Popis:
1. Hlavní faktory prostředí, jejich dynamika a vliv na živé organismy, Organismy jako bioindiátory stanovištních podmínek
Věda zabývající se vztahy mezi organismy a prostředím se nazývá ekologie.
Ekologické faktory jsou činitelé, kteří nějak ovlivňují organismy. Umožňují přítomnost druhů a tím limitují jejich rozšíření, mají také vliv na aktivitu, růst, metabolismus, rozmnožování, úmrtnost a stěhování. Ekologické faktory dělíme na abiotické a biotické.
abiotické - fyzikální a chemické faktory ovzduší, půdy a vodního protředí
biotické - vztahy uvnitř populace (vnitrodruhové vztahy) i mezi populacemi různých druhů (mezidruhové vztahy).
Za samostatnou skupinu faktorů se považují potravní (trofické) faktory - (kořist - predátor, býložravec - rostlina)
Člověk zaujímá také postavení jako ekologický faktor (antropogenní faktor)
faktory dále dělíme:
dle periodicity působení na:
periodické - opakují se v pravidelných intervalech, organismy jsou tomu přizpůsobeny (střídání tmy a světla, změny teploty v průběhu roku)
neperiodické - působí nepravidelně, nečekaně a rušivě (oheň, lidský zásah, povodeň, extrémní výkyvy teplot)
Klíčová slova:
bioindikátory
agroekosystém
domestikace
čištění odpadních vod
odpadové hospodářství
zemědělský odpad
obalové materiály
Obsah:
- + 1 Bioindikátory
+ 2 potravní vztahy
+ 4. Agroekosystémy-srovnání přírodních ekosystémů a agroekosystémů
+ 5 Biogeochemické cykly
+ 6 Domestikace 2
+ 6 SYNANTROPNÍ ŽIVOČICHOVÉ
+ 8. biodiverzita_a_vymírání_biologických_druhů_Preisingerová,Stoyová
1. Hlavní faktory prostředí, jejich dynamika a vliv na živé organismy, Organismy jako bioindiátory stanovištních podmínek
2. Funkční struktura ekosystému
3. Produkce_ekosystému č.5 ek.
4. Vývoj ekosystému v prostoru a čase, sezónní aspekty, proces sukcese, klimaxové stadium, primární a sekundární sukcese
5. Biogeochemické cykly (C, N, P, S)
6. Synantropní živočichové, jejich význam, proces synantropizace. Domestikace, podmínky, průběh
7. Vliv ekologických faktorů na geografické rozšíření a výskyt nemocí
8. Biodiverzita_a_vymirani_biologickych_druhu
9. Cisteni_odpadnich_vod_z_MP[1]
10. Posouzení odpadů zemědělsko-potravinářského komplexu. PCB jako závažné kontaminanty rostlinné a živočišné produkce
11. kontaminanty anorgan. původu
11. Problematika odpadového hospodářsví
11. organismy jako bioindikátory-jana
12. Problematika odpadů pocházejících z biotechnologických a fermentačních procesů
13. Problematika odpadů pocházejících z obalových materiálů
14. Druhy zpracování zemědělského odpadu a odpadů pocházejících z potravinářského průmyslu
15. Problematika komunálního odpadu. Veřejné stravování. Prodejny potravinářského zboží a malé potravinářské výrobny
21. Potravinarstvi, vyziva cloveka
22. Vliv zemedelstvi na pudu a vodu
23. Vliv zemedelstvi na biodiverzitu
24. Vlivy zemedelstvi na atmosferu
25. vliv zeměděl. na ŽP
26. Zemedelska vyroba jako vyrobni a potravni retezec
27. Alimentarni infekce jako bioteror
28. Moznosti genetickeho inzenyrstvi a biotechnologii
29. Ekologicke aspekty dopravy
31. Vodni zdroje
33. Energie biomasy
34. Ekologicke aspekty zemedelske prvovyroby
36. Ekologizace provozu domacnosti
37. Intenzivni zemedelstvi
38. Chov hosp zv a ZP
39. Hlavní principy a pracidla ekolog.zemědělství
41. Zdravotni nezavadnost krmiv a vody
42. Nechemicke metody boje proti skudcum
44. asanační činnost, živočišné odpady
46. Potravinarstvi a vyziva
47. Ekologicke aspekty distribuce potravin
48. EA prodeje potravin
49. Vliv staveb na ZP
50. Lidska populace