Mikrobiologie (pro zahradnické obory) - obecná část a ekologie mikroorganismů
«»
Popis:
1 ÚVOD, ANEB PROČ STUDOVAT MIKROBIOLOGII
Proto!!! Protože každý z nás by měl o mikroorganismech něco vědět. A proč? Protože bez mikroorganismů by nebylo ani tzv. vyššího života. Protože každý z nás je s mikroorganismy v kontaktu od svého narození po celý život jak v osobním, tak v našem případě i v profesním životě. Každý člověk je již v době svého zrodu kolonizován „spřátelenými“ mikroorganismy v ohromném množství jedinců i počtu druhů tvořícími společně tzv. lidský mikrobiom (dříve mikroflora), který významně promlouvá do mnoha základních životních procesů člověka a spolurozhoduje také o našem zdraví. Toto společenstvo je specifické a jedinečné pro každého člověka podobně jako otisky prstů. Mikroorganismy jsou také nezbytným prostředkem při zemědělské výrobě a tedy i při různých zahradnických činnostech. S mikroorganismy se tak setkáváme v každém období našeho života, potkáváme se s nimi v rozličných formách, v různých prostředích a různých oborech lidské činnosti. Člověk se setkává i s tzv. patogenními mikroorganismy, to znamená těmi, které mohou způsobovat v lidském organismu rozličné choroby. Právě původní zájem o mikroorganismy byl spjat se snahou porozumět příčinám nejrůznějších infekčních onemocnění lidí. Těmito mikroorganismy se zabývá humánní medicína. Patogenní mikroorganismy mohou napadat též zvířata (veterinární medicína) a samozřejmě mohou poškozovat i rostliny, mezi nimi i zemědělsky využívané a zahradnicky pěstované užitkové a okrasné rostliny (fytopatologie). Na druhé straně je však třeba konstatovat, že většina mikroorganismů není pro člověka nebezpečná, ale je tomu právě naopak - většina mikroorganismů je pro život člověka prospěšná, stejně jako pro ostatní organismy.
Klíčová slova:
mikrobiologie
mikroorganismy
metabolismus
genetika
koloběh živin
Obsah:
- 1 Úvod, aneb proč studovat mikrobiologii -5-
2 Definice vědního oboru mikrobiologie a jeho stručná historie -7-
3 Chemické složení mikrorganismů a jejich výživa -10-
3.1 Prvkové složení mikroorganismů -10-
3.2 Látkové složení mikroorganismů -12-
3.3 Charakteristika organismů podle typu výživy -15-
3.3.1 Klasifikace organismů podle zdroje uhlíku -15-
3.3.2 Klasifikace organismů podle donorů elektronů -16-
3.3.3 Klasifikace organismů podle způsobu získávání energie -16-
3.3.4 Klasifikace organismů podle nároků na vzdušný kyslík -19-
3.4 Příjem živin a exkrece látek mikrobiální buňkou -19-
4 Metabolismus mikroorganismů -21-
4.1 Všeobecná charakteristika metabolismu -21-
4.2 Odlišnosti metabolismu mikroorganismů a vyšších organismů -22-
4.3 Enzymy -22-
4.4 Biologická tvorba a přenos energie -25-
4.5 Rozklad látek mikroorganismy -27-
4.5.1 Katabolismus chemoheterotrofních mikroorganismů -28-
4.5.2 Katabolismus chemoautotrofních mikroorganismů -51-
4.6 Anabolismus mikroorganismů -55-
4.6.1 Biosyntéza monosacharidů -55-
4.6.2 Biosyntéza aminokyselin a proteosyntéza -56-
4.6.3 Asimilace anorganického dusíku - fixace vzdušného dusíku -56-
5 Genetika mikroorganismů -57-
5.1 Co zkoumá genetika mikroorganismů -57-
5.2 Genetika prokaryotních mikroorganismů -58-
5.2.1 Chromosom prokaryot -58-
5.2.2 Značení bakteriálního genotypu -59-
5.2.3 Replikace -59-
5.2.4 Struktura genomu -60-
5.2.5 Plasticita prokaryotického genomu -60-
5.3 Genetika eukaryotních mikroorganismů -64-
5.3.1 Chromosom eukaryot -64-
5.3.2 Proměnlivost eukaryotického genomu -65-
5.3.3 Genetika kvasinek -65-
5.3.4 Parasexuální cyklus mikroskopických hub -67-
6 Zařazení mikroorganismů v systému organismů -68-
6.1 Mikroorganismy bez buněčné struktury -70-
6.1.1 Viry -70-
6.1.2 Priony -79-
6.2 Mikroorganismy s prokaryotickou buňkou -81-
6.2.1 Stavba prokaryotické buňky -81-
6.2.2 Doména archaea -91-
6.2.3 Doména bacteria -94-
6.3 Mikroorganismy s eukaryotickou buňkou -107-
6.3.1 Stavba eukaryotické buňky -107-
6.3.2 Říše fungi (houby) -113-
6.3.3 Říše chromista -128-
6.3.4 Říše protozoa (prvoci) -129-
6.3.5 Říše plantae (rostliny) -133-
Použitá a doporučená literatura -136-
1 Ekologie mikroorganismů -4-
1.1 Vztahy organismů v ekosystému s důrazem na mikroorganismy -5-
1.1.1 Mikrobiální biofilm -14-
1.2 Vztahy mezi mikroorganismy a rostlinami -20-
1.2.1 Mykorhiza -22-
1.3 Vztahy mezi mikroorganismy a živočichy -28-
1.3.1 Manipulační aktivita -31-
2 Růst mikroorganismů -32-
2.1 Významné faktory prostředí působící na růst mikroorganismů -35-
2.1.1 Fyzikální faktory působící na mikroorganismy -37-
2.1.2 Chemické faktory působící na mikroorganismy -43-
3 Mikrobiologie vzduchu, vody a půdy -48-
3.1 Mikroorganismy a vzduch -48-
3.2 Mikroorganismy a voda -50-
3.3 Mikroorganismy a půda -54-
3.3.1 Rozdělení půdních organismů -57-
3.3.2 Prostorové rozmístění a počty organismů v půdě -60-
3.3.3 Dekompoziční procesy -63-
3.3.4 Bioremediace -69-
4 Koloběhy živin a úloha mikroorganismů v nich -69-
4.1 Koloběh uhlíku -70-
4.1.1 Uhlík v půdě -72-
4.1.2 Vliv antropogenní činnosti na obsah půdní organické hmoty a globální koloběh uhlíku -76-
4.2 Koloběh dusíku -78-
4.2.1 Biologická fixace molekulárního dusíku -79-
4.2.2 Mineralizace organických dusíkatých látek -84-
4.2.3 Imobilizace minerálního dusíku -90-
4.2.4 Denitrifikace -91-
4.3 Koloběh fosforu -93-
4.4 Koloběh síry -95-
4.4.1 Asimilace a imobilizace síry -96-
4.4.2 Mineralizace síry -97-
Použitá a doporučená literatura -100-
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.