Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z okruhu Pedagogika, didaktika a katechetika

«»
Přípona
.doc
Typ
státnicové otázky
Stažené
13 x
Velikost
0,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
10625
Poslední úprava
08.08.2017
Zobrazeno
834 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Škola

Nejednotné definice pojmu škola: a) výchovně-vzdělávací zařízení, b) instituce, v níž jsou vychovávány děti školního věku, c) instituce ve veřejném (státním) nebo soukromém vlastnictví, v níž jsou dětem a mládeži zprostředkovávány v systematickém vyučování vědomosti a dovednosti, jež jim mají umožňovat samostatné životní činnosti v rámci státního a společenského uspořádání… a další.
Význam školy v životě společnosti dokládá mj. i to, že její existence je zakotvena na úrovni ústavy. Listina základních práv a svobod: čl. 33, odst. 1: „Každý má právo na vzdělání. Školní docházka je povinná po dobu, kterou stanoví zákon.“
4 funkce školy:
personalizační (formuje individuum k samostatně jednající osobnosti)
kvalifikační (vybavuje mladé lidi znalostmi a jinými vlastnostmi nutnými pro pracovní výkony)
socializační (člověk získává ve škole určité způsoby chování a názory, vytváří si o sobě a ostatních určitý obraz, učí se zastávat určité role atd.)
integrační (škola připravuje jednotlivce nejen pro jeho profesní život, ale i pro činnost politicko-veřejnou)
Právní normy pro činnost školy a učitele - školský zákon
Školský zákon č. 561/2004 Sb. - z 24. září 2004, účinnost od 1. 1. 2005, některé § od 1. 9. 2007
Upravuje předškolní, základní, střední, vyšší odborné a některé jiné vzdělání ve školách a školských zařízeních, stanoví podmínky, za nichž se vzdělávání a výchova uskutečňují
Zákon o pedagogických pracovnících č. 563/2004 Sb.
Vymezuje, kdo jsou pedagogičtí pracovníci, a stanovuje nároky na jejich kvalifikaci.

Klíčová slova:

škola

obsah

edukační proces

osobnost žáka

katecheti

osobnost učitele



Obsah:
  • 1. Škola a její struktura
    Právní normy pro činnost školy a učitele (školský zákon, NE zákon o vysokých školách). Organizace školy. Pedagogická dokumentace.
    Školní třída jako sociální skupina. Formování vztahu mezi učitelem a žákem. Atmosféra a klima třídy, školy.
    2. Obsah a rozsah vyučování
    Školský vzdělávací program, kmenové učivo a cílové standardy. Kurikulum současné základní školy, nové pojetí kurikula a kurikulární politiky ve vztahu k Evropské unii.
    Problematika školní úspěšnosti žáka. Utváření sebepojetí a sebevědomí žáka a jejich vliv na školní výkonnost a prožívání žáka.
    Vyučování náboženství ve státní škole.
    3. Cíle edukačního procesu
    Rozdělení cílů edukace. Práce učitele s přípravou výuky vzhledem k cílům.
    Psychologické otázky hodnocení ve škole, typy hodnocení, vliv školního hodnocení na sebehodnocení a utváření osobnosti. Psychologická problematika školní klasifikace.
    Zátěž a stres dětí ve škole.
    4. Osobnost učitele
    Právní předpisy na kvalifikaci pedagogického pracovníka. Způsoby pedagogické práce, styly vedení žáků. Didaktické kompetence učitele. Autodiagnostika a sebereflexe učitele.
    Celoživotní vzdělávání učitelů.
    Nároky na psychické funkce a vlastnosti učitele. Nevhodné vlastnosti učitele, psychopatologické kategorie rizikové pro realizaci profese učitele. Syndrom vyhoření v učitelské profesi.
    5. Osobnost žáka základní a střední školy
    Žák v současné škole. Nadaný žák ve výuce, Handicapovaný žák ve výuce. Pedagogická integrace žáků se zvláštními potřebami. Žák jiného etnika a žák s jiným mateřským jazykem ve výuce.
    Vývojová charakteristika žáka základní a střední školy. Akcelerace, retardace a disharmonie jejich vývoje - příčiny a důsledky pro práci ve škole.
    6. Edukační média
    Klasifikace materiálních didaktických prostředků, výpočetní technika ve výuce, televize ve výuce, zásady práce s učebními pomůckami.
    Paměť a příčina snižování paměťového výkonu a její úloha ve vztahu k dalším psychologickým procesům (myšlení, kreativní procesy atd.), které se podílejí na školní výkonnosti.
    7. Edukační procesy
    Příprava učitele na výuku, metody a organizační formy výuky, diagnostika vědomostí a dovedností žáků, druhy zkoušek, konstrukce didaktických testů.
    Charakteristika pojmu a procesu učení, styly učení a školní výkon, učení senzomotorické, učení podmiňováním, verbální učení, pojmové učení - jejich vztah k učebním činnostem žáků, motivace žáka ve výuce - vývojové hledisko, formy a prostředky motivování.
    8. Formace katechety
    Dimenze profesionálního profilu katechety (dimenze „být“, dimenze „vědět“, dimenze „umět konat“).
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše