Popis:
Makrobiotika je životní styl, který zahrnuje kromě stravy také pohybovou aktivitu a cvičení, péči o psychiku a celkově se snaží poznat potřeby organismu a adekvátně je uspokojit v souladu s přírodou. Důležité je vědomí, že každý organismus má trochu jiné potřeby, které se odvíjí například od fyzické aktivity, druhu vykonávané práce, celkového zdraví a kondice člověka, ale také od vnějších faktorů jako je roční období. Makrobiotická strava bývá považována za léčebnou stravu, která napomáhá ke zharmonizování organismu v případě, že je napaden nemocí, jež je způsobena právě disharmonií. (Strnadelová, Zerzán, 2005, s. 11)
Klíčová slova:
makrobiotická strava
makrobiotika
letní talíř
obiloviny
zelenina
potraviny
strava
Obsah:
- Makrobiotická strava
Obiloviny:
Zelenina:
Použité zdroje a literatura:
Další literatura:
Zdroje:
- LUŽNÁ, Dagmar a VRÁNOVÁ, Dagmar. Makrobiotický léčebný talíř, aneb, Nemoc není nepřítel I. 2. vyd. Olomouc: ANAG, ©2007. 303 s. ISBN 978-80-7263-412-5.
- STRNADELOVÁ, Vladimíra a ZERZÁN, Jan. Radost z jídla: nejen makrobiotika očima lékaře a pacienta. 4., dopl. vyd. Olomouc: ANAG, 2005. 175 s. Zdraví jako životní filozofie. ISBN 80-7263-302-3.