Popis:
1. ZEMĚDĚLSKÁ VÝROBA JAKO VÝROBNÍ A POTRAVNÍ ŘETĚZEC. HLAVNÍ NEBEZPEČÍ KONTAMINACE
Rostlinná produkce, živočišná produkce, vstup chemických látek a přípravků do životního prostředí zvířat, GMO apod.
Potravinový řetězec:
• potravní vazby mezi různými druhy organismů, rostlin i živočichů
• př. obilí - hlodavci - lišky a káňata, poštolky
• tok látek v potravním řetězci - těžké kovy / zbytky pesticidů, které se během života v organismech hromadí, s každým dalším stupněm potravního řetězce jich přibývá, až pro nejvyšší články mohou být jejich dávky toxické
• stejně významný je i tok různých látek v potravním řetězci. Některé látky, jako třeba těžké kovy nebo zbytky pesticidů, se během života v organismech hromadí. S každým dalším stupněm potravního řetězce jich přibývá, až pro nejvyšší články mohou být jejich dávky toxické.
Ochrana potravního řetězce: před kontaminací mykotoxiny, těžkými kovy, biocidy, pesticidy, organickými látkami, radioaktivními látkami, veterinárními léčivy, doplňkovými látkami
Zdroje kontaminace: voda, půda, vzduch, krmiva, hnojiva, veterinární léčiva, přípravky na ochranu rostlin, barvy, chemikálie….
1. Kontaminanty
- jsou CL, které se do potravin dostávají neúmyslně.
- potravin rostlinného původu jsou to průmyslová hnojiva, pesticidy, přípravky na ochranu rostlinných produktů ve skladech, inhibitory klíčení aj.
- v živočišných produktech to mohou být kromě insekticidů i veterinární léčiva, růstové stimulátory aj.
- mohou pocházet i z potravinářské výroby. Jsou to např. kontaminanty z plastových hmot, z výrobního zařízení, zbytky asanačních prostředků.
Klíčová slova:
zemědělská výroba
životní prostředí
alternativní zdroje energie
Ekologie
chov hospodářských zvířat
ekotoxikologie
škůdci
Obsah:
- 1) Zemědělská výroba jako výrobní a potravní řetězec. Hlavní nebezpečí kontaminace
2) Kontaminace životního prostředí
3) Cizorodé látky v potravinách
4) Cizorodé látky - xenobiotika v životním prostředí
5) Možnosti minimalizace negativních účinků škodlivých a cizorodých látek na ŽP
6) Vlivy dopravy na životní prostředí
7) Ekologické aspekty chovu a výživy hospodářských zvířat
8) Environmentální důsledky zemědělské výroby na krajinu
9) Vliv antropogenní činnosti na zemědělství
10) Trvale udržitelné zemědělství
11) Alternativní zdroje energie
12) Využití a zneškodňování odpadů
13) Antropogenní zdroje znečištění atmosféry
14) Antropogenní zdroje znečištění hydrosféry
15) Antropogenní zdroje degradace půdy
16) Revitalizace krajiny
17) Hodnocení vlivů na životní prostředí a obyvatelstvo
18) Monitoring CL v potravních řetězcích. Monitorizační systémy
19) Vývoj a současný stav agrárních ekosystémů v ČR
20) Ekologické dědictví intenzivního chovu hospodářských zvířat
21) Ekologicky přijatelné metody boje proti škůdcům
22) Bioindikátory znečištění terestrických a vodních ekosystémů
23) Důsledky změn zhoršování životního prostředí
24) Ekotoxicita a její hodnocení
25) Využití biotestů pro posouzení ekotoxikologického rizika