Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z Logistiky

«»
Přípona
.doc
Typ
státnicové otázky
Stažené
12 x
Velikost
3,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
12741
Poslední úprava
01.10.2018
Zobrazeno
1 053 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. SOUČASNÉ POJETÍ LOGISTIKY, JEJÍ PŘEDMĚT A CÍL. VZTAH MEZI TECHNICKOU LOGISTIKOU A LOGISTICKÝM ŘÍZENÍM. VZTAH MEZI ORGANIZOVÁNÍM A ŘÍZENÍM V LOGISTICE. PROCESY A TOKY V LOGISTICE, LOGISTICKÉ ŘETĚZCE A SÍTĚ. DIMENZE TOKŮ A VZTAHY MEZI NIMI. SUBJEKTY ZAPOJENÉ V EXTERNÍCH LOGISTICKÝCH SÍTÍCH.

PŘ.) Než jdu spát, tak si plánuju, co bude ráno, aby šlo všechno plynule, a aby mi např. neujel autobus.

Logistika je nauka o toku, logistika nám řídí toky, aby vedly k uspokojování potřeb a cílů.!!!
• Optimální - nejlepší řešení
• Synergický efekt: 1 + 1 = 3

SOUČASNÉ POJETÍ LOGISTIKY
• DOSTAT VĚCI NA SPRÁVNÉ MÍSTO, VE SPRÁVNÉM ČASE, VE SPRÁVNÉ KVALITĚ S USPOKOJENÍM ZÁKAZNÍKA S MINIMÁLNÍMI NÁKLADY

PŘEDMĚT LOGISTIKY
= v teorii i praxi nejčastěji používány fyzické a s nimi spojené informační a peněžní toky, které se uskutečňují při uspokojení požadavků po výrobcích a službách (vznik požadavků  zajištění materiálu  výroba  distribuce  zpětná vazba formou odpadů, obalů)

LOGISTICKÝ CÍL
= efektivní překonání prostoru a času při uspokojování požadavků po produktech, jinak řečeno dosažení vysoké úrovně logistických (dodavatelských) služeb při přijatelných celkových nákladech všech zúčastněných článků, a to opakovatelným způsobem

VZTAH MEZI TECHNICKOU LOGISTIKOU A LOGISTICKÝM ŘÍZENÍM
Logistika má dvě složky, které jsou vzájemně úzce propojeny. Jsou jimi:
A. TECHNICKÁ LOGISTIKA ZAHRNUJE:
- projektování a provozování manipulačních, skladovacích, dopravních a identifikačních zařízení a systémů, dopravní infrastruktury apod.
- promítnutí logisticky významných znaků do konstrukce výrobků a návrhu služeb jakož i do postupů jejich zajišťování.
Těmito logisticky významnými znaky jsou například: používání standardizovaných komponent výrobků, stavebnicovost výrobků, jednoduchost výrobků a procesů a další.

Klíčová slova:

logistika

výkonnost

specializace pracovišť

skladovací systémy

odpady

spotřebitel



Obsah:
  • 1. Současné pojetí logistiky, její předmět a cíl. vztah mezi technickou logistikou a logistickým řízením. vztah mezi organizováním a řízením v logistice. procesy a toky v logistice, logistické řetězce a sítě. dimenze toků a vztahy mezi nimi. subjekty zapojené v externích logistických sítích.
    2. Logistické principy. systémový přístup v logistice. typy logistických rozhraní a problémy vznikající v rozhraní. dekompozice a agregace v logistice. vztah mezi dílčí (lokální) a celkovou optimalizací v logistice. rozdíl mezi funkčním a procesním přístupem v řízení.
    3. Funkční oblast logistiky. přehled základních logistických úloh z oblastí: řízení zásob, plánování a řízení výroby, řízení distribuce. integrace, koordinace a synchronizace v logistice. pojetí synergických efektů. vztah technické stránky a logistiky a logistického řízení.
    4. Logistická výkonnost a její složky. rozpory mezi složkami logistické výkonnosti. logistické vyvažování včetně příkladu vyvažování při určování velikosti dávky.
    5. Úroveň logistických služeb a typické ukazatele k jejímu vyjadřování. souhrnný ukazatel úrovně logistických služeb. produktivita v logistice a typické ukazatele.
    6. Logistické náklady - pojetí, klasifikace a obsah jednotlivých skupin logistických nákladů. logistické vyvažování.
    7. Pojetí produktu a kategorie produktů, kusovník a jeho funkce. proces - definice, vstupy a výstupy, typy transformace vstupů na výstupy, typy procesů, členění výrobního procesu, grafické techniky popisu procesu (vývojový diagram, postupový diagram).
    8. Toky a jejich dimenze. charakteristika jednotlivých typů výroby (diskrétní x spojitá, kusová x sériová x hromadná). typy materiálového toku a nástroje k jejich zachycení (sankeyův diagram, oběhový diagram).
    9. Popis metod pro racionalizaci prostorového rozmístění (metoda craft, metoda souřadnic, metoda trojúhelníková).
    10. Specializace pracovišť - typy specializace, srovnání.
    ...
    ...
    ...
    26. Princip, očekávané efekty a bariéry city logistiky.
    34. Podstata obchodních doložek incoterms. uveďte příklady.
    35. Podstata a význam identifikačních systémů v logistice s důrazem na systémy automatické identifikace. typy identifikačních systémů dle technického principu. srovnání systému čárových kódů a radiofrekvenčního principu.
    36. Současné typy navigačních a lokalizačních systémů. popište rámcově současný systém mýtného v čr.
    37. Logistické požadavky na manipulační jednotky a obaly. klasifikace manipulačních jednotek a obalů. možnosti, které skýtá standardizace v této oblasti.
    38. Skladovací systémy (obsah pojmu), prostředky pro ukládání a vychystávání, charakteristika systému „zboží k člověku“ a odpovídajících technických šetření.
    39. Hlediska při rozhodování o vnitřním uspořádání skladů. moderní technologie ukládání a vychystávání ve skladu. jak lze omezit výskyt chyb při vychystávání?
    40. Oblasti veřejného zájmu dotýkající se logistiky. ekologické a sociální dopady logistiky - výčet, příklady. právní rámec v logistice (přehled relevantních evropských směrnic, mezinárodních dohod a zákonů čr).
    41. Důležitá ustanovení obsažená v zákonu o odpadech, zákonu o obalech, v daňových zákonech, v zákoníku práce a zákonu o ochraně spotřebitele.
    42. Důležitá ustanovení obsažená v předpisech týkajících se dopravy (evropská dohoda adr, mezinárodní úmluva aetr, zákon o silniční dopravě) a v celním zákonu.
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše