Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Doporučená pravidla pro měření a třídění dříví v České republice

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
12 x
Velikost
1,6 MB
Jazyk
český
ID projektu
7171
Poslední úprava
21.12.2015
Zobrazeno
2 183 x
Autor:
pacha
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Úvodní ustanovení

Tento materiál upravuje doporučená pravidla pro měření a třídění dříví v ČR za účelem sjednocení rozdílů mezi různými způsoby měření objemu dříví a v posuzování kvalitativního zatřídění jednotlivých sortimentů, které vznikají zejména z důvodů rozporů mezi platnými normami a požadavky zpracovatelů dříví na dodávky suroviny. Smluvní vztah mezi dodavatelem a odběratelem tímto není dotčen.

1.1 Označení dříví v průvodních dokladech
V průvodních dokladech (dodacích listech) dodávaných sortimentů, jejichž objem se zjišťuje jednotlivě, se uvede (pokud se dodavatel s odběratelem nedohodnou jinak):
- číslo kusu,
- jakostní třída a kvalita - plným názvem, číslem nebo zkratkou,
- jmenovitá délka a středová tlouška (průměr),
- objem výřezu v m3,
- množství m3 v jednotlivých jakostních třídách, kvalitách a tlouškových stupních,
- celkové množství m3 v dodávce, datum expedice a číslo dodacího listu.

V průvodních dokladech (dodacích listech) dodávaných sortimentů, jejichž objem se zjišuje skupinově, se uvede (pokud se dodavatel s odběratelem nedohodnou jinak):
- jakostní třída a kvalita - plným názvem, číslem nebo zkratkou,
- počet kusů a množství m3 v jednotlivých objemových třídách,
- celkové množství m3 v dodávce, datum expedice a číslo dodacího listu.

Klíčová slova:

měření a třídění

dříví

objem

terminologie

trhliny

suky



Obsah:
  • Předmluva 3
    1. Úvodní ustanovení 6
    1.1 Označení dříví v průvodních dokladech 6
    1.2 Označování (popisování) sortimentů 6
    2. Pokyny pro výrobu 7
    3. Jakostní třídění dříví 8
    3.1 Jakostní třídění jehličnatého dříví 8
    3.2 Jakostní třídění listnatého dříví 9
    4. Dřeviny - názvy a zkratky 10
    5. Terminologie a pojmy podle evropských a českých norem 11
    5.1 Všeobecně 11
    5.2 Jakostní třídy 16
    5.3 Suky 17
    5.4 Trhliny 18
    5.5 Vady růstu 19
    5.6 Vady způsobené houbami 21
    5.7 Napadení hmyzem 22
    5.8 Ostatní vady 22
    6. Metody měření rozměrů a stanovení objemu dříví 24
    6.1 Úvod 24
    6.2 Měření jednotlivě 24
    6.3 Stanovení objemu jednotlivých výřezů 30
    6.4 Hromadné měření dříví 32
    6.5 Hromadné stanovení objemu dříví 35
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše