Návody do cvičení z Technologie a hygieny mléka a mléčných výrobků
Popis:
1. ODBĚR VZORKŮ MLÉKA A MLÉČNÝCH VÝROBKŮ
Při odběru vzorků je nutné přihlížet ke smyslu žádaného posudku a k účelu, který je sledován.
Vzorky syrového mléka se odebírají za účelem:
• získání hodnot sledovaných ukazatelů a jejich využití jako podkladu pro proplácení mléka
• kontroly užitkovosti dojnic
• zjištění porušení mléka.
Vzorky mlékárensky ošetřeného mléka a mléčných výrobků se odebírají za účelem:
• cílené a mezioperační kontroly (fázové vzorky)
• kontroly jakosti finálních výrobků
• kontroly zdravotní nezávadnosti - bezpečnosti výrobků.
1.1. Druhy vzorků
• Podle povahy: soukromé a úřední.
• Podle zdroje:
- čtvrťové (z mléčné žlázy)
- individuální (od jedné dojnice)
- bazénové (z úchovné a chladící nádrže na mléko na farmě)
- cisternové (z cisterny svážející mléko do mlékárny).
1.2. Osoba provádějící odběr vzorků
• musí být k této činnosti určena a prokazatelně proškolena
• musí být řádně seznámena s příslušnou technikou
• nesmí být postižena infekční chorobou.
Osobám zainteresovaných stran musí být dána možnost účasti při provádění odběru.
Klíčová slova:
mléčné výrobky
syrové mléko
rozbor mléka
druhová mléka
smetana
fermentace
sýry
tvarohy
Obsah:
- 1. Odběr vzorků mléka a mléčných výrobků 4
2. Vyšetření syrového mléka 7
2.1. Smyslové vyšetření mléka 7
2.2. Stanovení kyselosti mléka 8
2.3. Zkrácený rozbor mléka 9
2.4. Stanovení sušiny mléka vážkově 13
2.5. Průkazy porušení mléka 13
2.6. Stanovení obsahu a termostability bílkovin v mléce 15
2.7. Využití metody infračervené spektroskopie ke stanovení složení mléka 17
2.8. Metody stanovení počtu a druhu somatických buněk v mléce 18
2.9. Abnormální mléka 22
2.10. Druhová mléka 25
2.11. Průkazy přítomnosti reziduí inhibičních látek v mléce 27
2.12. Mikrobiologické vyšetření mléka 40
3. Průkazy pasterace mléka 45
4. Vyšetření konzumního mléka 47
5. Vyšetření smetany 50
6. Vyšetření zahuštěného mléka 53
7. Vyšetření sušeného mléka 55
8. Vyšetření čistých mlékařských kultur a zákysů 58
9. Vyšetření fermentovaných mléčných výrobků 65
10. Vyšetření sýrů a tvarohů 68
11. Stanovení syřitelnosti mléka, stanovení síly syřidla 71
12. Vyšetření másla 75
13. Kontrola účinnosti sanitace 77
14 Přílohy 82
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.