Popis:
1. DRUHY JATEČNÝCH ZVÍŘAT
• Druhy jatečných zvířat:
» hospodářská zvířata: - zvířata využívána k chovu, výkrmu, práci a jiným hosp. účelům
- skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci, hrabavá a vodní drůbež, králíci, kožešinová zvířata, zvěř a jiná zvířata ve farmovém chovu, ryby a včely
» jatečná zvířata: - hospodářská zvířata, která jsou určena k porážce a jatečnímu zpracování a jejichž maso je určeno k lidské výživě
• velká JZ: - skot, telata, prasata, ovce, kozy, koně osli a jejich kříženci, hříbata, běžci,
srstnatá zvěř spárkatá chovaná ve farmovém chovu
• malá JZ: - selata, jehňata, kůzlata, drůbež, králíci, pernatá zvěř, zajíci, divocí králíci
chované ve farmovém chovu
• jiná zvířata, jejichž maso je určeno k výživě lidí
• Plemena skotu: - základní užitkové typy: - masný, kombinovaný, mléčný
» masný typ: - nejvhodnější zdroj masa
- dobrá konverze živin, vysoké přírůstky
- výborná výtěžnost, vysoká kvalita masa
Klíčová slova:
jatečné zvířata
chlazení
pitná voda
odpadní voda
zvěřina
drůbež
Obsah:
- 1. druhy jat. zvířat
2. přeprava JZ
3. klasifikace
4, 5. Porážka skotu, prasat
6. Vedlejší jatečné suroviny
7. bourání vepřového masa
8. zrání masa
9. Chlazení masa.doc
10. Složení a vlastnosti masa
11. suroviny pro masnou výrobu
12., 20., 24. obaly a balení MV
13. Plnění a dělení MV
14., 15. Tepelné opracování a uzení
16., 17. trvanlivé MV
18. masné konzervy a polokonzervy
19. Výroba vařených MV
21. Hygienické požadavky
22. Pitná voda
23. Odpadní vody
25. Sanitacee potr. provozů
26. Technologie porážení drůbeže
27. zpracování vajec
28., 29. zvěřina,drůbež
30. Zpracování živ. tuků
Soleni_masa