Pivo a suroviny k výrobě piva
«»
Popis:
Voda
• K výrobě potravin a nápojů lze používat pouze vodu zdravotně nezávadnou, která splňuje jakostní požadavky na vodu pitnou (dříve ČSN 75 7111)
• Pitná voda je voda zdravotně nezávadná, která ani při trvalém požívání nevyvolává onemocnění nebo poruchy zdraví přítomností mikroorganismů nebo látek ovlivňujících akutním, chronickým nebo pozdním působením zdraví spotřebitele a jeho potomstva. Smyslově postižitelné vlastnosti pitné vody nesmí bránit jejímu požívání.
Voda - stanovení některých ukazatelů
Tvrdost
ČSN ISO 6059 (75 7384) Jakost vod. Stanovení sumy Ca a Mg komplexometrická titrace vzorku vody při pH=10 (amoniakální pufr) na eriochromovou čerň T:
M2+ + H2Y2- → MY2- + 2 H+
vyjádření tvrdosti v mmol/l nebo ve °N (1 °N odpovídá obsahu 10 mg CaO nebo 7,2 mg MgO v 1 litru; 1 °N = 0,179 mmol/l)
Tvrdost: přechodná (karbonátová): obsah CaHCO3 a MgHCO3
trvalá: obsah dalších rozpustných solí Ca a Mg
celková (součet přechodné a trvalé)
Klíčová slova:
pivo
voda
chmel
suroviny
výroba
pivovarnictví
slad
jakost
Obsah:
- Voda
Pitná voda - jakostní požadavky
Pitná voda - ukazatele speciálního rozboru
Voda - stanovení některých ukazatelů
Význam jednotlivých ukazatelů jakosti vody z hlediska technologie výroby piva
Chmelové pryskyřice
Chmelové silice
Analýza chmele
Analýza sladu
Pivo
Analýza piva
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.