Popis:
Mikroorganismy jsou všudypřítomné a jejich role při výrobě a uchovávání potravin, ať již pozitivní či negativní, je zcela zásadní. Pracovníci, kteří vstupují do potravinového řetězce, buď jako výrobci či prodejci nebo jako zástupci dozorových orgánů, by proto měli být o problematice mikroorganismů alespoň v základních rysech informováni. To bezezbytku platí pro absolventy bakalářského, ale i navazujícího magisterského studijního programu Bezpečnost a kvalita potravin realizovaného na Fakultě veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.
Učební text je určen přednostně studentům bakalářského studijního programu, pro něž je předmět Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody jediným studijním předmětem, který je komplexním způsobem seznamuje s problematikou mikroorganismů, jejich vlivu na potraviny a také s metodami používanými při mikrobiologickém vyšetření potravin a potravinových surovin. Cílem tohoto učebního textu je poskytnout studentům základní informace o mikroorganismech, a to se zřetelem na vlastnosti a charakteristiky významné zejména z pohledu potravinářské mikrobiologie. Po stručném úvodu a historickém přehledu jsou uvedeny stěžejní oblasti obecné mikrobiologie - taxonomie prokaryot, kultivace mikroorganismů, morfologie mikroorganismů, stavba bakteriální buňky, genetika bakterií, růst, množení, výživa a metabolismus bakterií. Následuje část týkající se přežívání mikroorganismů v potravinách - vliv vnitřních a vnějších faktorů, teorie překážek, prediktivní mikrobiologie, vztahy mezi mikroorganismy a vliv sanitačních prostředků na mikroorganismy v potravinách. Pozornost je věnována také problematice indikátorových mikroorganismů a potravinářsky významným kvasinkám a plísním.
Závěrem bychom rády poděkovaly recenzentům Mgr. Andree Vávrové, Ph.D. a Prof. MVDr. Aloisi Čížkovi, CSc. za kritické a konstruktivní připomínky.
Klíčová slova:
mikrobiologie
taxonomie
kultivace
bakteriální buňky
metabolismus
kvasinky
Obsah:
- 1. ÚVOD DO MIKROBIOLOGIE POTRAVIN (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -8-
1.1. Významné historické milníky -8-
1.2. Základní pojmy -10-
1.3. Výskyt a význam mikroorganismů -12-
2. TAXONOMIE PROKARYOT (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -13-
2.1. Prokaryotní organismy -13-
2.2. Taxonomie -14-
3. KULTIVACE MIKROORGANISMŮ (MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -19-
3.1. Kultivační média -19-
3.2. Metody kultivace mikroorganismů -19-
3.3. Podmínky kultivace -20-
4. MORFOLOGIE BAKTERIÍ (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -22-
4.1. Koky -22-
4.2. Tyčinky -23-
4.3. Vláknité a bizarní bakterie -23-
5. STAVBA BAKTERIÁLNÍ BUŇKY (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -24-
5.1. Základní struktura -24-
5.2. Chemické složení -25-
5.3. Buněčná stěna -25-
5.4. Cytoplasmatická membrána -28-
5.5. Cytoplasma a struktury v ní uložené -29-
5.6. Bičíky -32-
5.7. Další povrchové struktury -33-
5.8. Bakteriální spory -34-
6. GENETIKA BAKTERIÍ (Mgr. Marta Dušková, Ph.D.) -37-
6.1. Genetická informace a struktura nukleových kyselin -37-
6.2. Přenos genetické informace -38-
6.3. Geny -39-
6.4. Mutace DNA -41-
6.5. Rekombinace -41-
6.6. Výměna genetické informace mezi bakteriemi -42-
6.7. Genové inženýrství -44-
7. RŮST A MNOŽENÍ BAKTERIÍ (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -45-
7.1. Životní cyklus bakteriální buňky -46-
7.2. Růstová křivka bakteriální populace -47-
7.3. Kontinuální kultivace bakterií -49-
7.4. Planktonický růst a růst v podobě biofilmu -49-
8. VÝŽIVA BAKTERIÍ A PŘÍJEM ŽIVIN (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -50-
8.1. Výživa bakterií -50-
8.2. Příjem živin bakteriální buňkou -52-
9. METABOLISMUS BAKTERIÍ (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -55-
9.1. Metabolismus chemotrofních bakterií - základní informace -56-
9.2. Energetický metabolismus chemoorganotrofních bakterií -59-
9.3. Vstup substrátů do katabolismu chemoorganotrofních bakterií -67-
9.4. Anabolismus chemoorganotrofních bakterií -69-
10. FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ PŘEŽÍVÁNÍ MIKROORGANISMŮ V POTRAVINÁCH (MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -71-
10.1. Vnitřní faktory -72-
10.2. Vnější faktory -78-
10.3. Další faktory -82-
11. TEORIE PŘEKÁŽEK, PREDIKTIVNÍ MIKROBIOLOGIE (MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -83-
12. VZTAHY MEZI MIKROORGANISMY (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D., MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -86-
13. VLIV SANITACE NA MIKROORGANISMY V POTRAVINÁCH (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D., MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -88-
13.1. Mechanismy účinku desinfekčních látek -89-
13.2. Základní skupiny desinfekčních látek -89-
14. INDIKÁTOROVÉ MIKROORGANISMY (MVDr. Lenka Necidová, Ph.D.) -93-
14.1. Celkový počet mikroorganismů -94-
14.2. Bakterie čeledi Enterobacteriaceae -95-
14.3. Koliformní bakterie -95-
14.4. Escherichia coli -96-
14.5. Enterococcus spp. -97-
14.6. Další indikátorové mikroorganismy -97-
15. KVASINKY A JEJICH VÝZNAM V POTRAVINÁŘSTVÍ (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -98-
15.1. Základní charakteristika -98-
15.2. Rozmnožování kvasinek -101-
15.3. Výskyt kvasinek a jejich význam v potravinářství -103-
16. PLÍSNĚ A JEJICH VÝZNAM V POTRAVINÁŘSTVÍ (MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.) -105-
16.1. Základní charakteristika -105-
16.2. Rozmnožování plísní -106-
16.3. Výskyt plísní a jejich význam v potravinářství -108-
16.4. Mykotoxiny (Mgr. Marta Dušková, Ph.D.) -111-
Použitá literatura -113-