Chemie potravin - praktická cvičení
Popis:
1 ZÁSADY PRÁCE V LABORATOŘI
Nezbytnou podmínkou úspěšné práce v laboratoři je dobrá teoretická příprava posluchače. Proto je nezbytné, aby posluchači při příchodu do praktických cvičení měli prostudovány kapitoly vztahující se k experimentální práci a to jak z návodů na cvičení, tak popřípadě i z další literatury. Jedině tak je možno zvládnout, v řadě případů náročné metodiky analýzy potravin.
Vzhledem k bezpečné práci v chemické laboratoři, ale i podmínkou úspěchu je pořádek a čistota v laboratoři. Použité chemické sklo se po předběžném vypláchnutí ukládá do určených košů. Papírový a tuhý odpad, zrovna tak jako rozbité sklo je nutno třídit do předem označených nádob. Je třeba udržovat v čistotě výlevky (neodhazovat tuhý odpad), digestoře, váhové stoly a pracovní stoly. Zvláštní pozornost je třeba věnovat udržování čistoty analytických vah, torzních vah a předvážek. V čistotě je potřeba udržovat i přípravnu pro vzorky a další společné prostory.
Po skončení práce si každý uklidí své pracovní místo a přesvědčí se, zda jsou vypnuta elektrická zařízení, případně přívod vody a plynu.
Před odchodem z laboratoře si studenti umyjí pečlivě ruce. Ochranný oděv (plášť) odloží až po opuštění laboratoře.
Klíčová slova:
parametry masa
masné výrobky
mléko
mléčné výrobky
parametry vajec
med
Obsah:
- Obsah -1-
1 Zásady práce v laboratoři -4-
1.1 Bezpečnost práce v chemické laboratoři -4-
2 Vedení laboratorních záznamů -6-
2.1 Protokol -6-
3 Stanovení fyzikálně-chemických parametrů masa -7-
3.1 Stanovení dusíku v mase - klasický postup podle kjeldahla (rozhodčí metoda) -7-
3.2 Stanovení hydroxyprolinu v mase -10-
3.3 Stanovení obsahu volného tutku v mase a masných výrobcích (čsn iso 1444) -13-
3.4 Enzymové stanovení glykogenu a glukosy v mase -15-
3.5 Stanovení popela v mase a masných výrobcích -19-
3.6 Stanovení amoniaku (conwayova metoda) -20-
3.7 Stanovení amoniaku iontově selektivní elektrodou (ise) -22-
3.8 Stanovení amoniaku v mase spektrofotometricky -24-
3.9 Stanovení koncentrace kyseliny mléčné v mase -26-
3.10 Fyzikálně-chemické parametry používané k odlišení jakostních odchylek masa -29-
3.11 Stanovení histaminu v rybách -35-
4 Stanovení fyzikálně-chemických parametrů masných výrobků 37
4.1 Stanovení obsahu volného tuku (čsn iso 1444) -37-
4.2 Stanovení obsahu sušiny -39-
4.3 Stanovení dusitanů -43-
4.4 Stanovení obsahu chloridů -48-
4.5 Průkaz polyfosfátů v mase a masných výrobcích (iso 5553) -54-
4.6 Stanovení škrobu v masných výrobcích - enzymová metoda -57-
5 Stanovení fyzikálně-chemických parametrů mléka -60-
5.1 Stanovení bílkovin -60-
5.2 Stanovení mléčného tuku -70-
5.3 Stanovení cholesterolu v mléce a mléčných výrobcích metodou hplc -81-
5.4 Stanovení sacharidů -84-
5.5 Stanovení bodu mrznutí -92-
5.6 Stanovení sušiny -95-
5.7 Stanovení minerálních látek -100-
6 Stanovení chemických parametrů mléčných výrobků -106-
6.1 Stanovení mědi v mléčných výrobcích (sušené mléko) -106-
6.2 Stanovení obsahu sacharózy ve slazeném zahuštěném mléce - polarimetrická metoda podle čsn iso 2911 -108-
6.3 Stanovení obsahu vody, sušiny tukuprosté a tukku v másle z jednoho zkušebního vzorku - podle čsn en iso 3727 -111-
6.4 Stanovení chloridu sodného v sýrech - rozhodčí metoda podle čsn 57 0107 -114-
6.5 Stanovení sušiny v mléčných výrobcích - rozhodčí metoda -116-
7 Stanovení fyzikálně-chemických parametrů vajec -118-
7.1 Stanovení cholesterolu -118-
7.2 Stanovení kyseliny mléčné, jantarové a d-3-hydroxymáselné ve vejcích a vaječných výrobcích -123-
8 Stanovení fyzikálně-chemických parametrů medu -134-
8.1 Stanovení obsahu vody v medu refraktometricky -135-
8.2 Stanovení elektrické vodivosti medu -137-
8.3 Stanovení titrační kyselosti medu -138-
8.4 Důkaz porušení medu škrobovým sirupem, škrobovým cukrem a sladovými výtažky (fieheho reakce ii) -139-
8.5 Stanovení hydroxymethylfurfuralu podle winklera -140-
8.6 Stanovení hydroxymethylfurfuralu -143-
8.7 Stanovení diastatické aktivity podle schadeho -148-
8.8 Stanovení invertázové aktivity -151-
8.9 Stanovení redukujících cukrů podle lana a eynona upravené soxhletem - rozhodčí metoda -154-
8.10 Stanovení sacharosy dle lana a eynona - rozhodčí metoda -158-
8.11 Stanovení obsahu popela -160-
8.12 Stanovení obsahu pevných látek ve vodě nerozpustných -162-
9 Literatura -163-
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.