Popis:
1. MIKROBIOLOGICKÁ LABORATOŘ (vybavení, bezpečnost práce), příprava živných médií a mikrobiologických pomůcek
• Zásady bezpečnosti práce v mikrobiologické laboratoři:
- řídi se pravidly ,,Správné laboratorní praxe a souborem mezinárodně platných norem ČSN ISO
- pracovníci: - předem zaškoleni - aby mohli bezpečně provádět všechny pracovní operace
» hygiena práce v laboratoři: - pravidla:
: - přístup do laboratoře jen pro omezený počet proškolených studentů a pedagogický dozor
: - pracovní plášť světlé barvy, čistý
: - nehty čisté, krátké; vlasy tak, aby při práci nepadaly do tváře
: - v prostorách laboratoře zákaz jíst, pít, kouřit a používat mobilní telefon
: - ruce umýt vodou a desinf. mýdlem před i po ukončení práce - osušit (jednorázové ručníky)
: - nepipetujeme ústy a nic si nevkládáme do úst (tužky, prsty)
: - zabraňujeme tvorbě aerosolů při práci (pipetování, bakteriologické kličky)
: - při práci s bakteriálními kulturami pracujeme v blízkosti hořícího kahanu
: - při práci s obzvláště nebezpečnými MO provádíme veškeré rizikové činnosti v kultivačním boxu třídy Biohazard / laminární boxy
: - pracovní plochy desinfikovat vhodným desinf. roztokem (etanol) a setřít buničitou vatou
: - kontaminované pomůcky a nástroje ukládáme do zvláštních nádob
• Mikrobiologická laboratoř: (x chemická laboratoř: - jiný charakter prováděné práce a vybavení)
» provozní místnost: - oddělené zóny pro: - příjem, úchovu, úpravu a zpracování vzorků
- přípravu a sterilizaci kultivačních půd a pomůcek
- vlastní analýzu (vážení, ředění inokulaci, inkubaci..)
- dekontaminaci, čištění pomůcek a ošetření odpadů
+ zóny chodby, výtah pro materiál, administrativa, šatny, toalety, sklady
- zabránit vzniku křížové kontaminace
- stěny, stropy a podlahy hladké, snadno čistitelné
- okna a dveře vzduchotěsné, výměna vzduchu přes bakteriologické filtry
- lab. stoly a nábytek z hladkého nepropustného materiálu, snadno čistitelný
- provádění mikrobiol. kvality povrchů a vzduchu (otisk / spád)
Klíčová slova:
mikrobiologie
konfirmace
indikátorové metody
pitná voda
optické metody
polarimetre
refraktometre
Obsah:
- 1. mikrobiologická laboratoř
2. odběr vzorků
3. kvantitativní metody
4. kvalitativní metody
4. státnice (lab. analýza potravin) = 42 otázek (150 kč)
5. mikroskopické vyšetření
6. konfirmace MO
7. serologické a imunochemické metody
8. molekulárně-biologické metody
9. nepřímé metody
10. indikátorové MO
11. technologicky významné MO
12. alimentární onemocnění
13. bakteriální toxiny
14. pitná voda
15. hodnocení mikrobiol. kvality
16. RIL
17., 18. legislativa
19. F-CH parametry jakosti a nezávadnosit
20. Fyz.-chem. metody - dělení
21. Stanovení základních nutrientů v potravinách - bílkoviny
22. Optické metody
23. AAS
24., 26., 27. Volumetrie - obecně, u masa, mléka a medu
25., 28. Potenciometrie - obecné principy, při analýze potra
29., 30., 31. Spektrofotometrie u masa, mléka, vajec a medu
32. Refraktometrie
33. Polarimetrie
34. Chromatografické metody
35. Extrakční metody, využití při analýze potravin
36. Aditivní látky v potravinách
37. Kontaminující látky v potravinách
38. metody detekce parazitů
39. Metody detekce larev Trichinella v mase
40. Hodnocení textury potravin
41. Senzorická analýza potravin - obecné principy
42. Metody laboratorní senzorické analýzy
Mikrobiologie přímé a nepřímé metody stanovení
Nařízení 1441-2007
Nařízení 2073