Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Mikroživiny - (mikronutrienty)

«»
Přípona
.pdf
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
1,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
8333
Poslední úprava
04.07.2016
Zobrazeno
1 668 x
Autor:
dana.lapackova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Charakteristika mikroživin (mikronutrientů)

• Cílený zájem odborníků se objevil s rozvojem parenterální výživy a umožnil vytvořit doporučení pro jejich potřebné dávky v normální stravě.
• Ty vycházejí z dávek přijímaných zdravou populací a ze sledování jejich hladin v krvi i tkáních v souvislosti s klinickými příznaky deficitu nebo toxických důsledků.
• Pro konkrétního jedince však uváděné limity pro optimální funkci mohou být odlišné.

Charakteristika:
• nezbytné (esenciální) složky výživy
• nutné pro správný chod lidského těla
• lidský organizmus si je, až na výjimky, nedovede vyrobit
• nemají energetický potenciál
• potřebné v malém množství (neplatí, že při jejich vysokém příjmu budeme zdravější)
• jsou to vitaminy a minerály.

Klíčová slova:

mikroživiny

vitaminy

kyselina

zdroje

denní potřeba

retinol



Obsah:
  • Charakteristika mikroživin (mikronutrientů)
    Vitaminy
    Funkce a význam
    Náčrt historie
    Potřeba vitaminů
    Stavy související s příjmem vitaminů
    Vitaminy rozpustné ve vodě
    Vitaminy rozpustné v tucích
    Vitamin B1 (thiamin)
    Zdroje vitaminu B1
    Vitamin B2 (riboflavin)
    Projevy nedostatku vitaminu B2
    Vitamin B6 (pyridoxin)
    Projevy nedostatku vitaminu B6
    Vitamin B12 (kyanokobalamin)
    Zdroje vitaminu B12
    Kyselina nikotinová a její amid (nikotinamid, niacin, vitamin B3)
    Kyselina listová (kyselina foliová, B9)
    Denní potřeba kyseliny listové
    Zdroje kyseliny listové
    Kyselina pantothenová (vitamin B5)
    Biotin
    Vitamin C (kyselina askorbová)
    Denní potřeba vitaminu C
    Projevy nedostatku vitaminu C
    Obsah vitaminu C v zelenině
    Obsah vitaminu C v ovoci
    Pokles obsahu vitaminu C skladováním při teplotě 20°C
    Vitamin A (retinol)
    ...
    ...
    ...
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše