Alimentární onemocnění
«»
Popis:
1. Salmonella spp.
Salmonely jsou významnými původci alimentárních onemocnění.
Roční incidence salmonelóz se v humánní populaci pohybuje kolem 270 případů na 100 000 obyvatel.
Některé serovary vyvolávají onemocnění
- výhradně u lidí a vyšších primátů, např. Salmonella Typhi a Salmonella Paratyphi A, B, C
- onemocnění lidí i zvířat (druhově specifické serotypy)
Taxonomie
Bakterie rodu Salmonella (čeleďEnterobacteriaceae) jsou charakterizováni následovně: Gram negativní, fakultativně anaerobní, nesporotvorné tyčinky
Biochemická aktivita
- utilizace glukózy
- kataláza pozitivní
- oxidáza negativní
- redukce nitrátů
- dekarboxylace lyzinu, argininu a ornitinu
- produkce sirovodíku
- test s methyl-červení je pozitivní
- testy Voges Proskauer a indol negativní.
Taxonomie
- Jsou většinou pohyblivé, (např. S. Gallinarum je nepohyblivá)
- fakultativně intracelulární patogeny
- genom salmonel má velikost 4.6-4.8 MB
- jeden nebo více plazmidů virulence (SSP)
- schopnost tvorby biofilmu.
Klíčová slova:
salmonela
mikroorganismy
patogény
bakterie
virová agens
parazitární agens
priony
Obsah:
- 1. Salmonella spp.
2. Campylobacter spp.
3. Arcobacter spp.
4. Patogenní Escherichia coli
5. Bakterie rodu Shigella
6. Bakterie rodu Yersinia
7. Listeria monocytogenes - úvod
8. Staphylococcus aureus - úvod
9. Bacillus cereus
10. Bakterie rodu Clostridium
11. Virová agens
12. Parazitární agens
13. Priony
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.