Chemie potravin a chemické laboratorní metody - obecné kapitoly
Popis:
1 ODMĚRNÁ ANALÝZA - VOLUMETRIE
Odměrná (volumetrická, titrační) analýza je způsob kvantitativního stanovení látek, při němž k roztoku látky, jež se má stanovit, přidáváme z byrety roztok odměrného činidla se známou koncentrací látky tak dlouho, až děj, který je postatou stanovení, právě kvantitativně proběhne; v tom okamžiku je dosaženo bodu ekvivalence, který se snažíme určit co nejpřesněji buď:
a) subjektivně:
• vizuálně (autoindikace u manganometrie)
• vizuálně pomocí indikátorů (v převážné většině případů je barevná změna použitého indikátoru založena na stejné chemické reakci, jako ta, která probíhá mezi odměrným činidlem a stanovovanou látkou, např. acidobazická titrace vyžaduje acidobazický indikátor).
b) objektivně:
• instrumentálními metodami měřením fyzikálně-chemické veličiny (např. potenciálu).
Klíčová slova:
odměrná analýza
potenciometrie
optické metody
chromatografické metody
extrakční metody
Obsah:
- 1 ODMĚRNÁ ANALÝZA - VOLUMETRIE -5-
1.1 Acidobazické (neutralizační) titrace -7-
1.2 Komplexometrické titrace -8-
1.3 Srážecí titrace -9-
1.4 Oxido-redukční (redoxní) titrace -11-
2 POTENCIOMETRIE -13-
2.1 Základy analytické potenciometrie -13-
2.2 Technika a postupy potenciometrické analýzy -14-
2.3 Analytické využití potenciometrie -19-
2.3.1 Přímá potenciometrie -19-
2.3.2 Potenciometrická titrace -20-
2.4 Přídavkové metody -20-
3 OPTICKÉ METODY -22-
3.1 Polarimetrie -23-
3.1.1 Polarimetr -25-
3.1.2 Využití polarimetrie -27-
3.2 Refraktometrie a interferometrie -28-
3.2.1 Refraktometrie -30-
3.2.1.1 Využití refraktometrie -32-
3.2.2 Interferometrie -32-
3.2.2.1 Využití interferometrie -33-
3.3 Turbidimetrie a nefelometrie -34-
3.3.1 Využití turbidimetrie a nefelometrie -34-
3.4 Spektrometrie -35-
3.4.1 Atomová absorpční spektrometrie (AAS) -35-
3.4.1.1 Plamenová AAS -36-
3.4.1.2 Elektrotermická AAS (ET-AAS) -37-
3.4.1.3 Atomizace po konverzi prvku na těkavé hydridy (Hg-AAS) -37-
3.4.2 Molekulová absorpční spektrometrie -38-
3.4.2.1 UV-VIS spektrometrie -39-
3.4.2.2 Infračervená spektrometrie -40-
4 CHROMATOGRAFICKÉ METODY -42-
4.1 Klasifikace chromatografických metod -42-
4.1.1 Plynová chromatografie (GC) -43-
4.1.1.1 Instrumentace v plynové chromatografii -43-
4.1.2 Kapalinová chromatografie (LC) -44-
4.1.2.1 Instrumentace v kapalinové chromatografii -44-
4.1.3 Superkritická fluidní chromatografie SFC -44-
4.2 Mobilní fáze -44-
4.3 Stacionární fáze, sorbenty -45-
4.4 Základní pojmy chromatografické separace -45-
4.5 Vyhodnocování výsledků -46-
4.5.1 Kvalitativní hodnocení -46-
4.5.2 Kvantitativní hodnocení -46-
5 EXTRAKČNÍ METODY -47-
5.1 Rozdělení extrakčních soustav -47-
5.1.1 Extrakce kapalina/kapalina (LLE) -48-
5.1.2 Soxhletova extrakce -48-
5.1.3 Extrakce za zvýšené teploty a tlaku (PSE, PLE, ASE) -49-
5.1.4 Alkalická hydrolýza - zmýdelnění -50-
5.1.5 Extrakce na pevnou fázi (SPE) -50-
5.1.5.1 Aplikace SPE -51-
5.1.5.2 Provedení SPE -51-
5.1.5.3 Používané stacionární fáze pro SPE -51-
5.1.6 QuEChERS -52-
5.1.6.1 Základní pracovní schéma -52-
6 DEFINICE ZÁKLADNÍCH POJMŮ (VHODNOST ANALYTICKÝCH METOD) -53-
7 SEZNAM ZKRATEK -55-
8 LITERATURA -56-
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.