Popis:
Předkládaný text je určen pro studenty magisterského studijního programu na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno. Je koncipován jako souhrn relevantních informací z řady odborných i vědeckých zdrojů a jeho cílem je v přehledné formě a do vhodné hloubky poskytnout informace z oblasti technologie a hygieny potravin rostlinného původu. Jelikož je tato skupina potravin značně rozsáhla a výrazně variabilní, jednotlivé kapitoly se postupně zabývají pouze vybranými stěžejními komoditami, a to cereáliemi a výrobky z nich, ovocem a zeleninou a výrobky z nich, oleji a tuky, cukrem a cukrovinkami, čajem, kávou a kávovinami, vínem a pivem. Text je zaměřen především na teoretický popis technologických postupů, ale také hygienických aspektů, charakteru surovin pro výrobu, jednotlivých druhů dané potraviny, chemického složení či vlivu na organismus konzumenta.
Věříme, že tento text bude užitečný pro rozšíření znalostí studentů a nápomocný při přípravě na závěrečnou zkoušku z předmětu Hygiena a technologie potravin rostlinného původu. Pro práci na praktických cvičeních je doplněn návody na cvičení a dalšími praktickými pomůckami typu formuláře pro senzorické hodnocení jednotlivých komodit či dalších, podrobnějších schémat výroby.
Klíčová slova:
cereálie
mlýnská technologie
ovoce
zelenina
cukrovinky
kávoviny
víno
pivo
Obsah:
- Obsah -1-
Předmluva -5-
1 Cereálie a cereální výrobky alexandra tauferová -6-
1.1 Cereálie -6-
1.2 Mlýnská technologie -13-
1.3 Pekárenská technologie -16-
1.4 Cereální výrobky -18-
1.5 Technologie výroby těstovin -19-
2 Ovoce a zelenina zdeňka randulová -21-
2.1 Ovoce -21-
2.2 Zelenina -22-
2.3 Technologie zpracování ovoce a zeleniny -23-
3 Oleje a tuky martina ošťádalová -35-
3.1 Vlastnosti olejů a tuků -35-
3.2 Chemické složení olejů a tuků -36-
3.3 Technologie výroby olejů -37-
3.4 Technologie výroby ztužených tuků -40-
3.5 Chemický rozbor a zkoušení olejů a tuků -41-
3.6 Druhy olejů -42-
4 Cukr a cukrovinky alexandra tauferová -47-
4.1 Cukr -47-
4.2 Technologie výroby nečokoládových cukrovinek -53-
5 Čaj martina ošťádalová -57-
5.1 Čajovník čínský -57-
5.2 Chemické složení čaje -58-
5.3 Technologie výroby čaje -59-
5.4 Skladování čaje -63-
6. Káva a kávoviny zdeňka randulová, alexandra tauferová -65-
6.1 Historie kávy -65-
6.2 Kávovník -65-
6.3 Produkce a pěstování kávy -66-
6.4 Chemické složení a vliv na konzumenta -67-
6.5 Technologie výroby kávy -67-
6.6 Výrobky z kávy -70-
6.7 Příprava kávy -71-
6.8 Jakost kávy -71-
6.9 Kávoviny -72-
7. Víno martina ošťádalová -73-
7.1 Rozdělení vín podle druhu a kvality -73-
7.2 Vinná réva -75-
7.3 Technologie výroby bílého vína -76-
7.4 Technologie výroby červeného vína -79-
7.5 Vína přírodně sladká -80-
7.6 Vermutová vína -81-
7.7 Šumivá vína -81-
7.8 Vady a choroby vína -82-
8 Pivo vladimír pažout, alexandra tauferová -86-
8.1 Chemické složení piva -86-
8.2 Slad -86-
8.3 Chmel -89-
8.4 Voda v pivovarnictví -92-
8.5 Pomocné suroviny a přípravky -93-
8.6 Technologie výroby piva -93-
9. Použitá literatura -98-