Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z okruhu Ekologické aspekty výroby, distribuce a prodeje potravin

«»
Přípona
.rar
Typ
státnicové otázky
Stažené
0 x
Velikost
1,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
8878
Poslední úprava
17.10.2016
Zobrazeno
620 x
Autor:
katerina.loumova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Hlavní faktory prostředí, jejich dynamika a vliv na živé org. - bioindikátory stanovištních podmínek

Hlavní faktory prostředí:
- existence organismů vyžaduje zachování řady základních podmínek
… tyto životní podmínky (faktory) pro organismy formuje prostředí, ovlivňují zeměpisné rozšíření druhů, biologické charakteristiky populace (natalitu - množivost, mortalitu - úmrtnost, migraci) a podmiňují vývoj adaptací
- prostředí = soubor působení všech abiotických i biotických faktorů

» abiotické faktory: = neživí činitelé, anorganická příroda, jenž jsou složkou životního prostředí
- charakter fyzikální nebo chemický
• dělení:
o klimatické: = soubor povětrnostních faktorů mající velký vliv na výskyt a projevy organismů
- soubor na stanovišti = klimatop
- momentální stav povětrnostních faktorů = počasí
- dlouhodobý průběh povětrnostních faktorů = podnebí

- sluneční záření, světlo: - hl. zdrojem energie pro život na Zemi je Slunce
- organismy ovlivňuje krom viditelného světla i UV a infračervené

• viditelné světlo: - záření, jež u člověka vyvolává zrakový vjem
- rozhoduje jeho kvalita (spektrální složení, barva), intenzita (mění během dne a noci, ročního období) a délka osvětlení
- řada druhů organismů je ovlivněna pravidelnými změnami délky a intenzity osvětlení v průběhu dne nebo roku = fotoperiodismus
… ovlivňuje u živočichů pohlavní aktivitu, výměnu srsti a peří, migrace, příjem potravy, letní či zimní spánek
- u rostlin důležité pro fotosyntézu (světlo zachycují chlorofylem)
- adaptace: - při nedostatku / v nepřítomnosti světla ztráta pigmentace a mají zakrnělé / zaniklé zrakové orgány (lepší hmat, čich, sluch)

» biorytmy (u rostlin nástup kvetení, u živočichů aktivita) - vrozené
- 24hodinové (cirkadianní): - mohou být vyvolány světlem, ale také změnou teploty, vlhkosti (pohybová aktivita, odpočinek, krmení..)
- měsíční (lunární): - hl. u mořských živočichů (rozmnožování) díky slapovým jevům = příliv a odliv (vyvoláno gravitačním působením)
- sezónní rytmy: - každý rok, ovlivňují rozmnožování, migraci, zvyšování zásob tuku, hustotu srsti, pelichání a línání ..

Klíčová slova:

prostředí

biodiverzita

dezinfekce

deratizace

zemědělská výroba

biomasa

nechemické metody boje proti škůdcům

ekologické aspekty

lidská populace



Obsah:
  • 1. Hlavní faktory prostředí, jejich dynamika a vliv na živé organismy - bioindikátory stanovištních podmínek.
    2. Funkční struktura ekosystému - tok energie a koloběh látek - potravní (trofické) řetězce, potravní vztahy, potravní specializace.
    3. Produkce ekosystému-produkce a produktivita, primární produkce hrubá, čistá, sekundární produkce, tok energie ekosystémem, ekologické pyramidy.
    4. Vývoj ekosystému v prostoru a čase, sezónní aspekty, proces sukcese, klimaxové stadium, primární a sekundární sukcese. Agroekosystémy - ekologická stabilita.
    5. Biogeochemické cykly (C, N, P, S) .
    6. Synantropní živočichové, jejich význam, proces synantropizace. Domestikace, podmínky, průběh.
    7. Vliv ekologických faktorů na geografické rozšíření a výskyt nemocí.
    8. Biodiverzita a vymírání biologických druhů.
    9. Průmyslové odpadní vody, problematika jejich čistění. Hodnocení základních parametrů odpadních vod.
    10. Posouzení odpadů zemědělsko-potravinářského komplexu. PCB jako závažné kontaminanty rostlinné a živočišné produkce.
    11. Posouzení odpadů zemědělsko-potravinářského komplexu. Kontaminanty anorganického původu pocházející ze zemědělské prvovýroby.
    12. Problematika odpadů pocházejících z biotechnologických a fermentačních procesů.
    13. Problematika odpadů pocházejících z obalových materiálů.
    14. Druhy zpracování zemědělského odpadu a odpadů pocházejících z potravinářského průmyslu.
    15. Problematika komunálního odpadu. Veřejné stravování. Prodejny potravinářského zboží a malé potravinářské výrobny.
    16. DDD v potravinářství, plán integrované ochrany před škůdci, program HACCP.
    17. Dezinfekce - její provádění a kontrola účinnosti.
    18. Dezinsekce - metody a zásady provádění.
    19. Deratizace - zásady provádění.
    20. Škůdci v potravinářství a jejich hubení.
    21. Potravinářství, výživa člověka.
    22. Vlivy zemědělství na půdu a vodu.
    23. Vlivy zemědělství na biodiverzitu.
    24. Vlivy zemědělství na atmosféru.
    25. Vlivy zemědělství na životní prostředí - možná řešení.
    26. Zemědělská výroba jako výrobní a potravní řetězec- hlavní nebezpečí kontaminace.
    27. Alimentární infekce jako bioteror.
    28. Možnosti genového inženýrství a biotechnologií v zemědělství a potravinářství.
    29. Ekologické aspekty dopravy.
    30. Nebezpečí toxických látek a jejich výskyt v životním prostředí /DDT, dioxiny, PCB, Cd, Hg atd./.
    31. Vodní zdroje a jejich využívání, problematika kontaminace vod. Znečištění moří a oceánů.
    32. Přírodní zdroje, jejich využití a vliv na přírodní prostředí.
    33. Biomasa a její využití. Alternativní zdroje energie.
    34. Ekologické aspekty zemědělské prvovýroby - rostlinná produkce.
    35. Ekologické aspekty zemědělské prvovýroby - živočišná produkce.
    36. Ekologizace provozu domácností.
    37. Intenzivní zemědělství a zatížení životního prostředí.
    38. Přechod k chovu hospodářských zvířat, který nepoškozuje životní prostředí.
    39. Hlavní principy a pravidla ekologického zemědělství.
    40. Změny ve využívání krajiny v souvislosti s transformací zemědělství.
    41. Zdravotní nezávadnost krmiv a vody; Vstup chemických látek a přípravků do životního prostředí zvířat.
    42. Nechemické metody boje proti škůdcům.
    43. Zoonotické aspekty zdrojů, cest a způsobů přenosu patogenních agens.
    44. Asanační činnost, živočišné odpady.
    45. Zdravotní rizika kontaminace potravin cizorodými látkami, potravinářská aditiva aj.
    46. Kontrola kvality potravin. Monitoring zdrojů kontaminace.
    47. Ekologické aspekty distribuce potravin.
    48. Ekologické aspekty prodeje potravin.
    49. Vliv staveb, činností a technologií zemědělsko-potravinářského komplexu na životní prostředí.
    50. Lidská populace- dynamika růstu, potřeba regulace v celosvětovém měřítku, důsledky pro životní prostředí.
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše