Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Pivo - výroba sladu a výroba piva

«»
Přípona
.doc
Typ
studijní materiál
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9091
Poslední úprava
21.11.2016
Zobrazeno
861 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Technologický postup výroby sladu má tyto etapy

1. Čištění a třídění ječmene - sladovnický ječmen je při dodání třeba zvážit, zbavit nežádoucích příměsí a roztřídit podle velikosti zrna. Třídění zrna podle velikosti zrn probíhá na soustavě sít. Takto vznikají tři frakce:
• zrna o velikosti větší než 2,5 mm tzv. prima
• zrna o velikosti 2,2 - 2,5 mm tzv. sekunda
• zrna, která propadnou sítem s oky o průměru 2,2 mm tzv. zadina - k výrobě piva se nepoužívá, jedná se o odpad
Po vytřídění je nutné zrno uskladnit v silech po dobu nejméně šesti týdnů, v této době se odbourají látky, které brání zrnu v klíčení.
2. Máčení - takto odleželý ječmen se máčí v namáčecích náduvnících, kdy dochází k dodání vody potřebné ke klíčení, tento proces trvá dva dny.
3. Klíčení - probíhá na hromadách ve vrstvě asi 80 cm, při teplotě cca 14°C, po dobu 5 - 7 dní. Během klíčení jsou hromady dvakrát denně obraceny, tím je dodáno dostatečné množství vzduchu pro klíčení a zabraňuje se tak srůstání klíčících obilek. Výsledným produktem klíčení je tzv. zelený slad.
4. Hvozdění - zelený slad je dopraven na hvozd, což je sušárna, ve které se slad zbaví vody dodané pro klíčení, tím se zastaví proces klíčení, poté při poměrné vysoké teplotě vzniká charakter hotového sladu, obzvláště jeho barva - pro světlý slad plzeňského typu je charakteristické, že teploty při hvozdění nepřesahují 82°C.
5. Odkličování a drcení - slad po hvozdění se zbaví sladových klíčků, které jsou pro další zpracování bezcenné. Odklíčený slad se chladí a je dopravován do sil, kde se nechává šest týdnů odležet, před vlastním zpracováním.

Klíčová slova:

výroba sladu

výroba piva

vaření piva

kvašení piva

dokvašování

stáčení



Obsah:
  • Technologický postup výroby sladu má tyto etapy
    1. Čištění a třídění ječmene
    2. Máčení
    3. Klíčení
    4. Hvozdění
    5. Odkličování a drcení
    Výroba piva
    Vaření piva
    Kvašení piva
    Dokvašování piva
    Stáčení piva
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše