 23
1.9 kožní soustava 25
2. Lymfatický systém skotu a prasat 28
3. Veterinární prohlídka skotu návody na praktická cvičení 33
4. Veterinární prohlídka prasat - návody na praktická cvičení 46
5. Prohloubená veterinární prohlídka skotu a prasat 54
6. Zásady posuzování poživatelnosti 64
6.1 posouzení poživatelnosti při všeobecných patologických stavech a nálezech 75
7. Vedlejší živočišné produkty (vžp) 78
7.1 vžp vznikající při porážení skotu 91
7.2 vžp vznikající při porážení prasat 92
7.3 vžp vznikající při porážení drůbeže 93
8. Přílohy 94
8.1 příloha 1 94
8.2 příloha 2 95
9. Seznam použité literatury 97