Mikroživiny - (mikronutrienty)
Popis:
Charakteristika mikroživin (mikronutrientů)
• Cílený zájem odborníků se objevil s rozvojem parenterální výživy a umožnil vytvořit doporučení pro jejich potřebné dávky v normální stravě.
• Ty vycházejí z dávek přijímaných zdravou populací a ze sledování jejich hladin v krvi i tkáních v souvislosti s klinickými příznaky deficitu nebo toxických důsledků.
• Pro konkrétního jedince však uváděné limity pro optimální funkci mohou být odlišné.
Charakteristika:
• nezbytné (esenciální) složky výživy
• nutné pro správný chod lidského těla
• lidský organizmus si je, až na výjimky, nedovede vyrobit
• nemají energetický potenciál
• potřebné v malém množství (neplatí, že při jejich vysokém příjmu budeme zdravější)
• jsou to vitaminy a minerály.
Klíčová slova:
mikroživiny
vitaminy
kyselina
zdroje
denní potřeba
retinol
Obsah:
- Charakteristika mikroživin (mikronutrientů)
Vitaminy
Funkce a význam
Náčrt historie
Potřeba vitaminů
Stavy související s příjmem vitaminů
Vitaminy rozpustné ve vodě
Vitaminy rozpustné v tucích
Vitamin B1 (thiamin)
Zdroje vitaminu B1
Vitamin B2 (riboflavin)
Projevy nedostatku vitaminu B2
Vitamin B6 (pyridoxin)
Projevy nedostatku vitaminu B6
Vitamin B12 (kyanokobalamin)
Zdroje vitaminu B12
Kyselina nikotinová a její amid (nikotinamid, niacin, vitamin B3)
Kyselina listová (kyselina foliová, B9)
Denní potřeba kyseliny listové
Zdroje kyseliny listové
Kyselina pantothenová (vitamin B5)
Biotin
Vitamin C (kyselina askorbová)
Denní potřeba vitaminu C
Projevy nedostatku vitaminu C
Obsah vitaminu C v zelenině
Obsah vitaminu C v ovoci
Pokles obsahu vitaminu C skladováním při teplotě 20°C
Vitamin A (retinol)
...
...
...
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.