Popis:
TECHNOLOGIE A HYGIENA POTRAVIN ROSTL. PŮVODU
VÝZNAM VE VÝŽIVĚ ČLOVĚKA, DRUHY; OVOCE A ZELENINA
» Význam rostl. potravin ve výživě člověka:
- potravinová pyramida:
- obsahují spoustu biologicky aktivních látek - velký vliv na zdraví člověka
… vitamíny, minerály
» Druhy potravin rostl. původu:
a) dle způsobu výroby: - velko- / malovýroba
b) dle stupně zpracování: - tepelné ošetření, polotovary, hotové pokrmy..
c) dle botanického původu: - obiloviny; pseudocereálie; olejniny; luskoviny; okopaniny; chmel;
houby; sinice a řasy; léčivé, aromatické a kořeninové rostliny;
zahradnické produkty a lesní plody
+ výrobky z nich
» OVOCE:
• legislativa:
o Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 166/1999 Sb., č. 119/2000 Sb., č. 306/2000 Sb., č. 146/2002 Sb., č. 131/2003 Sb., č. 274/2003 Sb., č. 94/2004 Sb., č. 316/2004 Sb., č. 558/2004 Sb., č. 392/2005 Sb., č. 444/2005 Sb., č. 229/2006 Sb.
o Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Klíčová slova:
biopotraviny
těstoviny
olejniny
kořeniny
houby
pochutiny
alko
nealko
Obsah:
- 1., 2. ovoce, zelenina, biopotraviny (1)
1., 2. ovoce, zelenina, biopotraviny (2)
1., 2. ovoce, zelenina, biopotraviny (3)
3., 4. obiloviny
5. Pekárenská technologie
5. Schéma výroby pečiva
6. Schéma výroby těstovin
6. Těstoviny
7. Suché skořápkové plody
7. Sušené ovoce
8. Olejniny
9. Koření a pochutiny
10. Houby
11. Luštěniny
12. Čaj
13. Káva
14., 15. kakao a čokoláda
16. Cukr
16. Vyroba_cukru
17. Cukrovinky
18. Nealko nápoje
19. Pivo
20. Víno