Ovoce a zelenina
«»
Popis:
OVOCE A ZELENINA
• VÝZNAM☺
• HOSPODÁŘSKÝ
• KRAJINOTVORNÝ
• NUTRIČNÍ
- zdroj vitamín
- minerálních látek
- Vlákniny
- fyziologicky aktivních látek (pozitivní x negativní)
VYUŽITÍ
• PŘÍMÝ KONZUM
• ZPRACOVÁNÍ - KONZERVACE
využití sklizených plodin
prodloužení údržnosti
překlenutí sezónnosti
zachování nutriční a senzorické kvality
OVOCE A ZELENINA VE VÝŽIVĚ
• VYSOKÝ OBSAH VODY - nízký obsah hlavních živi
• nízký energetický obsah
• VÝZNAMNÝ ZDROJ VITAMÍNŮ, MINERÁLNÍCH LÁTEK, VLÁKNINY
• LÁTKY SE SPECIFICKÝMI FYZIOLOGICKÝMI ÚČINKY
• KONTAMINANTY - těžké kovy, agrochemikálie
Klíčová slova:
ovoce
zelenina
rozdělení
kuchyně
sušené ovoce
zpracování
trvanlivost
Obsah:
- Ovoce a zelenina
VYužití
Ovoce a zelenina ve výživě
Fyziologicky aktivní látky
Ovoce
Rozdělení ovoce
Zelenina
Rozdělení zeleniny
VLáknina ovoce a zeleniny
Ovoce v kuchyni
Sušené ovoce a zelenina
Siření
Zelenina
Zpracování ovoce a zeleniny
Předběžné technologické operace
Procesy prodloužení trvanlivosti
Ovoce a zelenina - skladování
Faktory ovlivňující skladovatelnost
Regulace atmosféry
Kvalita po vyskladnění
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.