Základní technologické postupy a výrobní zařízení v mlékárenském průmyslu
Popis:
1. TRANSPORT SYROVÉHO MLÉKA
K transportu syrového mléka do mlékárny se používají automobilové cisterny, cisternové návěsy nebo přívěsy. Cisterny jsou uzavřené nerezové nádrže tvaru zploštělého ležatého válce, o objemu 2000-24000 l mléka. Bývají přepážkami rozděleny do několika oddílů nebo jsou jednokomorové. Jsou vybaveny průtokoměry, případně i autosamplery - zařízením na automatický odběr vzorků odkapem.
2. PŘÍJEM A KONTROLA MLÉKA
Přejímání mléka z cisteren jednotlivých svozných linek se provádí v příjmové části mlékárny. Mléko se přijímá po kontrole na přítomnost reziduí inhibičních látek, teploty a kyselosti. Množství přijatého mléka se zjišťuje měřícími objemovými čerpadly, magneticko-indukčními průtokoměry nebo podle hmotnosti - vážením na mostních vahách. Hmotnost mléka v kg se přepočítává na litry (1 litr = 1030 g).
Každé příjmové místo je vybaveno vakuovým čerpadlem. Přesto, že je mléko čištěno filtrací již v zemědělských závodech, provádí se v mlékárnách jeho opakované čištění před zpracováním pomocí filtrů. Přijaté syrové mléko je do dalšího zpracování uchováno v zásobních (úchovných) tancích. Teplota mléka nesmí přesáhnout 6 °C.
Klíčová slova:
syrové mléko
trvanlivé mléko
výroba másla
smetanové krémy
mlékařství
Obsah:
- 1. Transport syrového mléka
2. Příjem a kontrola mléka
3. Základní mlékárenské ošetření mléka
4. Výroba konzumního mléka a smetany
5. Výroba trvanlivého mléka
6. Výroba zahuštěných mléčných výrobků
7. Výroba sušených mléčných výrobků
8. Výroba másla
9. Základní postupy výroby sýrů
10. Výroba kysaných mléčných výrobků
11. Výroba mražených smetanových krémů
12. Moderní technologie v mlékařství
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.