Popis:
Med
Med = potravina přírodního sacharidového charakteru, složená převážně z glukózy, fruktózy, organických kyselin, enzymů a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv květů rostlin (nektar), výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice), nebo na živých částech rostlin včelami (Apis mellifera), které sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechávají dehydratovat a zrát v plástech.
Cukr: Sacharóza 98 %, voda 0,5 %, nestravitelné látky 1,5 - 2 %
Med květový = med pocházející zejména z nektarů květů
Med medovicový = med pocházející zejména z výměšků hmyzu sajícího z rostlin na živých částech rostlin nebo ze sekretů živých částí rostlin.
Klíčová slova:
med
cukr
značení medu
hodnocení medu
krystalizace
titrační kyselost
škrobový sirup
Obsah:
- Med
Značení medu
Kritéria hodnocení medu
Typické vlastnosti jednotlivých druhů medu
Stanovení titrační kyselosti medu
Důkaz porušení medu škrobovým sirupem,škrobovým cukrem a sladovými výtažky