Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Základní technologické postupy a výrobní zařízení v mlékárenském průmyslu

«»
Přípona
.pdf
Typ
skripta
Stažené
0 x
Velikost
0,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
8870
Poslední úprava
17.10.2016
Zobrazeno
500 x
Autor:
katerina.loumova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. TRANSPORT SYROVÉHO MLÉKA

K transportu syrového mléka do mlékárny se používají automobilové cisterny, cisternové návěsy nebo přívěsy. Cisterny jsou uzavřené nerezové nádrže tvaru zploštělého ležatého válce, o objemu 2000-24000 l mléka. Bývají přepážkami rozděleny do několika oddílů nebo jsou jednokomorové. Jsou vybaveny průtokoměry, případně i autosamplery - zařízením na automatický odběr vzorků odkapem.

2. PŘÍJEM A KONTROLA MLÉKA
Přejímání mléka z cisteren jednotlivých svozných linek se provádí v příjmové části mlékárny. Mléko se přijímá po kontrole na přítomnost reziduí inhibičních látek, teploty a kyselosti. Množství přijatého mléka se zjišťuje měřícími objemovými čerpadly, magneticko-indukčními průtokoměry nebo podle hmotnosti - vážením na mostních vahách. Hmotnost mléka v kg se přepočítává na litry (1 litr = 1030 g).
Každé příjmové místo je vybaveno vakuovým čerpadlem. Přesto, že je mléko čištěno filtrací již v zemědělských závodech, provádí se v mlékárnách jeho opakované čištění před zpracováním pomocí filtrů. Přijaté syrové mléko je do dalšího zpracování uchováno v zásobních (úchovných) tancích. Teplota mléka nesmí přesáhnout 6 °C.

Klíčová slova:

syrové mléko

trvanlivé mléko

výroba másla

smetanové krémy

mlékařství



Obsah:
  • 1. Transport syrového mléka
    2. Příjem a kontrola mléka
    3. Základní mlékárenské ošetření mléka
    4. Výroba konzumního mléka a smetany
    5. Výroba trvanlivého mléka
    6. Výroba zahuštěných mléčných výrobků
    7. Výroba sušených mléčných výrobků
    8. Výroba másla
    9. Základní postupy výroby sýrů
    10. Výroba kysaných mléčných výrobků
    11. Výroba mražených smetanových krémů
    12. Moderní technologie v mlékařství
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše