Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky Technologie a hygiena potravin živočišného původu - okruh Mléko

«»
Přípona
.rar
Typ
státnicové otázky
Stažené
0 x
Velikost
4,6 MB
Jazyk
český
ID projektu
8872
Poslední úprava
17.10.2016
Zobrazeno
569 x
Autor:
katerina.loumova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Ošetření a úchova mléka po nadojení

Mléko může obsahovat nečistoty pocházející z povrchu těla dojnic, ze vzduchu, z krmiva, steliva apod. Čím dříve se nečistoty odstraní, tím méně se MO do mléka vyplaví. Mléko se čistí bezprostředně po nadojení, čištění nesmí být žádným způsobem urychleno.

Po nadojení musí být mléko a mlezivo uchováno na čistém místě, které je navrženo a vybaveno tak, aby nedošlo ke kontaminaci. Účelem chlazení je zabránit rozvoji kontaminujících mikroorganismů.

Mléko má po nadojení teplotu 33°C a je nezbytně nutné, aby bylo vychlazeno na předepsanou teplotu dle legislativy. Chlazení probíhá v mléčnici - samostatné místnosti oddělené od dojírny i stájových prostor a vybavené chladícími úchovnými nádrži - tanky na mléko. Prostory mléčnice mohou být používány pouze pro činnosti související se zacházení s mlékem. Stěny místnosti musí být snadno čistitelné a podlahy musí usnadňovat odvod tekutin. U mléčnice je prostor pro uložení sanitačních prostředků a místnost pro čištění a dezinfekci dojícího zařízení a nádob na mléko a vhodné sanitární zařízení pro zaměstnance (šatny, sprchy, WC).

Klíčová slova:

mléko

mléčné výrobky

sýry

tvarohy

tavené sýry

složení mléka

biochemické procesy



Obsah:
  • 1. Ošetření a úchova mléka po nadojení
    2. Přejímka mléka na farmě, transport mléka, příjem mléka v mlékárně
    3. Základní mlékárenské ošetření mléka
    4. Způsoby tepelného ošetření mléka a smetany
    5. Pasterace mléka a smetany
    6. Odstřeďování a homogenizace mléka
    7. Technologie a hygiena výroby konzumního mléka a smetany
    9., 10. zahuštěné a sušené mv
    11. Tah výroby másla
    12. Mlékařské mikrobiální kultury
    13. Tah zakysaných mv
    14. Tah výroby sýrů
    15. Tah výroby tvarohů
    16. Tah výroby tavených sýrů
    17. Čištění a dezinfekce v mlékárnách
    18. Složení mléka i
    19. Základní biochemické procesy
    20. Základní znaky jakosti syrového mléka
    21. Vlastnosti mleka
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše