Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Zoohygiena

«»
Přípona
.pdf
Typ
skripta
Stažené
5 x
Velikost
1,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
6149
Poslední úprava
13.07.2015
Zobrazeno
1 750 x
Autor:
agata.kucova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Zdraví a nemoc
1.1. Zdraví
Zdraví zvířat je do určité míry vyjádřením souladu vnitřních a vnějších podmínek. Zatímco tradiční, v převaze empirický, způsob posuzování zdraví vychází ze zjištění laicky zřetelných příznaků onemocnění („zdravé zvíře je to, které ve srovnání s ostatními nejeví odchylky v chování"), zahrnuje soudobá odborná formulace pojmu zdraví hodnocení, interpretované na základě více kritérií.
Z klinického hlediska je zdraví vysvětlováno jako stav organismu, při kterém jsou v harmonickém souladu morfologické i funkční vlastnosti všech orgánů a kdy běžnými metodami se nezjistí odchylky od stanovené fyziologické normy.
Proto je nový pojem zdraví zvířat chápán jako dynamický proces, probíhající za fyziologické rovnováhy funkcí všech orgánů a vyznačující se harmonií vnějších a vnitřních projevů životních pochodů, adekvátních pro jednotlivé druhy a kategorie zvířat, včetně užitkovosti, odpovídající genetickému základu a výživě zvířat.
Podle této pracovní definice považujeme za zdravé zvíře to, které nejeví vnější příznaky onemocnění, u kterého probíhají harmonicky vnitřní procesy výměny látkové a jehož užitkovost odpovídá genetickému základu a přísunu živin v krmné dávce.
Podrobný popis zdravého organismu jednotlivých druhů zvířat je předmětem základních vědních oborů: morfologie a fyziologie hospodářských zvířat, obecné zootechniky.
Chování zvířat se vyznačuje vlastnostmi typickými pro druh a kategorii. Zdravý jedinec je bystrý, čilý, podle návyku reaguje na podněty okolí. Důležitý je výraz oka, zaujímání postojů a pohyb.

Klíčová slova:

zdraví

nemoc

organismus

poranění

toxikologie

první pomoc

zoohygiena



Obsah:
  • Obsah
    1. Zdraví a nemoc
    1.1. Zdraví
    1.2. Kolektivní zdraví
    1.3. Příčiny vzniku nemoci
    1.4. Nemoc jako projev stavu organismu
    1.5. Všeobecné projevy nemoci
    1.6. Obecná etiopatogeneze
    2. Patologické procesy v organismu
    2.1. Homeostáza a mechanismy jejího udržování
    2.2. Stres
    2.3. Regresivní procesy
    2.4. Poruchy růstu a diferenciace buněk
    2.5. Poruchy oběhu krve a lymfy
    2.6. Zánět a hojení
    2.7. Obecná onkologie
    3. Obranné mechanismy organismu
    3.1. Imunitní odpověď
    3.2. Vrozená a získaná imunita
    3.3. Imunogeny a antigeny
    3.4. Systém a fáze získané imunitní odpovědi
    3.5. Mechanismy odstraňování antigenu
    3.6. Protilátky - imunoglobuliny
    3.7. Vrozená a získaná imunita
    3.8. Patologie imunity
    4. Poranění a rány
    4.1. Dělení a druhy ran
    4.2. Faktory ovlivňující hojení ran
    4.3. Základy ošetření ran
    4.4. Obvazy ran
    4.5. Ošetřování ran na různých místech těla a péče o
    4.6. Popáleniny, omrzliny
    4.7. Zlomeniny
    5. Léčiva v chovatelské praxi
    5.1. Farmakokinetika a farmakodynamika
    5.2. Podávání a dávkování léčiv
    5.3. Rezidua léčivých látek a ochranné lhůty
    5.4. Základy receptury
    5.5. Nežádoucí účinky léčiv
    5.6. Nejčastěji používané skupiny léčiv
    6. Toxikologie a otravy zvířat
    6.1. Definice jedu a působenív organismu
    6.2. Speciální toxikologie
    6.3. Mykotoxiny
    7. První pomoc u zvířat
    7.1. Zásady první pomoci u zvířat
    7.2. První pomoc při intoxikacích
    7.3. Akutní stavy u jednotlivých druhů zvířat -95-
    8. Obecná ep i zoo tologie -98-
    8.1. Mikro a makroorganismus v epizootologickém procesu -98-
    8.2. Infekční proces -100-
    8.3. Epizootický proces -103-
    8.4. Zdroje epizootologických agens -105-
    8.5. Cesty přenosu etiologických agens -107-
    8.6. Postupy tlumení a protiepizootická opatření -108-
    8.7. Imunoprofylaxe -110-
    8.8. Asanace prostředí -114-
    8.9. Metodika kontroly zdraví a pohotovostní plány -117-
    9. Zoonózy -119-
    9.1.Zoonózy -119-
    9.2. Vzteklina (lyssa, rabies) -121-
    9.3. Leptospiróza -122-
    9.4. Streptokokové infekce -124-
    9.5. Antrax (sněť slezinná) -125-
    9.6. Salmonelózní infekce -127-
    9.7. Tetanus -128-
    9.8. Listerióza -130-
    9.9. Toxoplazmóza -131-
    9.10. Tuberkulóza -132-
    10. Základy klinické a laboratorní diagnostiky -133-
    10.1. Klinické vyšetření -133-
    10.2. Referenční rozmezí -135-
    10.3. Odběr vzorku -136-
    10.4. Zpracování biologického materiálu -139-
    10.5. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) -143-
    11. Zoohygiena staveb a stájového prostředí -145-
    11.1. Fyzikální faktory stájového prostředí -145-
    11.2. Chemické faktory stájového prostředí -148-
    11.3. Biologické faktory stájového prostředí -149-
    11.4. Hygiena staveb -151-
    11.5. Větrání -154-
    11.6. Hygiena vody -157-
    12. Speciální zoohygiena -161-
    12.1. Hygiena v chovu psů -161-
    12.2. Hygiena v chovech koček -162-
    12.3. Hygiena v chovu skotu -162-
    12.4. Hygiena v chovu prasat -164-
    12.5. Hygiena v chovu koní -169-
    12.6. Hygiena v chovu drůbeže -170-
    13. Hromadné zákroky na zvířatech -172-
    13.1.Kastrace -172-
    13.2. Dekornuace -177-
    13.3. Krácení ocasů -178-
    13.4. Opatření při vysávání mléka -179-
    14. Péče o zvířata při přírodních katastrofách, rozsáhlých teroristických útocích, nebo válečných konfliktech -180-
    14.1. Zásady péče o skupiny poraněných zvířat -180-
    14.2. Zásady veterinární asanace v místních podmínkách -183-
    14.3. Patologické účinky ionizujícího záření -190-
    14.4. Radiotoxikologie -192-
    15. Literatura -195-
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše