Popis:
Skladování potravin, potravinové obaly /požadavky na balení potravin, druhy obalů, nakládání s obaly; všeobecná preventivní opatření při přepravě potravin; odpady vznikající při distribuci potravin/
1.Skladování potravin
- Suroviny, obaly, výrobky je nutno skladovat ve vzdálenosti min. 40 cm od stěn a podlahy, aby bylo možno provádět kontrolu a čištění;
- Podmínky skladování musí být určeny a uvedeny ve specifikacích výrobků a obalů;
- Kvalita surovin, výrobků a obalů musí odpovídat požadavkům uvedeným ve specifikacích;
- Suroviny, rozpracované výrobky, hotové výrobky a obaly musí být označeny tak, aby byla umožněna jejich identifikace;
- Musí být zachována jejich efektivní rotace podle zásady- první dovnitř- první ven.
Skladování potravin
• Již nepatrný počáteční výskyt skladištních škůdců (hmyzu n.hlodavců) vede ke ztrátám a kontaminaci skladovaných surovin (potravin).
• Při déletrvajícím napadení dochází v ohniscích napadení k zahřívání, zvyšování vzdušné vlhkosti a posléze i k tvorbě plísní.
• Tyto podmínky jsou příznivé i pro další sekundární škůdce a roztoče.
• V konečné fázi dochází k totální zkáze skladovaného produktu.
Klíčová slova:
distribuce potravin
skladování
doprava
odpady
potravinářské výrobky
distribuční řetězce
Obsah:
- Ekologické aspekty distribuce potravin
1. Skladování potravin
2. Doprava
3. Odpady
4. Distribuční řetězce potravinářských výrobků