Popis:
Definice
aditiva, neboli přídatné látky
• běžně se nekonzumují jako potraviny ani nejsou charakteristickými složkami potravin, ale záměrně (z technologických důvodů) se přidávají do potravin s cílem prodloužit jejich trvanlivost, zlepšit chuť, zvýraznit nebo obnovit barvu potravin, zvýšit nebo regulovat kyselost a zahušťovací vlastnosti, případně dodat sladkou chuť
• smějí být používány při výrobě potravin uvedených ve výčtu u jednotlivých látek, a to nejvýše do hodnot stanoveného „nejvyššího povoleného množství“ (NPM)
• pro přídatné látky, pro které není stanoveno NPM, lze použít při výrobě potravin v množství nezbytně nutném k dosažení zamýšleného technologického účinku při zachování zásad správné praxe. Dále jen „nezbytné množství“ (NM).
• značení pomocí E kódu (př. E 620 kyselina glutamová)
Klíčová slova:
údržnost
aróma
textura
aditivní látky
emulgátory
barviva
bělidla
aditivní látky
Obsah:
- Definice
Látky prodlužující údržnost
Antimikrobiální látkyn (konzervanty)
Antioxidanty
Látky upravující aróma
VOnné a chuťové látky
Sladidla
Acidulanty a regulátory kyselosti
Látky hořké a povzbuzující
INtenzifikátory aróma
Látky upravující barvu
Barviva
Bělidla
Látky upravující texturu
Zahušťovadla a želírující prostředky
Emulgátory
Další aditivní látky
Látky umožňující formulaci výrobku