Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Vypracované státnicové otázky z předmětu Management provozu

«»
Přípona
.pdf
Typ
státnicové otázky
Stažené
0 x
Velikost
2,7 MB
Jazyk
český
ID projektu
12573
Poslední úprava
27.08.2018
Zobrazeno
440 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Teorie logistiky
Základní přístupy logistické teorie, logistika jako vědní disciplína, změna a vývoj paradigmatu podniku, managementu a logistiky, rozpor mezi logistickou teorií a praxí, protikladné cíle v logistice, logistická přidaná hodnota.
Logistika - časově vztažené umísťování zdrojů nebo strategické řízení plně integrovaného logistického řetězce. Proces plánování, realizace a řízení účinného nákladově efektivního toku, skladování surovin, zásob ve výrobě, hotových výrobků a souvisejících informací z místa vzniku do místa spotřeby. Vývoj z vojenské logistiky, přes podnikovou, až po nemocniční. Cílem logistiky je zajistit, aby správný zákazník obdržel ve správný čas a na správném místě správné zboží či službu v požadované kvalitě a množství. To vše při vynaložení přiměřených nákladů (dodržování hospodárnosti). Toto představuje takzvané pravidlo 7S.
Logistické teorie přístupy:
1. Systémový přístup - multisystém, je množina systémů, typické jsou vzájemné souvislosti a synergické chápání - jako celku. Články log řetězce = podsystémy a to aktivní (dopravník, manipulátor, lidé…) a pasivní (materiál, obaly, palety, atd.) prvky. Struktura: Syst technicko-technologický (umisťuje log zdroje - změna místa palet, bodovy, technika); Syst. řízení (proces řízení, prognoz, plánování, organizování (samoregulace); Syst. informací (nakládá s informacemi); Syst. komunikační (výpočetní technika, software, aplikace atd.)
2. Holismus - předpoklad, že celek je více než suma jednotlivých částí. Např židle je více než soubor prkýnek
3. Teorie sítí - příkladem je DHL a čím více distribučních center, tím lépe a potom je logistika efektivnější
4. Synergie - spolupráce, součinnost. Dva zaměstnanci udělají více práce než tři. Například hlavní sklad.
Logistika jako vědní disciplína - vývoj logistiky od vojenské, podnikové, nemocniční až po logistiku umění (převoz vzácných obrazů). V současné době jde o vědní disciplínu. Logistika má mnoho definic, hesel, oblastí aplikace, atd., Jako metodologie se využívá experimentů, dedukce, analýz, syntéz, modelování, simulace atd.

Klíčová slova:

logistika

dodavatelský řetězec

plynulost

optimalizace

kvalita dodavatelů

plánování

statistická přejímka



Obsah:
  • 1. Teorie logistiky
    Základní přístupy logistické teorie, logistika jako vědní disciplína, změna a vývoj paradigmatu podniku, managementu a logistiky, rozpor mezi logistickou teorií a praxí, protikladné cíle v logistice, logistická přidaná hodnota.
    2. Řízení dodavatelských řetězců
    Vymezení, vývoj, faktory vnějšího prostředí ovlivňující změny v řízení dodavatelských řetězců, základní principy, specifika dodavatelských řetězců v automobilovém průmyslu.
    3. Řízení štíhlých dodavatelských řetězců
    Principy a nástroje řízení štíhlých dodavatelských řetězců, štíhlá logistika, štíhlý podnik, štíhlý dodavatelský řetězec, produktivita, náklady a řízení štíhlých řetězců, role času v měření produktivity, logistická a výrobní přidaná hodnota.
    4. Trendy v řízení dodavatelských řetězců
    Agilní a odolné dodavatelské řetězce, řetězce šetrné k životnímu prostředí, informační systémy a technologie pro řízení dodavatelských řetězců, outsourcing, 3PL, 4PL, 5PL.
    5. Výrobce světové třídy
    Nové požadavky na organizaci a řízení výroby, koncepce a principy uplatňované u výrobců světové třídy, Toyota Production System, štíhlá výroba, Six Sigma.
    6. Plynulost a vyváženost toku produkce
    Heujinka, sekvencování, operativní plánování a řízení produkce, MRP-KANBAN, OPT.
    7. Časová a prostorová struktura výrobního procesu
    Pružná výroba v buňkách, řízení "Gemby" s otevřenými knihami, standardy práce, vizuální management, samořízení podnikatelských jednotek.
    8. Zlepšování organizace a řízení výroby
    Projektové řízení, týmová práce, KAIZEN, PDCA-SDCA, TPM, SMED, řízení kvality.
    9. Rozhodovací modely, matematické programování, dopravní problém
    Ekonomický model, matematický model, rozhodovací model, model lineárního programování (kriteriální funkce, omezující podmínky), geometrická interpretace řešení úlohy lineárního programování, formulace dopravního problému, algoritmus řešení.
    10. Optimalizační úlohy na grafech
    Orientovaný a neorientovaný graf, strok, kostra grafu, úloha najít minimální kostru grafu, řízení projektů (síťový graf, lineární diagram, metoda CPM).
    11. Modely teorie hromadné obsluhy
    Pojem SHO, charakteristiky prvků, Kendalova klasifikace SHO, charakteristiky modelu M/M/1, optimalizace v SHO (počet obslužných linek).
    12. Optimalizace v zásobovacích modelech
    Charakteristika modelů zásob, deterministické a stochastické modely, model EOQ, model POQ.
    13. Management kvality dodavatelů
    Principy a význam spolupráce s dodavateli, partnerství s dodavateli v systémových standardech, politika a strategie vztahů s dodavateli.
    14. Hodnocení výkonnosti dodavatelů
    Etapy a systémy hodnocení, komunikace s dodavateli, reklamační řízení, audity systémů managementu u dodavatelů, certifikace a sebehodnocení dodavatelů.
    15. Společné plánování s dodavateli
    Postup a využití metody QFD, plánování kvality dodávek, ekonomické plánování s dodavateli, procesně orientované plánování s dodavateli.
    16. Neustále zlepšování u dodavatelů
    Podstata a atributy zlepšování, proces zlepšování u dodavatelů, Six Sigma při zlepšování u dodavatelů, motivování dodavatelů, postupy zavedení a rozvoje dodavatelů.
    17. Statistická přejímka
    Princip, přehled typů přejímek, porovnání typů podle rozsahu výběru, operativní charakteristika, plány založené na AQL, systém přejímacích plánů.
    18. Statistická regulace procesu a analýza způsobilosti
    cíl, regulace měřením a srovnáváním, konstrukce a vlastnosti Shewhartových regulačních diagramů, ukazatele způsobilosti a výkonnosti, předpoklady.
    19. Spolehlivost
    Ukazatele, sledované veličiny, používané modely a ověření jejich vhodnosti, cenzorovaná data, význam konfidenčních mezí.
    20. Navrhování experimentů
    Cíle experimentu, základní techniky experimentování, experiment s jedním zkoumaným faktorem, faktoriální návrh, metody vyhodnocení.
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše