Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Doplňkové mikrobiologické vyšetřovací metody

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
1 x
Velikost
0,9 MB
Jazyk
český
ID projektu
9162
Poslední úprava
05.12.2016
Zobrazeno
1 107 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Nezbytnou součástí mikrobiologie potravin je také znalost dalších vyšetřovacích postupů, které se v praxi rutinně používají. V následující kapitole jsou zahrnuty ty nejvýznamnější z nich.

5.1. Stanovení účinku pasterace
Pasterace je tepelné ošetření potraviny, při kterém dojde k usmrcení téměř všech vegetativních forem mikroorganismů, včetně patogenních. Obecně se jedná o účinek teplot do 100 °C, nejčastěji se používají teploty v rozmezí 65 - 85 °C. Pasteraci přežívají některé termorezistentní druhy mikroorganismů a spory aerobních a anaerobních sporotvorných mikroorganismů. Na kvalitu pasterované potraviny má nejvýznamnější vliv úroveň mikrobiální kontaminace suroviny, čím vyšší je počet mikroorganismů před pasterací, tím vyšší je počet mikroorganismů, které pasterační záhřev přežijí. Účinnost pasteračního záhřevu charakterizuje tzv. pasterační efekt, který v optimálním případě nabývá hodnoty 99,99 %.

Klíčová slova:

vyšetřovací metody

vzorky

laboratoře

mikroskopické metody

mikroorganismy

pitná voda

mikrobiologie



Obsah:
  • 5. Doplňkové mikrobiologické vyšetřovací metody
    5.1. Stanovení účinku pasterace
    5.2. Mikrobiologické vyšetření čistých mlékařských kultur
    5.3. Mikrobiologické vyšetření pitné vody
    4.4. Stanovení Escherichia coli O157
    4.5. Stanovení Enterobacter sakazakii
    4.6. Stanovení Clostridium perfringens
    3.7. Stanovení mezofilních bakterií mléčného kvašení
    3.8. Stanovení proteolytických a lipolytických mikroorganismů
    3.9. Stanovení ostatních indikátorových mikroorganismů
    1. Odběr a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření
    1.1. Odběr vzorků
    1.2. Přeprava, příjem a uchovávání vzorků
    1.3. Zpracování vzorků v laboratoři
    2. Metody stanovení počtu mikroorganismů
    2.1. Kultivační metody stanovení počtu mikroorganismů
    2.2. Mikroskopické metody stanovení počtu mikroorganismů
    2.3. Nepřímé metody stanovení počtu mikroorganismů
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše