Mikrobiologie potravin - praktická cvičení I. - Obecná mikrobiologie
Popis:
Mikrobiologie potravin je na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno vyučována v rámci bakalářského i magisterského studijního programu. Je samozřejmé, že v obou případech jsou na studenty kladeny rozdílné nároky vyplývající z různého zaměření uvedených studijních oborů. Na druhou stranu odlišnost praktické výuky mikrobiologie potravin není natolik významná, aby vyžadovala samostatné studijní materiály, zvlášť pro bakalářský a zvlášť pro magisterský studijní program. Z tohoto důvodu jsme považovaly za účelnější vytvořit jednotný studijní materiál rozdělený do dvou dílů určený primárně pro bakalářský studijní program, ale využitelný i pro studenty magisterského studijního programu.
První díl - Mikrobiologie potravin - praktická cvičení I. Obecná mikrobiologie je určen především studentům bakalářského studijního programu, kteří se s mikrobiologií setkávají poprvé a je nezbytné je alespoň v krátkosti seznámit s úplnými základy. Studenti magisterského studijního programu mohou tento díl využít jako doplňkovou literaturu k osvěžení či doplnění dříve získaných znalostí. Náplní prvního dílu jsou tedy základy obecné mikrobiologie, počínaje chodem mikrobiologické laboratoře, dále problematika kultivace mikroorganismů, jejich morfologie a biologické vlastnosti, dále biochemické a imunologické metody používané při identifikaci, konfirmaci či typizaci bakterií a metody stanovení citlivosti k antimikrobiálním látkám. V samostatné kapitole je zpracována problematika molekulárně biologických metod, zejména polymerázové řetězové reakce, jejichž znalost je pro dnešní mikrobiology naprostou nezbytností. Závěrečná kapitola je věnována stanovení bakteriálních toxinů. Nově byly do skript v příloze zařazeny detailní návody a protokoly pro vybraná praktická cvičení.
Klíčová slova:
bezpečnost práce
mikrobiologie
kultivace
mikroorganismy
biochemická aktivita
citlivost
bakteriální toxiny
Obsah:
- 1. ZÁSADY BEZPEČNOSTI PRÁCE V MIKROBIOLOGICKÉ LABORATOŘI -8-
1.1. Pracovníci -8-
1.2. Hygiena práce v laboratoři -8-
2. MIKROBIOLOGICKÁ LABORATOŘ -9-
2.1. Základní požadavky -9-
2.2. Základní terminologie -10-
2.3. Provozní místnosti -11-
2.4. Zásady aseptické práce -11-
2.5. Přístrojové vybavení -12-
2.6. Laboratorní pomůcky -13-
2.7. Sterilizační zařízení -14-
3. KULTIVAČNÍ MÉDIA -16-
3.1. Druhy kultivačních půd -16-
3.2. Příprava hotových dehydratovaných živných půd -18-
4. KULTIVACE MIKROORGANISMŮ -21-
4.1. Očkování -21-
4.2. Inkubace -24-
4.3. Uchovávání a oživování mikrobiálních kultur -25-
5. ZÁKLADY MIKROSKOPIE -27-
5.1. Základní principy -27-
5.2. Druhy mikroskopie -28-
5.3. Světelný mikroskop -29-
6. MORFOLOGIE MIKROORGANISMŮ -31-
6.1. Makroskopické metody -31-
6.2. Mikroskopické metody -32-
7. FYZIOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROORGANISMŮ -38-
7.1. Stanovení pohyblivosti mikroorganismů -38-
7.2. Vztah mikroorganismů k volnému O2 -38-
7.3. Růstové schopnosti mikroorganismů -39-
8. BIOCHEMICKÁ AKTIVITA MIKROORGANISMŮ -40-
8.1. Základní testované biochemické vlastnosti -40-
8.2. Standardizované testovací systémy -42-
8.3. Automatizované identifikační systémy -43-
8.4. Průkaz hemolyzinů - hemolytická činnost mikroorganismů -43-
8.5. Průkaz volné a vázané koagulasy -44-
9. IMUNOLOGICKÉ METODY -45-
9.1. Serologické metody -45-
9.2. Imunochromatografické metody -46-
9.3. Imunochemické metody -47-
9.4. Imunomagnetická separace -49-
10. STANOVENÍ CITLIVOSTI K ANTIMIKROBIÁLNÍM LÁTKÁM -50-
10.1. Metody stanovení citlivosti k AML -50-
10.2. Disková difuzní metoda -51-
10.3. Agarová diluční metoda -52-
10.4. Diluční mikrometoda -53-
10.5. Etest -53-
11. METODY MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE -54-
11.1. Polymerázová řetězová reakce -54-
11.2. Pulzní gelová elektroforéza -60-
12. STANOVENÍ BAKTERIÁLNÍCH TOXINŮ -61-
12.1. Stanovení toxinů Staphylococcus aureus -61-
12.2. Stanovení toxinů Bacillus cereus -63-
12.3. Stanovení toxinů Clostridium botulinum -64-
12.4. Stanovení Shigatoxinů Escherichia coli -64-
12.5. Stanovení toxinů Vibrio parahaemolyticus -64-
13. PŘÍLOHY -65-
13.1. Morfologie mikroorganismů -65-
13.2. Biologické vlastnosti mikroorganismů -66-
13.3. Biochemické identifikační testy -66-
13.4. Imunologické metody -70-
Použitá literatura -72-
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.