Popis:
KÁVA
CO JE KÁVA
Naše káva dostala své jméno po latinském označení rostlinného rodu Coffea.Tento rod náleží k čeledi mořenovitých, Rubiaceae, která zahrnuje víc než 500 rodů a 6000 druhů. Většina z nich jsou tropické stromy a keře.
Švédský přírodopisec Carl von Linné sice popsal rod, ale na přesné klasifikaci se botanici neshodli dodnes. Pravděpodobně se uvnitř rodu vyskytuje nejméně 25 hlavních druhů, které všechny pocházejí z tropické Afriky a některých ostrovů v Indickém oceánu. Všechny druhy Coffea jsou dřeviny, počínaje malými keříky až po více než 10 metrů vysoké stromy.
Barva listů přechází od nažloutlé k purpurové. Ze dvou nejznámějších odrůd druhu Coffea arabica - Tipica a Bourbon - se vyvinulo mnoho odrůd, mezi jiným Caturra (pěstovaná v Brazílii a Kolumbii), Mundo Novo (rovněž z Brazílie), Tico (velmi rozšířená ve Střední Americe), San Ramon (zakrslá odrůda) a snad nejproslulejší, jamajská Blue Mountain.
Kávovník arabica je velký keř s tmavozelenými, oválnými listy. Plody jsou vejčité a zpravidla obsahují dvě zploštělá semena. Pokud se v plodu vyvine jediné semeno, má kulovitý tvar a označuje se jako perlové zrno.
Pojem robusta je v zásadě identický s nejvíce pěstovaným druhem Coffea canephora. Je to odolný keř nebo 10 metrů vysoký strom, patřící k mělkokořenným dřevinám. Plody má kulaté a do uzrání potřebují asi 11 měsíců.
Klíčová slova:
káva
sklizeň
zpracování
pražení
loupání
luštění
mletí
turecká káva
espreso
Obsah:
- Co je káva
Káva maragogipe
Sklizeň kávy
Zpracování kávy
Sušení zrn
Loupání a luštění kávy
Hlazení a leštění
Třídění a přebírání
Přebírání kávových zrn
Přeprava kávy
Pražení kávy
Stupně pražení
Mletí kávy
Příprava kávy
Šálek kávy
Turecká káva
Espreso