Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z okruhů Mikro a Makroekonomie

«»
Přípona
.docx
Typ
státnicové otázky
Stažené
0 x
Velikost
17,7 MB
Jazyk
český
ID projektu
12613
Poslední úprava
10.09.2018
Zobrazeno
461 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1 Vzájemná závislost a prospěch z obchodu (příčiny prospěchu z dělby práce; hranice výrobních možností; absolutní a komparativní výhody; příčiny prospěchu z obchodu - vnitrostátního a mezinárodního; určení, kdo co vyrábí a co nakupuje; vzájemná závislost a potřeba koordinace; příklady)
dělba práce = forma spolupráce, díky které zúčastněné subjekty zpravidla dosahují vyšší produktivity s nižšími náklady, než kdyby danou práci prováděly každý zvlášť
jeden z principů ekonomie: obchodováním si mohou polepšit obě strany = žádný subjekt (stát, jednotlivec či rodina) nemůže být v praktickém životě plně soběstačný a izolovaný od ostatních subjektů; pokud se každý tento subjekt specializuje na určitou činnost, může své nabízené produkty činnosti směnit za produkty poptávané a tím uspokojovat poptávku vlastní i ostatních subjektů; bez této směny by si izolovaný subjekt nemohl dopřát rozmanitější uspokojení svých potřeb
Příklad: Na světě existují pouze dva statky (maso a chléb) a dva druhy lidí (zemědělci a farmáři).

Tito lidé mají 3 varianty týkající se produkce:
1. varianta: oba lidé produkují statky, na které jsou specializovaní a neprovádí vzájemný obchod. Časem zjistí, že kdyby mohli užívat i statek druhý, zvýšili by tak svůj užitek ze spotřeby. Produkční křivka je shodná se spotřební křivkou.
2. varianta: oba lidé produkují oba druhy statků a zvyšují tak užitek ze spotřeby. Časem však zjistí (jsou-li tzv. homo economicus), že při specializaci a vzájemném obchodu (směně) by sice pořád měli stejnou produkční funkci jako v 1. variantě, avšak spotřební funkce by byla vyšší.
3. varianta: oba lidé produkují statky, na které jsou specializováni a zároveň provádí vzájemný obchod. Tím mohou oba při stejné produkci zvýšit vlastní spotřebu.

Klíčová slova:

prospěch z obchodu

tržní síla

elasticita

mezinárodní obchod

světová cena

otevřená ekonomika

inflace



Obsah:
  • 1 Vzájemná závislost a prospěch z obchodu (příčiny prospěchu z dělby práce; hranice výrobních možností; absolutní a komparativní výhody; příčiny prospěchu z obchodu - vnitrostátního a mezinárodního; určení, kdo co vyrábí a co nakupuje; vzájemná závislost a potřeba koordinace; příklady)
    2 Tržní síly nabídky a poptávky a vládní mikroekonomické politiky v uzavřené ekonomice (trh a konkurence; individuální a tržní poptávka; faktory určující velikost poptávky; individuální a tržní nabídka; faktory určující nabídku; tržní rovnováha, její význam a proces ustanovování; komparativní statika; cenová regulace a její důsledky; příklady; vliv uvalení daní na tržní rovnováhu; daňové břemeno a jeho rozdělení mezi kupující a prodávající; příklady)
    3 Elasticita (definice, význam, výpočet; cenová elasticita poptávky, význam, užití, její determinanty, členění poptávkových křivek podle cenové elasticity, cenová elasticita a výdaje spotřebitelů; důchodová elasticita poptávky, její determinanty, členění statků podle důchodové elasticity; cenová elasticita nabídky, její význam, její determinanty)
    4 Efektivnost trhů (ochota platit, náklady, přebytek spotřebitele, přebytek výrobce a celkový přebytek; efektivnost, její význam a vztah s přebytky; efektivnost tržní rovnováhy, vysvětlení a podmínky efektivnosti; efektivnost cenové regulace; efektivnost zdanění; ztráta mrtvé váhy při zdanění; Lafferova křivka)
    5 Mezinárodní obchod (světová cena, dopady otevření ekonomiky zahraničnímu obchodu, přínosy a ztráty dovážející země; dopady zavedení cla; dopady zavedení kvóty; argumenty pro a proti liberalizaci zahraničního obchodu)
    ...
    ...
    ...
    20 Otevřená ekonomika - vztahy úspor, investic a vývozu (uzavřená vs. otevřená ekonomika; měření otevřenosti ekonomiky; systém platební bilance; čisté zahraniční investice; vztah mezi čistými zahraničními investicemi a čistým vývozem; nominální a reálné směnné kurzy; přímá a nepřímá kotace kurzu; dopady změny kurzu; teorie parity kupní síly)
    21 Otevřená ekonomika - makroekonomická teorie otevřené ekonomiky (trh zápůjčitelných fondů, devizový trh, rovnováha v otevřené ekonomice; tři modelové případy dopadů opatření hospodářské politiky na otevřenou ekonomiku - vládní rozpočtové deficity; obchodní politika a politická nestabilita)
    22 Hospodářský cyklus (hospodářské cykly, potenciální produkt (přirozená míra produktu); Okunův zákon, rozdíl krátkého a dlouhého období; model AS/AD, vysvětlení tvaru křivek AD a AS; důvody posunu AD a AS; dlouhodobá AS a důvody jejího
    23 Vliv monetární a fiskální politiky na agregátní poptávku (teorie preference likvidity; změna nabídky peněz, cílování úrokových měr; změny vládních výdajů, účinek multiplikátoru, vytěsňovací efekt, změna daní; pro a proti stabilizační politice; automatické stabilizátory)
    24 Vztah inflace a nezaměstnanosti (Phillipsova křivka, vztah Phillipsovy křivky a AD/AS; Phillipsova křivka v krátkém a dlouhém období; posuny Phillipsovy křivky a role očekávání; dopady nabídkového šoku na Phillipsovu křivku; náklady desinflace)
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše