Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody. Obecná mikrobiologie

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
2 x
Velikost
3,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
9248
Poslední úprava
19.12.2016
Zobrazeno
1 372 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Mikroorganismy jsou všudypřítomné a jejich role při výrobě a uchovávání potravin, ať již pozitivní či negativní, je zcela zásadní. Pracovníci, kteří vstupují do potravinového řetězce, buď jako výrobci či prodejci nebo jako zástupci dozorových orgánů, by proto měli být o problematice mikroorganismů alespoň v základních rysech informováni. To bezezbytku platí pro absolventy bakalářského, ale i navazujícího magisterského studijního programu Bezpečnost a kvalita potravin realizovaného na Fakultě veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

Učební text je určen přednostně studentům bakalářského studijního programu, pro něž je předmět Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody jediným studijním předmětem, který je komplexním způsobem seznamuje s problematikou mikroorganismů, jejich vlivu na potraviny a také s metodami používanými při mikrobiologickém vyšetření potravin a potravinových surovin. Cílem tohoto učebního textu je poskytnout studentům základní informace o mikroorganismech, a to se zřetelem na vlastnosti a charakteristiky významné zejména z pohledu potravinářské mikrobiologie. Po stručném úvodu a historickém přehledu jsou uvedeny stěžejní oblasti obecné mikrobiologie - taxonomie prokaryot, kultivace mikroorganismů, morfologie mikroorganismů, stavba bakteriální buňky, genetika bakterií, růst, množení, výživa a metabolismus bakterií. Následuje část týkající se přežívání mikroorganismů v potravinách - vliv vnitřních a vnějších faktorů, teorie překážek, prediktivní mikrobiologie, vztahy mezi mikroorganismy a vliv sanitačních prostředků na mikroorganismy v potravinách. Pozornost je věnována také problematice indikátorových mikroorganismů a potravinářsky významným kvasinkám a plísním.

Závěrem bychom rády poděkovaly recenzentům Mgr. Andree Vávrové, Ph.D. a Prof. MVDr. Aloisi Čížkovi, CSc. za kritické a konstruktivní připomínky.

Klíčová slova:

mikrobiologie

taxonomie

kultivace

bakteriální buňky

metabolismus

kvasinky



Obsah:
  • 1. ÚVOD DO MIKROBIOLOGIE POTRAVIN (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -8-
    1.1. Významné historické milníky -8-
    1.2. Základní pojmy -10-
    1.3. Výskyt a význam mikroorganismů -12-
    2. TAXONOMIE PROKARYOT (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -13-
    2.1. Prokaryotní organismy -13-
    2.2. Taxonomie -14-
    3. KULTIVACE MIKROORGANISMŮ (MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -19-
    3.1. Kultivační média -19-
    3.2. Metody kultivace mikroorganismů -19-
    3.3. Podmínky kultivace -20-
    4. MORFOLOGIE BAKTERIÍ (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -22-
    4.1. Koky -22-
    4.2. Tyčinky -23-
    4.3. Vláknité a bizarní bakterie -23-
    5. STAVBA BAKTERIÁLNÍ BUŇKY (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -24-
    5.1. Základní struktura -24-
    5.2. Chemické složení -25-
    5.3. Buněčná stěna -25-
    5.4. Cytoplasmatická membrána -28-
    5.5. Cytoplasma a struktury v ní uložené -29-
    5.6. Bičíky -32-
    5.7. Další povrchové struktury -33-
    5.8. Bakteriální spory -34-
    6. GENETIKA BAKTERIÍ (Mgr. Marta Dušková, Ph.D.) -37-
    6.1. Genetická informace a struktura nukleových kyselin -37-
    6.2. Přenos genetické informace -38-
    6.3. Geny -39-
    6.4. Mutace DNA -41-
    6.5. Rekombinace -41-
    6.6. Výměna genetické informace mezi bakteriemi -42-
    6.7. Genové inženýrství -44-
    7. RŮST A MNOŽENÍ BAKTERIÍ (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -45-
    7.1. Životní cyklus bakteriální buňky -46-
    7.2. Růstová křivka bakteriální populace -47-
    7.3. Kontinuální kultivace bakterií -49-
    7.4. Planktonický růst a růst v podobě biofilmu -49-
    8. VÝŽIVA BAKTERIÍ A PŘÍJEM ŽIVIN (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -50-
    8.1. Výživa bakterií -50-
    8.2. Příjem živin bakteriální buňkou -52-
    9. METABOLISMUS BAKTERIÍ (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -55-
    9.1. Metabolismus chemotrofních bakterií - základní informace -56-
    9.2. Energetický metabolismus chemoorganotrofních bakterií -59-
    9.3. Vstup substrátů do katabolismu chemoorganotrofních bakterií -67-
    9.4. Anabolismus chemoorganotrofních bakterií -69-
    10. FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ PŘEŽÍVÁNÍ MIKROORGANISMŮ V POTRAVINÁCH (MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -71-
    10.1. Vnitřní faktory -72-
    10.2. Vnější faktory -78-
    10.3. Další faktory -82-
    11. TEORIE PŘEKÁŽEK, PREDIKTIVNÍ MIKROBIOLOGIE (MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -83-
    12. VZTAHY MEZI MIKROORGANISMY (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D., MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -86-
    13. VLIV SANITACE NA MIKROORGANISMY V POTRAVINÁCH (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D., MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -88-
    13.1. Mechanismy účinku desinfekčních látek -89-
    13.2. Základní skupiny desinfekčních látek -89-
    14. INDIKÁTOROVÉ MIKROORGANISMY (MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -93-
    14.1. Celkový počet mikroorganismů -94-
    14.2. Bakterie čeledi Enterobacteriaceae -95-
    14.3. Koliformní bakterie -95-
    14.4. Escherichia coli -96-
    14.5. Enterococcus spp. -97-
    14.6. Další indikátorové mikroorganismy -97-
    15. KVASINKY A JEJICH VÝZNAM V POTRAVINÁŘSTVÍ (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -98-
    15.1. Základní charakteristika -98-
    15.2. Rozmnožování kvasinek -101-
    15.3. Výskyt kvasinek a jejich význam v potravinářství -103-
    16. PLÍSNĚ A JEJICH VÝZNAM V POTRAVINÁŘSTVÍ (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -105-
    16.1. Základní charakteristika -105-
    16.2. Rozmnožování plísní -106-
    16.3. Výskyt plísní a jejich význam v potravinářství -108-
    16.4. Mykotoxiny (Mgr. Marta Dušková, Ph.D.) -111-
    Použitá literatura -113-
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše