Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Vypracované státnicové otázky z předmětu Ekologické aspekty

«»
Přípona
.rar
Typ
státnicové otázky
Stažené
0 x
Velikost
3,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9154
Poslední úprava
05.12.2016
Zobrazeno
1 474 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Hlavní faktory prostředí, jejich dynamika a vliv na živé organismy, Organismy jako bioindiátory stanovištních podmínek

Věda zabývající se vztahy mezi organismy a prostředím se nazývá ekologie.
Ekologické faktory jsou činitelé, kteří nějak ovlivňují organismy. Umožňují přítomnost druhů a tím limitují jejich rozšíření, mají také vliv na aktivitu, růst, metabolismus, rozmnožování, úmrtnost a stěhování. Ekologické faktory dělíme na abiotické a biotické.

abiotické - fyzikální a chemické faktory ovzduší, půdy a vodního protředí
biotické - vztahy uvnitř populace (vnitrodruhové vztahy) i mezi populacemi různých druhů (mezidruhové vztahy).
Za samostatnou skupinu faktorů se považují potravní (trofické) faktory - (kořist - predátor, býložravec - rostlina)
Člověk zaujímá také postavení jako ekologický faktor (antropogenní faktor)

faktory dále dělíme:

dle periodicity působení na:
periodické - opakují se v pravidelných intervalech, organismy jsou tomu přizpůsobeny (střídání tmy a světla, změny teploty v průběhu roku)
neperiodické - působí nepravidelně, nečekaně a rušivě (oheň, lidský zásah, povodeň, extrémní výkyvy teplot)

Klíčová slova:

bioindikátory

agroekosystém

domestikace

čištění odpadních vod

odpadové hospodářství

zemědělský odpad

obalové materiály



Obsah:
  • + 1 Bioindikátory
    + 2 potravní vztahy
    + 4. Agroekosystémy-srovnání přírodních ekosystémů a agroekosystémů
    + 5 Biogeochemické cykly
    + 6 Domestikace 2
    + 6 SYNANTROPNÍ ŽIVOČICHOVÉ
    + 8. biodiverzita_a_vymírání_biologických_druhů_Preisingerová,Stoyová
    1. Hlavní faktory prostředí, jejich dynamika a vliv na živé organismy, Organismy jako bioindiátory stanovištních podmínek
    2. Funkční struktura ekosystému
    3. Produkce_ekosystému č.5 ek.
    4. Vývoj ekosystému v prostoru a čase, sezónní aspekty, proces sukcese, klimaxové stadium, primární a sekundární sukcese
    5. Biogeochemické cykly (C, N, P, S)
    6. Synantropní živočichové, jejich význam, proces synantropizace. Domestikace, podmínky, průběh
    7. Vliv ekologických faktorů na geografické rozšíření a výskyt nemocí
    8. Biodiverzita_a_vymirani_biologickych_druhu
    9. Cisteni_odpadnich_vod_z_MP[1]
    10. Posouzení odpadů zemědělsko-potravinářského komplexu. PCB jako závažné kontaminanty rostlinné a živočišné produkce
    11. kontaminanty anorgan. původu
    11. Problematika odpadového hospodářsví
    11. organismy jako bioindikátory-jana
    12. Problematika odpadů pocházejících z biotechnologických a fermentačních procesů
    13. Problematika odpadů pocházejících z obalových materiálů
    14. Druhy zpracování zemědělského odpadu a odpadů pocházejících z potravinářského průmyslu
    15. Problematika komunálního odpadu. Veřejné stravování. Prodejny potravinářského zboží a malé potravinářské výrobny
    21. Potravinarstvi, vyziva cloveka
    22. Vliv zemedelstvi na pudu a vodu
    23. Vliv zemedelstvi na biodiverzitu
    24. Vlivy zemedelstvi na atmosferu
    25. vliv zeměděl. na ŽP
    26. Zemedelska vyroba jako vyrobni a potravni retezec
    27. Alimentarni infekce jako bioteror
    28. Moznosti genetickeho inzenyrstvi a biotechnologii
    29. Ekologicke aspekty dopravy
    31. Vodni zdroje
    33. Energie biomasy
    34. Ekologicke aspekty zemedelske prvovyroby
    36. Ekologizace provozu domacnosti
    37. Intenzivni zemedelstvi
    38. Chov hosp zv a ZP
    39. Hlavní principy a pracidla ekolog.zemědělství
    41. Zdravotni nezavadnost krmiv a vody
    42. Nechemicke metody boje proti skudcum
    44. asanační činnost, živočišné odpady
    46. Potravinarstvi a vyziva
    47. Ekologicke aspekty distribuce potravin
    48. EA prodeje potravin
    49. Vliv staveb na ZP
    50. Lidska populace
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše