Popis:
Zdroje potravinářských aditiv
Potravinářská aditiva se získávají z různých zdrojů. Podle původu se rozlišují:
a) aditiva přírodního původu, např.:
- zahušťovadla ze semen (karubin), ovoce (pektin) a mořských řas (agar),
- barviva ze semen (bixin), ovoce (anthokyany) a zeleniny (karoteny),
- okyselovadla z ovoce (kyselina vinná);
b) aditiva identická s přírodními (vyráběná synteticky nebo pomocí mikroorganismů), např.:
- antioxidanty (kyselina askorbová, tokoferoly),
- barviva (karoteny),
- okyselovadla (kyselina citrónová);
c) aditiva získávaná modifikací přírodních látek, např.:
- emulgátory (z jedlých olejů a organických kyselin),
- zahušťovadla (modifikované škroby, modifikovaná celulosa),
- sladidla (sorbitol a maltitol);
d) aditiva vyráběná synteticky, např.:
- antioxidanty (BHA, BHT),
- barviva (tartrazin, indigotin, chinolinová žluť),
- sladidla (sacharin).
Původ přídatné látky nelze z etikety výrobku, do kterého byla příslušná přídatná látka přidána, zjistit.
Klíčová slova:
potravinářské aditiva
denní příjem
výrobky
reakce
identifikace
kontrola
zdroje
Obsah:
- Zdroje potravinářských aditiv
Identifikace potravinářských aditiv podle čísla (INS). Systém E-kódů
Posuzování zdravotní nezávadnosti potravinářských aditiv a stanovení
jejich akceptovatelného denního příjmu (ADI)
Nežádoucí reakce na potravinářská aditiva
Kontrola používání aditiv ve výrobcích